Törkeä kavallussyyte käynnistää oikeuskäsittelyn

Sieppausjuttu tuo Helsingin käräjäoikeuden Turkuun

Helsingin käräjäoikeus tutustuu keskiviikkona asuntoon, jossa miljoonaperijää pidettiin vankina.
Helsingin käräjäoikeus tutustuu keskiviikkona asuntoon, jossa miljoonaperijää pidettiin vankina.
Turun Sanomat
SEPPO SUDENNIEMI

Panttivangin ottamisesta syytetty turkulainen juristi Juha Turunen, 45, on ensi keskiviikkona mukana katselmuksessa, jonka Helsingin käräjäoikeus tekee Turkuun. Käräjäoikeus tutustuu siihen Turun Resiinaraitin asuntoon, jossa Turunen piti alkukesästä Minna Nurmista, 26, seitsemäntoista päivää panttivankinaan pienessä kopissa.

Katselmus tehdään valtionsyyttäjän pyynnöstä.

Jutun oikeuskäsittely alkaa tiistaina törkeällä kavallussyytteellä. Se koskee tapausta, jossa Turunen toimi alaikäisen pojan edunvalvojana ja kavalsi 138 000 euron arvosta tämän omaisuutta vuosina 2007–2008. Turunen myi rahapulassaan päämiehensä omakotitalon. Hän on myöntänyt lainanneensa rahat.

Kavallusjuttua on tutkinut Turun rikospoliisi, kun taas panttivankiasiaa selvitti Helsingin rikospoliisi, koska rikosvyyhti käynnistyi siellä. Jutut tutkitaan yhtenä kokonaisuutena Helsingissä.

Perjantaina Helsingin käräjäoikeus jatkoi salaisessa pakkokeinokäsittelyssä Turusen vangitsemista ja hänet passitettiin Helsingin vankilaan odottamaan tiistain istuntoa.

Vakavin Turusen saamista syytteistä on panttivangiksi ottaminen, johon sisältyvät vapaudenriisto, laiton uhkaus ja kiristys. Sen törkeästä tekomuodosta on säädetty vähintään yksi ja enintään kymmenen vuotta vankeutta.

Turusta syytetään myös törkeästä pahoinpitelystä, törkeästä kotirauhan rikkomisesta, väärennyksestä ja törkeästä kiristyksestä 27.5.–13.6.2009. Turunen kaappasi väkivaltaa käyttäen uhrinsa tämän kodista Helsingin Töölöstä ja sulki hänet Turun asunnossaan rakentamaansa vankikoppiin. Hän vaati naisen vanhemmilta vapauttamisesta kahdeksan miljoonan euron lunnaita.

Lunnasrahat maksettiin Turussa perjantaina 12. kesäkuuta, ja Herlinien teollisuussukuun kuuluva uhri löytyi seuraavana yönä Vahdolta metsästä. Turunen pidätettiin tuntia myöhemmin Resiinaraitin asunnosta. Rahoja hän oli kätkenyt kymmeneen eri paikkaan Turun seudulla. Näistä jäi lopulta vain 300 euroa kateisiin.

Turunen on myöntänyt panttivangin ottamisen ja kertonut aikakauslehdessä velkojen ajaneen hänet epätoivoiseen tekoon.

– Syytteinä juttu on selkeä ja helppo, vaikka se ehkä onkin vuoden kovin juttu. Isommat riidat ovat juridisella puolella kun mitataan esimerkiksi törkeysastetta, totesi jutun syyttäjänä toimiva valtionsyyttäjä Ari-Pekka Koivisto.

– Asiassa edetään kronologisesti eli aloitetaan Turun kavalluksesta. Sen aikana keskustellaan myös panttivangiksi ottamisen motiivista ja sen pituudesta. Seuraavaksi ruoditaan pääasiaa eli panttivangiksi ottamista. Asiaesittelyt ja kuulemiset hoidetaan samana päivänä vaikka istunto venyisi.

Valtionsyyttäjä vaatii Turusta menettämään valtiolle asuntonsa osakkeet ja panttivangin kuljettamiseen käytetyn pakettiauton arvon.

Vain pieni osa
salaista istuntoa

Oikeuden puheenjohtajana toimii käräjäoikeuden laamanni Eero Takkunen ja jäseninä on kaksi käräjätuomaria. Takkusen mukaan katselmuksen kohteena oleva asunto on niin pieni, että yleisön läsnäoloa on pakko rajoittaa. Käräjäoikeus ei käy muissa kohteissa.

Käräjäväellä on mahdollisuus keskustella myös bussimatkalla Turkuun, sillä osapuolten asiamiehet matkustavat samalla kyydillä.

– Mitään tiedotustilaisuutta medialle tai haastatteluja ei järjestetä kesken oikeudenkäynnin. Asian julkisuus yleensä selviää pääkäsittelyn alkaessa tiistaina, jolloin siitä tehdään päätös. Emme vielä tiedä, minkälaisia vaatimuksia lopulta esitetään, Takkunen kertoi.

– On luultavaa, että asia on vain vähäiseltä osin salainen. Asianomistajat todennäköisesti haluavat jonkin osan käsiteltäväksi suljetuin ovin, mutta sekin selviää pääkäsittelyssä.

Kaapattua Minna Nurmista kuullaan tiistaina, mutta hän ei osallistu katselmukseen Turussa. Oikeudenkäynti jatkuu maanantaina 5. lokakuuta vielä yhden todistajan kuulemisella ja tuomio annetaan myöhemmin syksyllä.