Mestarisuunnistajat eksyivät tunturituuleen

Pääsiäisretki Norjan tuntureille oli viedä Tuomo Peltolalta
hengen. Pelastajien mittari näytti ruumiinlämmöksi 22 astetta,
kun hiihtäjä löydettiin. ”Selvisin hengissä, aika ehjänä ja aika paleltuneena”, entinen suunnistajamestari kuvailee oloaan nyt, lähes vuotta
myöhemmin. Helpolla retkestä ei suoriutunut myöskään hänen
vaimonsa, ex-huippusuunnistaja Liisa Peltola.

Liisa ja Tuomo Peltola vakuuttavat, että kokemus ei hurjuudestaan huolimatta jättänyt henkisiä vammoja.
Liisa ja Tuomo Peltola vakuuttavat, että kokemus ei hurjuudestaan huolimatta jättänyt henkisiä vammoja.

Tämä ei ole sankaritarina. Säätä ei voi syyttää. Ei ollut hyvää tai huonoa onnea. Oli vain joukko sattumuksia, Tuomo Peltola, 70, filosofoi nyt hyytävää kokemustaan.

Jalat ovat edelleen kylmät ja varpaista vain puolet jäljellä. Pidempi keskittyminen vie voimat.

Tyksistä annettiin joulun alla kuitenkin terveen paperit, ja mies lupaa vielä juostakin, jonain juhannuksena. Palautuminen tapahtuu hitaasti, puhutaan vuosista.

Retkeä voi nyt muistella hymynkareella kotona Liedossa, lämpimässä kamarissa, jota koristavat Liisan, 64, Veijalaisena ja Liukkosena voittamat lukemattomat mitalit. Kukkapöytänä on Liisan saama Pro Urheilu Uuno -patsas.

– Kun ajoimme Skibotnin tietä Kilpisjärveltä sunnuntaina se oli puoliksi tukossa, lumi pöllysi. Ehkä silloin olisi pitänyt tajuta, että sää ylhäällä tunturissa olisi liian huono.

– Parkkipaikalla tuuli navakasti. Puolentoista päivän ajon jälkeen ei tullut mieleen enää perua hiihtoretkeä, jonka päämäärä oli meille ennestään tuttu kämppä Lossujärvellä. Olimme kävelleet sinne kesällä neljässä ja puolessa tunnissa. Hiihto veisi ehkä kolmisen tuntia. Tunturivaellus oli tuttua. Olin hiihtänyt jokaisena pääsiäisenä Lapissa 2000-luvun alusta saakka.

Tunturissa näkyvyys kuitenkin hävisi kokonaan ja tuulikin voimistui.

– Kartasta ei ollut iloa, kun maastonmuodot eivät erottuneet. Kompassilla piti edetä itään, jossa 12 kilomerin päässä olisi valtakunnan raja ja sitä seuraileva poroaita.

Tuliko mieleen kääntyä takaisin? Monelle, ainakin huonokuntoisemmalle ja vähemmän suunnistaneelle, olisi tullut.

– Ei oikeastaan. Suksenkärkiäkään ei näkynyt ja kaikki oli yhtä harmaata massaa. Siinä kelissä alamäkeen olisi ollut vielä vaikeampi mennä.

Kun kämppää ei alkanut löytyä, hiihtäjät kaivoivat itsensä yöksi hankeen. Kuopan pohjalle suojapeite, toisesta tuli matala katto. Rinkat toimivat suojavallina tuulta ja lentävää lunta vastaan. Ruokaakin oli ja haaleaa juomaa.

Aamulla jatkettiin. Lumi lensi edelleen. Tuomo alkoi tuntea itsensä sairaaksi ja väsyä. Liisa hiihti edellä. Välillä oli pakko pysähdellä. Poroaita ja rajamerkki löytyivät.

– Maitomaista valkoista oli kaikkialla. Välillä sukset tökkäsivät lumeen, välillä tuntuivat karkaavan alta. Aloin olla varma, että olemme Lossun laaksossa. Sitten kaikki kuitenkin lakkasi täsmäämästä. Tiesin olleeni väärässä. Olin umpiväsynyt. Nukuin vähän. Hiihdimme kuun valossa lounaan-lännen suuntaa. Oli yövyttävä lumessa toisen kerran. Evästä oli vielä, vesipullot sen sijaan olivat jo umpijäässä, vaihtovaatteet jäisinä rinkkojen pohjalla. Gps:n akku oli loppu.

