Paikalliset

Tekstiilit kiertoon Skanssissa

Jokainen suomalainen heittää pois vuosittain yli kymmennen kiloa tekstiilejä. TS/Lilli Jokela
Jokainen suomalainen heittää pois vuosittain yli kymmennen kiloa tekstiilejä. TS/Lilli Jokela

Kauppakeskus Skanssissa järjestetään tekstiilitalkoot 7.–13. maaliskuuta. Skanssiin voi viedä kierrätystä varten ehjiä ja puhtaita sekä rikkinäisiä ja kuluneita kodin poistotekstiilejä. Lajittelussa opastetaan paikan päällä.

Suomalainen heittää pois vuosittain yli kymmenen kiloa tekstiilejä. Tekstiili 2.0-pilotissa kokeillaankin toimivia ja kustannustehokkaita tapoja kerätä kuluttajilta poistotekstiilejä ja etsitään ratkaisuja poistotekstiilien kierrätykseen.

Tekstiilitalkoissa on mukana useita hyväntekeväisyysjärjestöjä. SPR kerää juhlavaatteita ja -asusteita, Turun Hope ry kerää 0–18-vuotiaille keväisiä ulkoiluvaatteita ja Pelastusarmeija ottaa vastaan muut hyväkuntoiset vaatteet.

Merkkivaatteensa kuluttajalla on mahdollisuus myydä Emmy-nettikirpputorin kautta. Villaneuleet kerätään jatkojalostettavaksi suomalaisen Dafecor Oy:n tekstiilitehtaille Turenkiin ja Jyväskylään. Myös muiden materiaalien jatkojalostamista selvitetään pilotin jälkeen.

Keräyspisteen lisäksi Tekstiilitalkoot pystyttävät Skanssiin näyttely- ja työtilan länsipäädyn sisäänkäynnin viereen. Näyttelyssä on esillä poistotekstiilin mahdollisuuksia kierron eri vaiheissa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Työpajassa järjestetään toimintaa läpi viikon. Maanantaina ja tiistaina roskamuotoilukollektiivi Left Overs pitää tekstiilitaidetyöpajaa klo 13–17. Keskiviikkona ja torstaina ompeluammattilaiset opastavat tekstiilin huollossa ja korjauksessa, ja Taitokeskus Juseliuksen työpajassa muotoillaan tuotteita Dafecor Oy:n Green Craft -materiaaleista.

Tapahtuman järjestämisestä vastaa Tekstiili 2.0 -pilottihanke. Pilottia vetävät Lounais-Suomen Jätehuolto ja Turun ammattikorkeakoulu yhteistyössä Turun kaupungin, SITRA:n, Jätelaitosyhdistyksen ja Ekokemin kanssa. Tekstiilien keräys on aloitettu tammikuussa 2016. Kokeilu jatkuu vuoden 2016 loppuun

Pilotin ajan kuluttajat voivat tuoda tekstiilejä maksutta Lounais-Suomen jätehuollon jätekeskuksiin ja useimmille lajitteluasemille.

TS