Sieppauksen uhri vaatii Turuselta 100 000 euron korvauksia

Panttivangin äänieristetyn kopin korkeus oli vain 110 senttiä.
Panttivangin äänieristetyn kopin korkeus oli vain 110 senttiä.

Siepatuksi joutunut Herlinin suvun perijä ja hänen vanhempansa vaativat tuntuvia korvauksia. Perhe vaatii Juha Turuselta reilusti yli 100 000:tta euroa. Turunen on myöntänyt vaateet oikeiksi ja on valmis valmis maksamaan korvauksia. Turunen on myöntänyt panttivangin ottamisen, mutta kiistää muut sieppausjutun syytteet.

Turunen purskahti iltapäivällä oikeussalissa useamman kerran itkuun. Hän totesi, ettei ollut sieppauksen aikaan oma itsensä. Hän kertoi katuvansa tekoaan syvästi ja sanoi, ettei voi tehdä muuta kuin pyytää anteeksi.

Turusta syytetään muun muassa törkeästä pahoinpitelystä, törkeästä kotirauhan rikkomisesta ja törkeästä kiristyksestä. Syyttäjä vaatii miehelle yli kahdeksan vuoden vankeusrangaistusta. Herlinien teollisuussukuun kuuluvan naisen sieppausta alettiin puida tänään Helsingin käräjäoikeudessa.

Panttivangin ottamisesta syytetty turkulaisjuristi pyrki syyttäjän mukaan luomaan vaikutelman, että sieppauksen takana ovat ulkomaalaiset ammattirikolliset. Juha Turunen lähestyi siepatun naisen vanhempia muun muassa englanninkielisillä teksti- ja sähköpostiviesteillä.

Viesteissä uhria kutsuttiin esimerkiksi ulkomaille viedyksi kauppatavaraksi ja uhattiin hänen lopullisella katoamisellaan. Viesteissä korostettiin, että annettuja ohjeita tulee noudattaa, eivätkä viranomaiset tai muut ulkopuoliset saa sekaantua asiaan.

Pidettiin pienessä kopissa

Herlinien teollisuussuvun jäsenen sieppauksessa käytettiin sähkölamautinta ja eetteriä. Esitutkintapöytäkirjan mukaan turkulaisjuristi uhkasi tainnuttaa uhrinsa sähkölamauttimella. Sen jälkeen uhri sidottiin sähköjohdolla patteriin siksi aikaa, kun sieppaaja haki kuljetusta varten puulaatikon.

Sieppauksen tunnustanut Juha Turunen pääsi sisään uhrin asuntoon esiintymällä kuriiripostinkantajana. Sisään päästyään hän kävi uhrinsa kimppuun, ilmenee uhrin esitutkintakertomuksesta.

Sieppauksen uhri sanoi Turuselle, ettei häntä vietäisi minnekään vaan soitettaisiin heti äidille. Hän tarjosi Turuselle myös tilillään olevia 18 000 euroa ja timanttisormusta. Turunen ei tähän suostunut vaan sanoi, että nyt puhutaan isommista rahoista.

Uhri kuljetettiin helsinkiläisasunnosta Turkuun ahtaassa puulaatikossa, missä uhri oli nippusiteissä. Sen jälkeen uhri joutui olemaan 17 vuorokautta tukahduttavan kuumassa äänieristetyssä asunnossa. Naista pidettiin vankina reilun metrin korkuisessa kopissa. Nainen sanoi esitutkinnassa, että ruokaa ja juomaa riitti, mutta tukahduttavan kuumassa ja ahtaassa tilassa oli huono ilma ja vaikea hengittää. Nainen laihtui 17 päivää kestäneen sieppauksen aikana kuusi kiloa.

Turkulaiseen yksityisasuntoon rakennettu vankikoppi oli vain 110 senttiä korkea, eikä siinä mahtunut kävelemään.

Sieppauksen tunnustanut Juha Turunen kävi kopilla päivittäin. Hän oli naamioitunut ja yksi käynti keskti 5–10 minuuttia.

Uhri kertoi kuulusteluissa, että kidnappaus on jättänyt häneen syviä pelkotiloja. Hän on luopunut asunnostaan eikä halua asua enää yksin.

Siepattava valikoitui iän mukaan

Pattivangin ottamisesta syytetty Juha Turunen alkoi suunnitella jonkun varakkaan ihmisen kidnappausta jo vuoden 2008 alkupuolella. Syynä tähän oli Turusen oma huonontunut taloudellinen tilanne, pitkänä jatkunut masennus ja aviokriisi. Turunen osti Resiinaraitin kaksion äitinsä pankkitakauksella, mutta ei kertonut vaimolleen mitään asunnosta.

Perijä valikoitui kidnappauksen uhriksi sopivan ikänsä takia. Sieppauksen tunnustaneen Juha Turusen listoilla oli myös muita ehdokkaita. Esitutkinta-aineiston mukaan yksi mahdollinen ehdokas oli liikemies Jussi Salonojan silloinen tyttöystävä. Lisäksi vaihtoehtona oli toinenkin Herlinin suvun jäsen, joka oli kaapatun täti.

Hän kuitenkin luopui muista ehdokkaista varsin pian.

Turusen kertomukset kaappauksen syistä elivät koko esitutkinnan ajan. Esitutkinta-aineiston perusteella Turunen kertoi aluksi, että venäläiset liikemiehet kiristivät häntä ja he käskivät hänen kaapata jonkun rikkaan suomalaisen.

Myöhemmin hän perui puheensa ja kertoi tehneensä sekä ideoineensa koko kaappauksen yksin.

Syytetty myönsi törkeän kavalluksen

Sieppausjutun käsittely on alkanut törkeätä kavallusta ja väärennystä koskevilla syytteillä. Syytetty Juha Turunen on myöntänyt nämä teot.

Jutussa on kyse siitä, että Turunen oli ryhtynyt orvoksi jääneen pojan edunvalvojaksi. Syyte koskee vajaan 140 000 euron omaisuutta, joka pojalta vietiin. Lisäksi Turusta syytetään Helsingin käräjäoikeudessa siitä, että hän yritti peittää jälkensä väärennetyillä asiakirjoilla.

Turusen mukaan asia on vaivannut häntä pitkään ja hän katuu tekoansa. Puolustuksen mukaan hän otti asian oma-aloitteisesti esille esitutkinnassa.

Sieppauksesta syytetty piiloutui valokuvaajilta aamulla Helsingin käräjäoikeudessa.

Mustaan neulepaitaan pukeutunut Juha Turunen suojasi kasvojaan viininpunaisella T-paidalla, kun valokuvaajat olivat salissa. Kun kuvaajat poistuivat, T-paidan alta paljastui silmälasipäinen ja pitkähkön harmaantuneen parran kasvattanut Turunen.

26-vuotias nainen siepattiin kotoaan Helsingistä toukokuussa ja suljettiin yli kahdeksi viikoksi vankikoppiin Turkuun. Nainen vapautettiin vasta, kun kahdeksan miljoonan euron lunnaat oli maksettu.

Minna Nurmisen sieppauksesta syytetty Juha Turunen kavallussyyteoikeudenkäynnissä Helsingin käräjäoikeudessa 29. syyskuuta.
Minna Nurmisen sieppauksesta syytetty Juha Turunen kavallussyyteoikeudenkäynnissä Helsingin käräjäoikeudessa 29. syyskuuta.