– Saimme kuitenkin nukuttua katkonaisesti muutamia tunteja. Aamulla jatkoimme. Jaksoin paremmin. Ajattelimme, että Norjan puoleiselle kämpälle on matkaa kilometrin verran. Kämppä ei kuitenkaan tullut vastaan, eikä maisemakaan vastannut muistikuviani. Väsymys lisääntyi. Sanoin, että en jaksa. Hämärän tultua totesimme yhdessä, että minusta ei enää ole hiihtäjäksi.

– Sukseni lyötiin pystyyn hankeen. Lamppu viritettiin suksen nokkaan. Jäin suojapussiin rinkkojen suojaan. Väsytti ja nukahtelin. Jossain vaiheessa huomasin olevani metrien päässä rinkoista. Nukuin uudelleen ajatukseen, että Liisa palaisi kohta.

Tuomo Peltola oli rinteellä yön tajuttomana.

Ainakin osan ajasta jalat olivat pois suojapeitteestä, pakkasessa.

Liisa hiihti koko yön. Aamulla sää kirkastui kolmen vuorokauden jälkeen ja lopulta löytyi Lossun laakso ja etsitty kämppä.

– En tuntenut yölläkään paniikkia. Olo oli rauhallinen, olin oikeastaan hyvällä fiiliksellä. Minulla ei ollut tavaraakaan mukana, lähdinhän vain tutkimaan lähimaastoa.

– Aamulla kun rinne alkoi viettää laajaan laaksoon, jossa kämppä oli, muistan ajatelleeni, että maisema ei voisi hienompi olla.

Liisan saavuttua kämpälle sinne ilmestyi hetken päästä moottorikelkalla norjalainen poromies, jolle Liisa kertoi miehensä jääneen tunturiin.

– Minulla oli sen jälkeen vain vesi mielessä. Sylkeä ei ollut enää erittynyt aikoihin. Taskussa olleiden parin keksinkin nieleminen oli ollut melkein mahdotonta. Olin ollut puolitoista vuorokautta suksilla.

Liisa jäi nukkumaan kämppään. Poromies Ole-Thomas Baal seurasi Liisan latua kunnes löysi Tuomon tajuttomana Àldovarren tunturin takaa läheltä Suomen rajaa.

Poromies hälytti apua ja tunnin päästä hiihtäjä oli helikopterissa ja esilämmityksessä matkalla Tromssaan sairaalaan, jossa on tunturiin jääneiden pelastamiseen erikoistunut osasto.

– Kyydin alkaessa ruumiinlämpö oli 22 astetta, sairaalaan tullessa 25. Eloonjääneistä sillä pääsi Tromssassakin kuulemma mitalisijojen tuntumaan. Myöhemmin kuulin heidän perusideansa: potilas ei ole kuollut ennen kun on lämmin ja kuollut, Tuomo Peltola kertoo.

Osastolla hänet kytkettiin sydänkeuhkokoneeseen ja lämmönvaihtimeen, jolla veri johdettiin reisivaltimosta vaihtimeen ja toista letkua pitkin takaisin vähän lämpimämpänä. Tätä jatkettiin puoli vuorokautta.

Tajuihinsa potilas tuli torstaina iltapäivällä, kun sydänkeuhkokone oli irrotettu.

Vatsassa oli kuitenkin isoja ongelmia ja aamuyöllä tehtiin leikkaus, jossa sekä ohut- että paksusuolta poistettiin. Munuaiset eivät toimineet, vaan tarvittiin dialyysihoitoa. Selässä oli epiduraalipuudutus. Mies oli täynnä letkuja.

– Opettelin elämään. Piti muistaa hengittää, pitää happiviikset lähellä, köhiä limaa keuhkoista, yrittää olla valmis ja levännyt seuraavaan hoitoon.

– Työläimpiä olivat yöt. Parissa tunnissa paikat olivat jumissa tai tunnottomat. Saumat lakanassa tuntuivat naruilta. Liman yskiminen toi vedet silmiin. Tablettien nieleminen oli joka kerta koettelemus.

Norjalainen SPR:n kelkkapartio toi Liisan Kilpisjärven raja-asemalle, mistä hänet tuotiin ambulanssilla Tromssan sairaalaan tarkkailtavaksi.

– Fyysisesti ainoaksi vammaksi jäi peukalon paleltuminen. Valmistauduin jo luopumaan siitä. Hellällä hoidolla, luonnon konsteilla, ratamolla ja pihkalla, se kuitenkin pelastui. Mutta tuskallisen kipeä se oli. Sellaista kipua en ole kokenut synnytyssaleissakaan. Henkisiä vammoja ei jäänyt, Liisa kuvaa.

