Talous

Keskuspankin pääjohtajasta Euroopan valtias

TS-STT

KIMMO LUNDÉN

Rahavalta Euroopassa keskittyy Euroopan keskuspankin pääkonttoriin Saksan Frankfurtiin. Parhaassa tapauksessa aktiiviselle ja arvostetulle keskuspankin pääjohtajalle kasautuu enemmän valtaa ja vaikutusta kuin esimerkiksi EU-komission puheenjohtajalle.

Hollannin keskuspankin pääjohtaja Willem Frederik Duisenberg on johtanut Euroopan keskuspankin esiastetta Euroopan rahainstituuttia sen perustamisesta vuodesta 1997. Alankomaiden Groningenin yliopistossa tohtoriksi väitellyttä Duisenbergia pidetään älykkäänä miehenä, mutta mielipiteissään jäykkänä.

-Hän ajaa muutamia ajatuksiaan eteenpäin. Tosin keskittyminen näihin on myös hänen voimansa, kuvasi eräs Hollannin keskuspankin pääjohtajan uraa seurannut tarkkailija heinäkuussa 63 vuotta täyttävää harmaatukkaista herrasmiestä.

Duisenberg saa ilmeisesti neljä vuotta kestävällä toimikaudellaan EKP:ssä käsiinsä rahapoliittiset aseet, mutta väitöskirjansa hän kirjoitti vuonna 1965 aseidenriisunnan taloudellisista seurauksista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Varajohtaja
Ranskasta

Lyhin eli neljän vuoden johtokuntapaikka sekä EKP:n varapuheenjohtajuus meni ranskalaiselle Christian Noyerille, 47. Hänellä ei ole vankkaa keskuspankkitaustaa, mutta hän on toiminut korkea-arvoisena virkamiehenä Ranskan valtiovarainministeriössä. Lisäksi hän on johtanut Pariisin klubia, mm. entisen Neuvostoliiton velkajärjestelyihin keskittyvää laitosta.

Noyerin nelivuotiskausi antaa mahdollisuuden nostaa ranskalainen Duisenbergin seuraajaksi kahdeksanvuotiskauden puolivälissä vuonna 2002. Mitä todennäköisimmin hän on maan keskuspankin pääjohtaja Jean-Claude Trichet, jota Ranska ajoi viimeiseen saakka Duisenbergin tilalle.

Trichet'ä ei nimitetty EKP:n johtokuntaan, koska johtokunnan jäsentä ei voi nostaa pankin pääjohtajaksi.

Sirkka Hämäläinen
kaikkien mieleen

Viideksi vuodeksi valittu Suomen Pankin pääjohtaja Sirkka Hämäläinen on kaikkien jäsenmaiden mieleen ja sai ennen valintaa kehuja myös Euroopan parlamentin edustajilta. Päteväksi arvioitua Hämäläistä kaavailtiin myös kompromissiehdokkaana pääjohtajaksi.

Riihimäellä 8.5.1939 syntynyt Sirkka Aune-Marjatta Hämäläinen väitteli kauppatieteen tohtoriksi Helsingin kauppakorkeakoulusta vuonna 1981. Väitöskirjan aiheena hänellä oli suomalaisten kotitalouksien säästämiskäyttäytyminen.

Suomen Pankin pääjohtajaksi Hämäläinen tuli Rolf Kullbergin jälkeen toukokuussa 1992. Suomen Pankin ekonomistina hän työskenteli 11 vuotta ja pankin tutkimusosaston esimiehenä ja johtajana sen jälkeen. Keskuspankkityö katkesi pariksi vuodeksi valtiovarainministeriössä.

Ekonomisti Issing
Kohlin ehdokas

Bundesbankin pääekonomisti Ottmar Issing, 62, oli Saksan liittokanslerin Helmut Kohlin nimittämä ehdokas Euroopan keskuspankin johtokuntaan. Aiemmin johtokuntapaikalle oli Saksasta ehdolla valtiovarainministeriön valtiosihteeri Jürgen Stark.

Issingiä pidetään hyvänä yhdistelmänä akateemista ajattelijaa ja rahapoliittista päättäjää. Issingin toimikausi on täydet kahdeksan vuotta.

Kaikki eivät välttämättä viihdy Frankfurtin asukkaina, mutta Issingille se on kotikaupunki. Hän on kulkenut myös Frankfurtin ja Würzburgin väliä työskennellessään professorina Würzburgin yliopistossa.

Pankkivalvoja
Italiasta

Italian Tomaso Padoa Schioppa (57) työskentelee Italiassa Suomen Rahoitustarkastusta vastaavan viraston johdossa. Hän oli jokunen vuosi sitten vahvasti ehdolla Italian keskuspankin johtoon, mutta Antonio Fazio ohitti hänet.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Padoa Schioppa on julkaissut paljon artikkeleja, jotka käsittelevät rahaunionia. Mielenlaadultaan filosofisena tunnettu roomalainen on julkaissut myös laajlti käytetyn rahaunionia käsittelevän oppikirjan.

Iältään Padoa Schioppa on monien muiden virkaveljiensä tapaan uransa huipulla ennen eläkkeelle siirtymistä. Hänen toimikautensa kestää seitsemän vuotta.

Solans
yllätti

Kuusi vuotta EKP:n johtokunnassa istuu espanjalainen Eugenio Domingo Solans, 52. Hän tuli Espanjan keskuspankin johtokuntaan vuonna 1984. Ennen sitä hän loi uraa rahoituksen professorina ja liikepankkitoiminnassa.

Solansin nimitys oli pieni yllätys, sillä ennakkokaavailuissa vahvimmin tehtävään oli tarjolla Espanjan keskuspankin pääjohtaja Luis Angel Rojo.