Silja Europa lähti kohti Turkua

Matkustajalaiva Silja Europa on päässyt lähtemään kohti Turkua. Laivaa avustaa suomalaishinaaja Ukko. Alus ajaa omin konein yhdeksän ja puolen solmun matkavauhtia, kerrotaan merivartiostosta. Hinaaja on laivan perässä varmistamassa sen turvallista kulkua.

Varustamolta arvioidaan, että Silja Europan saapuu Turkuun kello 16.30 iltapäivällä.

Tallinkin tiedotuspäällikön Luulea Läänen mukaan matkustajat pysyvät hinauksen ajan aluksella. Kukaan ei ole toistaiseksi esittänyt vaatimuksia nopeammasta kuljetuksesta Turkuun.

Silja Europa jäi eilen avomerelle Ahvenanmaan itäpuolelle ruorivian vuoksi. Laivalla on hieman alle 1 400 matkustajaa. Lääne ei osannut vielä aamulla sanoa, koska Silja Europa pystyy palaamaan normaaliin liikenteeseen.

Turun meripelastuskeskuksen meripelastusjohtaja Johan Lindroos ei tässä vaiheessa halua arvioida, kuinka lähellä karilleajoa alus oli menettäessään ohjauskykynsä.

– Jos kapealla saaristoväylällä tulee iso tekninen vika, niin tottakai siinä on omat riskinsä, Lindroos kommentoi aamulla.

Matkustajalautta Silja Europa sai sunnuntaina iltapäivällä ohjausvian Saaristomerellä Ahvenanmaan itäpuolella, Teilin vesialueella, lähellä Sottungan saariryhmää. Vikaa yritettiin korjata useiden tuntien ajan, jolloin laiva pidettiin ohjauspotkurien avulla pyörimässä avoimella merialueella, poissa laivaväylältä.

Laivan ohjausjärjestelmään tuli vika aluksen ollessa tulossa normaalivuorolla Tukholmasta Maarianhaminan kautta Turkuun.

Länsi-Suomen merivartiosto nosti lento- ja laivakalustonsa valmiutta, vaikka mikään ulkopuolinen ei tässä vaiheessa uhkaa alusta tai sen matkustajia. Lisäksi Silja Europan tilannetta seuraavat paikan päällä merivartioston partioalus Tiira ja Ahvenanmaan pelastusalukset. Myös meripelastushelikopterin miehistö on lähtövalmiina Turussa.