Varsinais-Suomen asuntomurtoja johdettiin Ruotsista

Turun Sanomat

ANNA KUUSELA

Lukuisia asuntomurtoja Varsinais-Suomessakin tehnyt rikollisjoukko on toiminut myös Ruotsissa ja Norjassa. Keskusrikospoliisin mukaan anastettua tavaraa on kuljetettu ulkomaille. Murtosaaliita on myyty edelleen myös Suomessa ja panttilainaamoissa. Romanialaistaustaiset murtovarkaat ovat tulleet Ruotsista, jossa heitä on koulutettu.

– Heitä on lähinnä opastettu ulkomailta käsin, rikoskomisario Pekka Uotila keskusrikospoliisista kertoo.

Uotila kertoo, että osa tekijöistä on matkustanut usean vuoden ajan Pohjoismaissa murtoja tehden. Toiset tekijöistä ovat aloittelijoita, jotka ovat ajautuneet ammattirikollisten seuraan saatuaan edullisen majapaikan. Poliisille epäillyt ovat sanoneet olevansa lomamatkalla.

Poliisi on selvittänyt yhteensä sata asuntomurtoa eri puolilla Suomea ja ottanut kiinni useita epäiltyjä. Osa heistä on edelleen vangittuna.

Rikossarjan murroista 35 on tehty Varsinais-Suomessa. Uotila arvioi, että 20–30 juttua Turun seudulta päätyy syyttäjälle.

Yksitoista epäiltyä vangittiin Turussa jo kuukausi sitten. Tällä hetkellä heistä viittä epäillään törkeästä varkaudesta.

Uotila arvioi, että koko maan kattavassa murtosarjassa varastetun omaisuuden arvo nousee yhteensä pariinsataantuhanteen euroon.

Osa omaisuudesta on saatu takaisin ja palautetaan omistajille. Uotilan mukaan valtaosa murtovarkaiden saaliista on kuitenkin hävinnyt.

Syytteet
marraskuussa

Asuntomurtoja on ollut myös Keski-Suomessa, Oulussa, Rovaniemellä ja Lohjan seudulla. Tekijöitä on otettu kiinni Turun lisäksi Oulussa ja Kanta-Hämeessä. Uotilan mukaan ryhmillä on yhteyksiä Turussa toimineisiin varkaisiin.

Poliisi on perustanut rikossarjan tutkintaa varten oman ryhmän, joka toimii useassa poliisilaitoksessa. Tutkinnan yleisjohto on keskusrikospoliisilla.

Jos poliisitutkinta etenee suunnitellusti, epäillyt saavat syytteet marraskuun loppupuolella.

Sama kaava
kaikissa murroissa

Turussa ja lähikunnissa murtauduttiin kevään ja kesän aikana omakoti- ja rivitaloihin jopa asukkaiden ollessa kotona nukkumassa.

Sama kaava yhdistää kaikkia murtoja. Teot on tehty lähinnä päiväsaikaan ja taloista on viety kultakoruja, kameroita, kännyköitä, kannettavia tietokoneita ja rahaa.

Poliisi toivoo, että kaikki asuntomurron kohteeksi joutuneet tekisivät rikosilmoituksen. Ilmoituksen voi tehdä puhelimitse numeroon 044 916 7966 tai sähköpostitse tku.krp@poliisi.fi.