Paikalliset

KatuART yhdistää nuoria yli kulttuurirajojen

Jukka Hakanen kesällä 2013 vastavalmistuneen Suomen Turun Joutsen -teoksensa äärellä  Turun sataman lähellä Vallihaudankadulla.
Jukka Hakanen kesällä 2013 vastavalmistuneen Suomen Turun Joutsen -teoksensa äärellä Turun sataman lähellä Vallihaudankadulla.

Graffitityöpajoissa luodaan katutaidetta, elävöitetään kaupunkiympäristöä ja hälvennetään ennakkoluuloja.

Varissuon liikekeskuksen harmaa betoniseinä kokee ensi viikonloppuna muodonmuutoksen, kun KatuART-graffitityöpajoihin osallistuvat taiteilijat ja nuoret päästävät luovuutensa valloilleen ja maalaavat seinälle suurikokoisen taideteoksen.

Kaksipäiväinen graffitityöpaja on suunnattu Turun alueella asuville 14–20-vuotiaille nuorille. Mukaan mahtuu noin viisitoista nuorta.

– Tämä on taidelaji, joka varmasti kiinnostaa monia. Ilmoittautumisia on jo tullut, mutta mukaan mahtuu yhä. Osallistujilla ei tarvitse olla erityisiä taitoja tai aiempaa kokemusta graffitien tekemisestä. Tärkeintä on, että on kiinnostunut ja innolla mukana, sanoo Suomi-Venäjä-seuran Turun piirijärjestön toiminnanjohtaja Soile Tirri.

Työpajojen ohjaajina toimivat turkulainen graffititaitelija Jukka Hakanen sekä Pietarista kotoisin oleva Stas Bags. Molemmat ovat tehneet katutaidetta jo vuosia.

Hakanen on aiemmin toteuttanut suurikokoisia seinämaalauksia muun muassa Turussa, Lappeenrannassa ja Lahdessa. Kotikaupungissaan hänen teoksiaan on nähtävillä muun muassa Turun sataman lähellä Vallihaudankadulla, jossa seinää koristaa Suomen Turun Joutsen. Leafin entisen makeistehtaan rakennuksen seinää koristaa suuri lakupiippu ja Turku Science Parkista löytyy Hakasen opinnäytetyönä tekemä seinämaalaus.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Bags tulee Turkuun ensimmäistä kertaa ja hän saa sen kunniaksi tehdä oman teoksensa seinään. Työpajoissa nuoret pääsevät itse ideoimaan, vaikuttamaan ja toteuttamaan taideteosta, Tirri kertoo.

Graffitityöpajojen tarkoituksena on elävöittää kaupunkikuvaa, luoda nuorille mieluisaa harrastustoimintaa sekä saattaa eri kulttuuritaustaisia nuoria yhteen ja hälventää ennakkoluuloja.

Suomi-Venäjä-seuran tavoitteena on saada saman teoksen äärelle sekä suomalaisia että venäläisiä nuoria, jotta he tutustuisivat myös keskenään.

– Venäjällä katutaide elää valtavaa nousukautta ja se on erittäin korkeatasoista ja monipuolista. Ajattelin, että juuri tällaisten nuoria kiinnostavien asioiden kautta voimme lähestyä vahvoja ennakkoasenteita omaavia suomalaisnuoria ja avartaa heidän käsityksiään Venäjästä ja venäläisistä nuorista, sanoo Suomi-Venäjä-seuran kulttuurisihteeri Merja Jokela.

– Kyse on siis yksinkertaisesti mielenkiintoisesta yhteistyöstä, jossa mukavan tekemisen kautta tutustutaan ja verkostoidutaan sekä hälvennetään ennakkoluuloja, Jokela lisää.

Soile Tirri näkee työpajoissa myös mahdollisuuden lisätä katutaiteen arvostusta ja elävöittää harmaita betonipintoja.

– Moni saattaa ajatella, että graffitit ovat vain töhryä. Toivottavasti tämä projekti muuttaa tätä kuvaa. Näiden työpajojen avulla pyrimme ennen kaikkea tuomaan nuorten kädenjälkeä esiin urbaaniin kaupunkikuvaan.

– Erityisen hienoa on, että projekti on toteutettu yhteisvoimin Yhdessä-yhdistyksen ja Turun vapaa-aikatoimialan kanssa, Tirri sanoo.

Turun graffitityöpajat ovat osa laajempaa katutaideprojektia, joka toteutetaan tänä vuonna usealla paikkakunnalla.

Tähän mennessä työpajoihin on osallistunut jo yli 70 nuorta Jyväskylässä, Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa. Työpajoja järjestetään Turun lisäksi vielä Helsingissä ja Imatralla.

Työpajojen vetäjinä toimii viisi venäläistä ja neljä suomalaista katutaiteilijaa. Mukana on myös yksi katutanssityöpajan vetäjä. Venäläisistä taiteilijoista mukana ovat Stas Bagsin ohella Natasha Floksy, Igor Multi ja Sergei Puronen.

– Taiteilijat ovat valikoituneet heidän korkean tasonsa perusteella. Pietarista kotoisin olevat taiteilijat ovat harrastaneet katutaidetta yli kymmenen vuotta. He ovat aloittaneet graffitista ja siirtyneet harrastamaan myös muun lajin taidetta sekä katutaidetta laajemmassa mielessä. Heidän kohdallaan voi puhua muraalitaiteesta, Jokela sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jo toteutuneissa työpajoissa on valmistunut erilaisia suuria taideteoksia. Jyväskylässä toteutettiin paikallisen katutaideyhteisön kanssa yhteistyössä projekti, jossa maalattiin Jyväskylän energian rakennusseinää useita kymmeniä metrejä. Tampereella kuvioitiin iso valkoinen ulkoteltta ja Kuopiossa yhden alikulun seinät saivat värikkään pinnan.

Entä joko tiedetään, mitä Varissuon liikekeskuksen seinille aiotaan maalata?

– Maalattaviin pintoihin tarvitaan kiinteistön haltijan lupa, ja olemme iloisia, että suunnitelmiimme suhtauduttiin positiivisesti. Joten, kyllä se on tiedossa, mutta pysyköön se vielä salaisuutena, Tirri sanoo.

Taideteoksen on tarkoitus valmistua kahden päivän aikana. Graffitiseinän paljastaa lauantaina Turun monikulttuurisuusneuvoston puheenjohtaja Muhis Azizi.

Graffitityöpajat järjestetään pe 11.9. klo 16–20 ja la 12.9. klo 10–16 Varissuolla. Työpajat ovat ilmaisia.

TS