Tuomo siirrettiin ambulanssilennolla Turkuun Tyksiin eristykseen tehohoitoon pääsiäisen jälkeisenä tiistaina.

Pitkien ja moninaisten hoitojen ja useiden leikkausten jälkeen munuaiset toimivat, samoin suolisto. Jalat ovat arat ja kylmät, ja varpaiden puuttuminen muutti juoksijan kanta-astujaksi.

Kesällä Tuomo kävi kiittämässä Ole-Thomasta hänen kotonaan Skibotnin tien varressa, Golgajärven eteläpäässä.

– Kysyin, miten hän selviää tunturissa sellaisessa säässä, joka meille sattui. Ole-Thomas sanoi, että huonolla säällä pitää tuntea reitti ja kaikki kivet. Oikein huonolla säällä pitää istua kämpässä eikä lähteä mihinkään. Jos ollaan tunturissa, odotetaan, kunnes sää paranee.

– Lupasin poiketa uudestaan, jos vielä tunturiin pääsen.

n

Ulla Mattsson

Haastattelujen lisäksi jutun aineistona on käytetty Tuomo Peltolan kokemuksistaan
kirjoittamaa kertomusta.

Hiihto
Lossujärven
kämpälle veisi ehkä kolmisen tuntia.

Hämärän tultua
totesimme, että
minusta ei enää ole hiihtäjäksi.

Kuka

Maailmanmestari
ja huippuankkuri

Liisa Peltola

Suunnistuksen ensimmäinen suomalainen henkilökohtaisten matkojen maailmanmestari ja kolminkertainen maailmanmestari viestissä.Suomen mestaruuksia on 13, lisäksi Pohjoismaiden mestaruuksia ja Venlojen viestin voittoja.Edustanut suunnistusurallaan Piikkiön Karhua, Liedon Parmaa ja MS Parmaa.Omaa sukua Liukkonen, urheiluaikanaan Veijalainen.Ruskon Maunun yläkoulun opinto-ohjaajana Liisa työskentelee edelleen.

Tuomo Peltola

Ankkuroinut kolmesti Liedon Parman Jukolan viestin voittoon ja ollut voittamassa seuralle myös Tiomilan.Voittanut myös henkilökohtaisen SM-kullan.Työuransa DI teki kaavoittajana, jatkaa pienimuotoisesti edelleen.
Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (28)

Vastaa
Etelän nainen
Käytä 112
Kiitos, oli opettavainen tosikertomus. Tunturillakin toimii varmaan se 112. Hätään joutuneelle voi varmaan hetikin hälyyttää apua, vaikka huonolla näkyvyydellä sinne ei varmaan monikaan olisi kuitenkaan ehtinyt aiemmin auttamaan. Liian ylpeä ei kannata olla, tai häpeillä suunnistuserhettään. Hyvä, että suunnistajat selvisivät hengissä, hyvää vointia jatkossakin!
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Ei toimi
Vast: Käytä 112
Ei ole tunturissa monestikaan kännykkäkenttää, eli ei ole mahdollista soittaa. Eli ei todellakaan aina toimi 112.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Etelän naiselle tiedoksi
Vast: Käytä 112
a) ei toimi kännykkä kaikkialla, kuten ei muuallakaan Suomen syrjäseuduilla
b) kaikkia puhelimia ei ole mahdollista paikantaa ja paikannus on aina erittäin epätarkkaa kolmiomittausta linkkiasemien suhteen
c) tunturiin eksyy ja kuolee ihmisiä joka talvi, koska sää muuttuu ja päivä on lyhyt. Se on subarktista aluetta eikä siellä ole syytä poiketa merkityiltä reiteiltä saati lähteä mihinkään ilmoittamatta määränpäätä.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
idän nainen
Vast: Käytä 112
Sellainen huomio, että jos vanhasta (eli ei älypuhelimesta) ottaa sim kortin pois ja soittaa 112 niin puhelin hakee minkä tahansa yhtiön kentän, mikä sattuu vaan olemaan kuuluvilla. 112 voi siis soittaa ilman sim-korttia. En tiedä toimiiko älypuhelimella myös. Monesti tietysti ei ole minkäänlaista kenttää, mutta tämä tieto saattaa auttaa joissain tilanteissa.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Ei-seikkailija
Hurja kokemus
Vanha sanonta, että "todellisuus on tarua ihmeellisempää", pitää varmasti paikkansa. On se ollut kaikkineen hurja kokemus ja melkoinen seikkailu, johon tämä pariskunta on joutunut. Lähes kuin jotain hurjempaakin jännitystarinaa olisi lukenut ja näihin verrattuna omat vaivat tuntuvat kovin pieniltä. Kaikkea hyvää toivotaan pariskunnalle tulevaisuudessa ja kiitos kun saimme lukea seikkailustanne.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
TS tilaaja
Koko sivun uutinen!
Kovasti ihmettelin aamulla tätä "uutista". (koko s.4)
Sivun otsikko oli tosiaan UUTISET.
Voisiko saada Turun Sanomien kannan tähän asiaan?
Mihin tämä "uutisointi" näin isolla, aivan ykkösuutisena, perustuu?
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Sergei
Vast: Koko sivun uutinen!
No joo. Hyvä juttu tämä oli, mutta ei uutinen.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Väärä päivä
Vast: Koko sivun uutinen!
Juttu olisi sopinut Turun Sanomien pyhäpäivien digilehteen, jossa ei varsinaisia uutisia olekaan, vaan erilaisia hetkeen liittymättömiä tarinoita.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Tosi tarpeeseen
Vast: Koko sivun uutinen!
Kyllä tämä on UUTINEN. Kaksi Suomen eturivin suunnistajaa mokaa, mutta selviää. Suomalaisista vastaavaan pystynee vain noin 0,1 %a. 5,4 miljoonasta.

