Talous

Amer luopumassa
tupakasta

Urheiluvälinetuotantoon keskittyvä Amer -yhtymä on luopumassa tupakkateollisuudestaan. Tästä syystä yhtiö aloittaa ensi viikon keskiviikkona yt-neuvottelut koko Amer-Tupakka Oy:n henkilökunnan kanssa. Kaikkiaan neuvottelut koskevat 320:tä henkilöä yhtiön Hyrylän tuotantolaitoksella Tuusulassa.

Amer-Tupakan liikevaihdosta noin 90 prosenttia kertyy tupakkajätti Philip Morrisin tuotteista, joita se valmistaa ja myy Suomessa yksinoikeudella. Siksi yhtiö on aloittanut myös neuvottelut Philip Morrisin kanssa tehdyn lisenssisopimuksen ennenaikaisesta päättämisestä. Lisenssin olisi muuten määrä päättyä aikaisintaan vuoden 2005 lopussa.

Siirtyykö Amer-Tupakan Hyrylässä sijaitseva tuotantolaitos mahdollisesti uudelle omistajalle vai loppuuko sen toiminta kokonaan, ei Amerin mukaan vielä ole tiedossa. Toimitusjohtaja Roger Talermo korostaa, ettei Amerilla ole ilman Philip Morrisin suostumusta edes mahdollisuutta siirtää yksikön toimintaa kolmannelle osapuolelle tai tehdä sen toimintaan muita isoja muutoksia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Yt-neuvottelujen kuluessa saatetaan Philip Morrisin, meidän ja Amer-Tupakan intressit samalle pöydälle ja katsotaan, mitkä ovat vaihtoehdot, Talermo sanoi STT:lle. Yt-menettelyn edellyttämässä aikataulussa Amerin irtautuminen tupakkateollisuudesta voisi tapahtua jo ensi kevään aikana.

Varmaa ostajaa ei ole tiedossa

Markkinalähteistä arveltiin tiistaina, että Amer saattaa maksaa lisenssisopimuksen ennenaikaisesta purkamisesta korvauksia, jos muuta myös Philip Morrisia tyydyttävää ratkaisua ei löydy. Mahdollista on myös, että tuotanto Hyrylässä jatkuu lisenssikauden loppuun asti. Amerilla ei uskottu olevan vielä tiedossa varmaa ostajaa, koska siinä tapauksessa Amer olisi luultavasti neuvotellut Philip Morrisin kanssa suoraan valmiin paketin.

Amerin halu päästä eroon tupakasta ei tullut yllätyksenä, sillä sen on jo pitkään katsottu soveltuvan huonosti maailman johtavaksi urheiluvälinevalmistajaksi tähtäävän yhtiön imagoon. Myös tupakkateollisuuden osuus Amer-konsernin liikevaihdosta on kutistunut vähiin, kymmenen prosentin vaiheille.

Talermon mukaan keskeinen syy tupakkateollisuudesta luopumiseen on juuri yhtiön strateginen linjaus, joka julkistettiin jo muutama vuosi sitten.

Yhtiö itse ei tätä ennen ole julkisesti myöntänyt pyrkivänsä eroon tupakasta, mutta nyt ajankohta katsottiin oikeaksi.

Amer-Tupakka teki viime vuonna 114,4 miljoonan euron liikevaihdolla 9,2 miljoonan euron liikevoiton.

Amer-Tupakan osuus Suomen savukemarkkinoista oli viime vuonna lähes 75 prosenttia. Myydyin savukemerkki oli L&M. Amer-Tupakan merkkejä ovat myös muun muassa Marlboro ja Belmont.