Turussa oma paikka tytöille

Turun Tyttöjen Talon nuorten äitien aamuryhmässä riittää puuhaa ja mukavaa yhdessäoloa. Tällä kertaa vauvat testasivat värikylpyä. Elina Väljä (vas.)  ja Leo Savimäki, Salli Ranki ja Saara Leppänen sekä Heidi ja Viivi Keto viihtyvät ryhmässä viikoittain. TS/Marttiina Sairanen
Turun Tyttöjen Talon nuorten äitien aamuryhmässä riittää puuhaa ja mukavaa yhdessäoloa. Tällä kertaa vauvat testasivat värikylpyä. Elina Väljä (vas.) ja Leo Savimäki, Salli Ranki ja Saara Leppänen sekä Heidi ja Viivi Keto viihtyvät ryhmässä viikoittain. TS/Marttiina Sairanen

Mustikkaa, puolukkaa ja vihreää elintarvikeväriä. Osa värimaailmasta osuu paperille, osa vaatteille ja suuri osa kulkeutuu suoraan iloisesti telmivien vauvojen suuhun. Turun Tyttöjen talon nuorten äitien aamuryhmässä perehdytään tällä kertaa vauvojen värikylpyyn. Ryhmä on yksi Turun Tyttöjen talon tarjoamista vertaistuki- ja harrastusryhmistä.

Turun Tyttöjen talo on toiminut Turun keskustassa vuodesta 2007 lähtien. Pari vuotta sitten toimipiste avattiin myös Varissuolle. Keskustan talon toiminta on tarkoitettu kaikille 12-28-vuotiaille tytöille ja nuorille naisille. Varissuon toimintaan ovat tervetulleita 5.–6.-luokkalaiset sekä yläkouluikäiset tytöt.

– Ydinajatuksena on tarjota vapaa-ajan toimintaa tytöille ja nuorille naisille ja tarvittaessa myös erilaisia tukimuotoja. Tuki voi olla yksilöllistä tai yhteisöllistä. Kaikki talon toiminta on maksutonta ja luottamuksellista, Turun Tyttöjen talon johtaja Heljä Pitkänen kertoo.

Saara Leppänen opastaa Salli-tyttöään tutustumaan värikylpyyn. Värinä toimii puolukka. TS/Marttiina Sairanen
Saara Leppänen opastaa Salli-tyttöään tutustumaan värikylpyyn. Värinä toimii puolukka. TS/Marttiina Sairanen

Tyttöjen talossa on sekä harraste-, kasvu- että vertaistukiryhmiä. Tarjolla on esimerkiksi läksyapua sekä ryhmiä, joissa teemoina ovat muun muassa tanssi, teatteri, kädentaidot, kokkaus, mediataidot tai japanilainen kulttuuri. Voimaneidot-ryhmässä tutkitaan omia voimavaroja ja vahvuuksia ja harjoitellaan rajojen asettamista. Uudessa Mun-ryhmässä taas perehdytään tunteiden tunnistamiseen, hyvinvointiin, minäkuvaan ja itsenäistymiseen.

Pitkänen toivoo, että Tyttöjen talon toiminta tavoittaa heidät, jotka esimerkiksi kaipaavat yhteisöä ympärilleen, tai tyttöjä ja nuoria naisia, joilla ei muuten ole niin paljon harrastuksia kuin tavanomaisesti ikätovereilla.

– Nuorella voi olla jokin erityishaaste, johon tarjoamme tukea, tai tätä kautta voimme huomata tuen tarpeen ja ohjata nuoren seuraavalle auttavalle tai hoitavalle taholle. Aina näin ei tarvitse olla. Toiminnassamme on mukana myös ihan tavallisia opiskelijoita, jotka ovat muuttaneet muualta Turun seudulle eikä sosiaalista verkostoa ole vielä löytynyt opiskelun tai harrastusten kautta.

– Jokaisella tytöllä voi tulla jossain vaiheessa nuoruutta tarve jonkinlaiseen tukeen. Työmme on olla myös ennaltaehkäisemässä näitä mahdollisia tilanteita.

Vaikka Tyttöjen talon ryhmissä nuorten ikähaitari on melko suuri – 12–28 vuotta, ei Pitkänen näe tilanteessa ongelmaa. Hänen mukaansa välillä yhteistyössä näkyy pikemminkin isosisko–pikkusisko-asetelma ja nuoret naiset toimivat esikuvina tytöille.

– Ryhmissä ja avoimessa toiminnassa eri ikäiset voivat myös jakautua keskustelemaan eri kokoonpanoilla ohjaajien kanssa, koska paikalla on aina kaksi ohjaajaa ja tämän lisäksi avoimessa toiminnassa on usein kaksi vapaaehtoistyöntekijää. Tärkeintä on, että ketään mukana olevista ei jää huomiotta, vaan hän tulee kuulluksi ja nähdyksi aivan omana itsenään, Pitkänen painottaa.

Nuorten äitien ryhmässä vauvojen värikylpy on onnistunut, ja paperille on muodostunut vauvojen tekemiä väriläikkiä. Äideille aamupäivä on mukavaa yhdessäoloa.

– Tänne on kiva tulla tutustumaan ja tapaamaan muita samanikäisiä äitejä ja vaihtamaan heidän kanssaan kokemuksia, Saara Leppänen kuvailee ja samalla kuivailee mustikka- ja puolukkasosetta Salli-tyttönsä käsistä ja kasvoilta.

Lisätietoja Turun Tyttöjen talosta ja harrastus- ja vertaistukiryhmistä sekä vapaista ryhmäpaikoista osoitteesta www.mimmi.fi

TS

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.