Kommenteista paistaa esiin sohvaperunoitten runsas joukko. Miksi ihmeessä?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Tunturiretkeilijä
112 ei aina auta
Hurja ja opettavainen tarina. Hyvä, että näistä kirjoitetaan, niin voi ottaa opiksi. Nimim. "Etelän naiselle" tiedoksi, että erämaassa 112 ei aina auta. Käsivarren alueella kännykkäkenttä löytyy yleensä vasta tunturin huipuilta ja sinne on kuvatuissa oloissa kova homma päästä. Laaksoissa ei juurikaan ole kenttää.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Niinpä
Vast: 112 ei aina auta
Etelän nainen ei taida tietää sitäkään, että kenttä puuttuu myös uusista kerrostaloista, ellei niihin rakenneta sisäistä antenniverkkoa. Näitä mökkejä on jopa Helsingissä.

Maaseudulla on erittäin paljon katvealueita ja erityisen paljon niitä on tunturi-Lapissa. Radioaallot eivät tee mutkia laaksojen pohjalle eivätkä läpäise tunturia, kun ei energiatehokkaan talon seinääkään.

Ja vaikka saisit yhteyden hätäkeskukseen, mihinhän se hätäkeskus apua lähettäisi, ellet osaa kertoa sijaintikoordinaatteja.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Etelän mies
112:lle
Saattaa olla etelän naiselle yllättävä tieto, mutta jopa suomesta löytyy paikkoja jossa matkapuhelinverkkoa ei todellakaan löydy. Tunturi-Lapissa retkeillessä pitää aina varautua ettei kännykkä toimi. Tosin ongelmaa ei ole jos pysyy hotellin baarin ja tanssien tuntumassa.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Etelän nainen
Vast: 112:lle
Kiitos kaikille, jotka sivistivät taas 112 toimivuudesta tuntureilla. Tämän maantallaajan kokemus pohjoisesta Suomesta ulottuu vasta hieman Rovaniemestä pohjoiseen, joten pitää jatkaa retkeilyä kunnon tuntureille. Suomi on upea maa kun siihen oikein tutustuu!
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
luulot pois
Vast: 112:lle
Turkulaisille tiedoksi, että ihan siinä lähisaariston alueella ei ole 112:ta. Ei mitään.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Seppo
Onnea pitää olla ja järkeä
Luonnon voimia ei pidä aliarvoida. Talvella erämaa on hengelle hupaa, jos sää äityy pahaksi, kuten tässä. Onnettomuuteen ei yleensä ole yhtä syytä. Monta virhettä tehtiin tässäkin, mutta onnea oli lopuksi mukana. Rouva oli todellinen teräsmummo, joka ei hevin antanut periksi. Ja onneksi poromies tuli kämpälle.

Varusteet pitää olla niin hyvät, että pärjää pahassakin säässä. Erämaassa harvoin saa apua pikaisesti, puhelinkenttää ei vain löydy. Varaparistoja, akkuja tai latauslaitteita tarvitaan sähkölaitteisiin. Pakkasella känny tai GPS pidetään lämpimässä taskussa ja käynnistetää vain tarvittaessa. Keitin pitää olla ruoan lämmitykseen, lumen sulatukseen ja lämmin tasku juomapullolle. Perusvälineitä ovat kompassi ja kartta. Noissa oloissa suunan pitoa helpottaisi sopivan pituinen yhdysköysi hiihtäjien välillä. Takimmainen huolehtii, että suunta säilyy.

