Talous

Hämäläinen korostaa EKP:n riippumattomuutta

Lehtikuva<br />Euroopan keskuspankin johtokunnan jäseneksi valittu Suomen Pankin pääjohtaja Sirkka Hämäläinen sa i onnittelut heti tuoreeltaan Brysselissä alivaltiosihteeri Johnny Åkerholmilta.
Lehtikuva
Euroopan keskuspankin johtokunnan jäseneksi valittu Suomen Pankin pääjohtaja Sirkka Hämäläinen sa i onnittelut heti tuoreeltaan Brysselissä alivaltiosihteeri Johnny Åkerholmilta.

TS Bryssel

JARKKO POHJOLA

Euroopan keskuspankin johtokunnan jäseneksi siirtyvä Sirkka Hämäläinen korostaa uuden johtokunnan päätöksenteon riippumattomuutta. Johtokunnan jäsenten valinnasta syntyneet riidat unohdetaan Hämäläisen arvion mukaan nopeasti. Hämäläinen muistuttaa myös, että EKP:n johtokunnan jäsenet edustavat Eurooppaa, eivät omia maitaan.

Johtokunnan jäsenten nimet saatiin sovituksi vasta lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Hämäläinen joutui odottelemaan valtionpäämiesten keskustelujen tuloksia lähes vuorokauden.

-Ihan mukavalta tämä tuntuu. Ei tämä nyt niin pitkältä päivältä tuntunut, Hämäläinen vakuutti aamuyöllä.

Ensimmäisenä Hämäläistä tuli kesken tiedotustilaisuuden halaamaan pääministeri Paavo Lipponen (sd).

-Kyllä se nimityskin sieltä tulee. Ei meillä ollut koko aikana oikeastaan mitään ongelmia, tyytyväinen Lipponen myhäili.

Tästä tulee
vakaa valuutta

Hämäläinen ei itse usko, että tuskainen valintaprosessi vaikuttaa EKP:n toimintaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

-Olisi ollut tietenkin toivottavaa, että EKP:n johtokunnan nimitysprosessi olisi ollut helpompi. Valinnathan olivat kuitenkin pitkälle odotettuja, etenkin pääjohtajan valinta. Uskon, että riita unohdetaan pian.

-Kun katsoo johtokunnan kokoonpanoa, on kaikki syy uskoa, että eurosta tulee hyvin vakaa valuutta.

Hämäläisen virkakausi on viisi vuotta, muut johtokunnan jäsenet istuvat johtokunnassa 6-8 vuotta.

-Kun ajattelen korkeaa ikääni, niin kyllä viisi vuotta tuntuu oikein hyvältä ajalta, Hämäläinen, kohta 59, vakuutti.

Ehdolle lähteminen ei ollut helppoa.

-Mietin pitkään ennen kuin sanoin olevani valmis olemaan ehdolla Euroopan keskuspankin johtokuntaan. Kyllä Suomen Pankin pääjohtajuuskin on mielenkiintoinen tehtävä ja nimenomaan osallistuminen EKP:n päätöksentekoon sitä kautta.

Edustan
Eurooppaa

Hämäläinen ei vielä sunnuntaina halunnut linjata tarkemmin käsityksiään EKP:n politiikasta, johtokunnan jäsenet kun ovat tällä viikolla vielä Euroopan parlamentissa kuultavina ja Euroopan rahainstituuttikin antaa vielä lausuntonsa. Lopullisesti nimityksen vahvistavat jäsenmaiden valtionpäämiehet.

-Tärkeintä on, että EKP on riippumaton päätöksenteossaan. Nimitysprosessihan on poliittisten päätöksentekijöiden käsissä, sen jälkeen keskuspankki on täysin itsenäinen laissa asetetussa perustehtävissään eli matalan inflaation tavoitteessa.

-Suomessa on tärkeä ymmärtää, että minun roolini siellä on olla Euroopan keskuspankin johtokunnan jäsen, ei suomalainen. EKP:n johtokunnan kuusi jäsentä ovat eurooppalaisia virkamiehiä, jotka katsovat asioita koko Euroopan näkökulmasta.

Jotakin sentään Hämäläinen sanoo tuovansa mukanaan.

-Totta kai minulla on pohjoismainen ja suomalainen ajattelutapa ja toivon tuovani jotakin siitä Euroopan keskuspankkiin. Aika tyypillistähän meille on esimerkiksi organisaatiotehokkuus ja avoimuus.

Kansallisten
rooli säilyy

Yleisesti arvioidaan, että kansallisten keskuspankkien asema murenee EKP:n ja yhteisvaluutta euron takia. Hämäläinen ei ole samaa mieltä. -Täytyy muistaa, että EKP:n päätökset tehdään viime kädessä laajassa Governing councilissa, jossa kansallisten keskuspankkien pääjohtajat ovat myös mukana. Kansallisten keskuspankkien rooli tulee olemaan hyvin tärkeä. Keskuspankkien pääjohtajat osallistuvat varsinaiseen päätöksentekoon ja operaatiot jäävät kansalliselle tasolle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy