Kaupustelijat häiriköivät Nauvon lauttaliikennettä

Turun Sanomat

ANNE LAITINEN

Aggressiivisia kaupustelijoita ja varasjoukkoja on viime päivinä liikkunut tavallista enemmän eri puolilla Varsinais-Suomea. Asialla ovat poliisin mukaan olleet Romaniasta ja Bulgariasta tulleet ryhmät. Kymmenkunta ihmistä on parhaillaan kiinniotettuina.

– Pienemmässä mittakaavassahan tällaista kaupustelua ja varastelua on ollut jo pitkään, mutta nyt tämän viikon aikana tämä on työllistänyt poliisia erittäin paljon, kertoo komisario Marko Luotonen.

Kaupustelijat ovat tyrkyttäneet väkisin ihmisille muun muassa kiikareita ja aggregaatteja. Perjantaina lauttaliikenne Nauvoon häiriintyi kaupustelijoiden takia, jotka kiilasivat autollaan lauttajonoon ja yrittivät myydä tavaroita väkisin.

Lauttarannassa oli niin paha kaaos, että lautan kuljettaja uhkasi keskeyttää liikennöinnin. Kaupustelijat kaikkosivat, kun poliisi saapui paikalle. Heidät otettiin myöhemmin kiinni Kaarinasta.

Häiriköinnin lisäksi ulkomaalaisryhmät ovat syyllistyneet näpistyksiin ja varkauksiin eri puolilla maakuntaa.

Pelkästään perjantain ja torstain aikana poliisi otti kiinni kolme ryhmää Turussa, Loimaalla ja Laitilassa. Luotosen mukaan liikkeellä on vähintään viisi varasjoukkoa.

Ihmisiltä on viety lompakoita muun muassa pankkiautomaateilla ja kaupoissa.

Rahaa on onnistuttu viemään lompakoista ja varastetuilla korteilla on ainakin yritetty nostaa rahaa automaatista.

Komisario Luotonen varoittaa ihmisiä olemasta liian luottavaisia. Laukkua ei esimerkiksi saa jättää lojumaan ostoskärryyn. Jotkut ovat menneet halpaan, kun kerjäläislapsi kiinnittää huomion ja samalla toinen vie lompakon laukusta.

Raha-automaatilla tai kassalla pitää huolehtia, etteivät sivulliset näe pankkikortin pin-tunnuslukua. Pin-numeroa ei pidä säilyttää samassa paikassa pankkikortin kanssa.