Paikalliset

Opiskelijoiden startup-kurssi sai ensimmäisen Intoa!-palkinnon

- Jokaiselle opiskelijalle haluttaisiin antaa mahdollisuus sisällyttää yrittäjyyteen liittyviä opintoja tutkintoonsa, kertoo Turun yliopiston rehtori Kalervo Väänänen. TS/Marttiina Sairanen
- Jokaiselle opiskelijalle haluttaisiin antaa mahdollisuus sisällyttää yrittäjyyteen liittyviä opintoja tutkintoonsa, kertoo Turun yliopiston rehtori Kalervo Väänänen. TS/Marttiina Sairanen

Turun yliopiston kaikkien tiedekuntien, Turun ammattikorkeakoulun ja Humakin opiskelijoille suunnattu startup-kurssi on saanut Turun yliopiston ensimmäisen Intoa!-yrittäjyystekopalkinnon. Palkinnon suuruus on 30 000 euroa.

Kilpailuun tuli kaikkiaan 33 ehdotusta kaikista Turun yliopiston seitsemästä tiedekunnasta.

‒ Se, että ehdotuksia saatiin kaikista tiedekunnista, kertoo siitä, että meillä on jo laajasti yrittäjyyteen ja yrittäjyyskoulutukseen liittyvää toimintaa. Tavoitteenamme on muun muassa, että jokaisella opiskelijalla on mahdollisuus sisällyttää yrittäjyyteen liittyviä opintoja tutkintoonsa, rehtori Kalervo Väänänen kertoo yliopiston tiedotteessa.

Raadin palkitsemalla kurssilla opiskelijat muodostavat monialaisia startup-tiimejä, luovat uusia yritysideoita ja testaavat niitä käytännössä. Kurssi taas on osa valtakunnallista NY Startup -ohjelmaa, joka huipentuu ympäri Suomea perustettujen opiskelijastartuppien väliseen kansalliseen jokavuotiseen finaaliin. Turun yliopistosta muistutetaan, että turkulaistiimi on voittanut kyseisen finaalin jokaisena vuonna.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Kurssilla perustetuista startupeista vuosittain 2‒3 tiimiä jatkaa uutena yrityksenä. Turussa menestyksekäs tapa toteuttaa kurssi aidosti poikkitieteellisenä yhteistyössä eri toimijoiden välillä tunnetaankin kansallisesti jo ”Turun mallina”, yliopisto taustoittaa.

Raadissa oli Turun yliopiston rehtorin Kalervo Väänäsen lisäksi mukana TOP-Säätiön hallituksen jäsen, toimitusjohtaja ja kauppaneuvos Olli-Pekka Saario, Turun yliopiston kehitysjohtaja Riitta Mustonen ja yrittäjyyden professori Jarna Heinonen.

– Kurssilla on selvää yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Sen näytöt yrittäjämäisyyden kehittymisessä ja uusien yritysten perustamisessa ovat konkreettiset ja merkittävät, raadin perusteluissa todetaan.

Palkintorahat myönsi lukuvuonna 2015‒2016 pääyhteistyökumppanina toimiva TOP-Säätiö.

‒ Apurahan avulla haluamme tukea yrittäjyyskoulutusta sekä innovatiivisia ja yrittäjämäisiä työtapoja Turun yliopistossa. On äärimmäisen tärkeää, että myös yliopistot ovat yhteiskunnassamme mukana innostamassa tutkijoita ja opiskelijoita yrittäjämäiseen työskentelyyn ja yrittäjyyteen, palkinnon luovuttanut Turun Seudun Osuuspankin toimitusjohtaja Olli-Pekka Saario listaa.

Nyt palkitun kurssin lisäksi viiden parhaan joukkoon pääsi Aistila-palvelukokonaisuus (Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskus), monikielinen käännöstyöpaja -kurssi (kieli- ja käännöstieteiden laitos), yrityskehittämö Bastu (Tulevaisuuden tutkimuskeskus) sekä Ravattulan Ristimäen kaivaushanke (arkeologia).

Startup!-kurssin toteuttaa kauppakorkeakoulun yrittäjyyden oppiaine yhteistyössä Turun ammattikorkeakoulun, Humakin ja BoostTurun kanssa.

TS