Poromies antoi parhaan neuvon, älä lähde huonoon säähän vaan pysy sisätiloissa. Jos kuitenkin joudut myräkkään, rakenna hyvä suoja ajoissa hyvään paikkaan ja pysy siellä. Varamuonaa pitää aina olla.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Tunturivaeltaja
Perässähiihtäjille vinkki
Suomessa on paikkoja, joissa kännykkäverkko ei kuulu, samoin kuin on säitä, joissa se ei kuulu. Pilvisenä tai sateisena päivänä voi olla utopiaa saada yhteyttä edes tunturin laelta, vaikka olisi tien vieressä.

On muuan apuväline, jonka mukaanottamista kannattaa harkita: henkilökohtainen hätämajakka, personal locator beacon, PLB. Näitä käytetään paljon merillä, missä kännykkäverkko ei myöskään kuulu, mutta myös Suurtuntureiden syrjäisemmille alueille - kuten Lossujärvelle - suunnatessa voisi olla perusteltua ottaa sellainen mukaan. Maksaa muutamia satoja euroja.

Kyseessä on jollekulle henkilölle rekisteröity rasia, jossa on nappi. Hätätilanteessa paina nappia. Rasia lähettää hätäkutsun, jossa on koordinaatit, satelliittiin ja alkaa itse lähettää paikannussingaalia radiolla. Satelliitista hätäkutsu välitetään hätäkeskukseen. Hätäkeskuksesta koetetaan soittaa käyttäjälle ja tarkastaa tilanne. Jos pelastuspartio päätetään lähettää matkaan, se suunnistaa ensin GPS:n avulla paikalle, ja paikan päällä suuntaa kohti radiomajakkaa, vaikka lumimyrskyssä.

Tärkein varotoimenpide on kuitenkin aina huolellinen valmistautuminen, ettei apua tarvittaisi.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
gsxf
Magellan
Jos tykkää lähteä vaikeisiin olosuhteisiin, niin kannattanee valita sellainen gps, johon voi vaihtaa patterit.Sitä en ymmärtänyt kuinka heillä ei ollut merkitty kämppää reittipisteeksi lähtiessään.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Etelän mies
Mainitsematta jäi
Eikö GPS:kään toiminut?
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Hannu
Vast: Mainitsematta jäi
Vanhoilla ihmisillä ei ole taitoa käyttää älykännykkää, eikä se tosiaankaan toimi ellei ole kenttää. Siis jos tarkoitat kännykkäsovellusta. Aika harva tuon ikäinen kanniskelee navigaattoria mukana, ja siitäkin voi virta loppua pakkasella kun ei sitä voi napaansa tökätä latautumaan.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Nukkumasayards
Vast: Mainitsematta jäi
Aika harvalla on puhelin, jossa on gps ja virta riittää yli 24h. Jos aikoo eksyä, niin kannattaa ottaa mukaan vanhempi tyhmä puhelinmalli, jossa riittää virtaa viikoksi ja joka mahtuu pieneen tilaan.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Jups
Hieno tarina
ja opiksi. Itsekin käynyt tuolla eksymässä, vaikka sää oli mitä parhain. Joka kuru oli täynnä sulamisvettä, magneettisia häiriöitä maastossa (kompassi näyttää ajoittain mitä sattuu ja usko menee) ja maasto on niin suurpiirteistä, että paikantaminen kartan perusteella on vaikeaa. Soitettiin tutulle Kilpisjrvelle, että missähän näillä WGS-koordinaateilla ollaan ja kehottivat tulemaan pois, jos ette kerran tiedä... Puhelimessa oli ns marssiantenni.

Lisääksi eranto kannattaa ottaa kompassilla vakavasti: Noilla etäisyyksillä pienikin deklinaatiovirhe kertautuu. Kartan perusteella näytti menneen reilusti 10km Lossun eteläpuolelle, vaikka tarkoitus olisikin ollut osua viisaasti rajalle. Siellä vaan ei ole mitään raja-aitaa, vaan poroerotusaita, joka ei kulje rajalinjan mukaan.

Litium-ioni akut eivät kestä kylmässä, joten GPS on syytä olla irrotettavilla pattereilla tai NiMH-akuilla.

Mutta maisemat ovat silti seikkailun väärti!
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.