Seurakuntayhtymä on sijoittanut järjestelmään yli 100 000 euroa

Turussa alettu hyödyntää krematorion lämpöenergiaa

Pyhän Ristin kappeliin on asennettu lämmönottojärjestelmä, jolla voi hyödyntää krematoriossa poltettavista vainajista syntyvää lämpöä.
Pyhän Ristin kappeliin on asennettu lämmönottojärjestelmä, jolla voi hyödyntää krematoriossa poltettavista vainajista syntyvää lämpöä.

Turussa on ryhdytty ensimmäisenä Suomessa ottamaan talteen krematoriossa tuhkattavista vapautuva lämpöenergia. Määrällä pystytään lämmittämään ympärivuotisesti Vasaramäen hautausmaalla oleva siunauskappeli. Menettelyn arvellaan lähivuosina yleistyvän. – Suomessa ei ole vielä muita vastaavia järjestelmiä, mutta tiedän, että tätä mietitään, kertoo Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän hautaustoimenjohtaja Markku Mannerkorpi.

Laitteisto on asennettu paikoilleen ilman suurempaa meteliä. Mannerkorpi myöntää, että asiassa on hieman arasteltu seurakuntalaisten reaktioita.

– Ei tätä silti salattukaan ole, hän vakuuttaa.

Mannerkorpi katsoo, että energian hyötykäyttö on kestävää kehitystä ja sopii hyvin seurakuntayhtymän omaksumiin ympäristöarvoihin.

– Ruotsissa tällaisia on ollut käytössä jo pitkään, ja eettinen puoli on siellä mietitty kauan ennen meitä.

Lähes 100 000 kiloa vuodessa

Turussa tuhkataan nykyään noin 1 350 vainajaa vuodessa. Poltettavaa kertyy siis lähestulkoon 100 000 kiloa vuodessa.

Lämmön talteenottoa hieman mutkistaa se, että arkkitehti ei aikanaan halunnut rakentaa kappeliin savupiippua. Palokaasut ohjataankin pitkiä savukanavia pitkin erilliseen piippuun, joka sijaitsee läheisellä mäellä.

Vielä osittain keskeneräisen lämmönottolaitteiston kehittelyyn ja rakentamiseen on sijoitettu tähän mennessä noin 135 000 euroa. Seurakuntayhtymän yhteinen kirkkovaltuusto suostui torstaina myöntämään sille vielä 50 000. Kokonaissumma kipuaa siis lähelle 200 000 euroa.

Koko summa ei ole Mannerkorven mukaan kuitenkaan mennyt lämmönottojärjestelmään, sillä 1967 valmistuneen kappelin teknistä varustusta on uusittu muutenkin.

Lämmönottojärjestelmä vaikuttaisi pitkällä aikavälillä maksavan itsensä takaisin.

– Meidän kaukolämpölaskumme on laskenut jo todella merkittävästi, Mannerkorpi kiittelee.

Seurakuntayhtymä harkitsee jopa kappelin irrottamista kaukolämmöstä kokonaan. Mannerkorpi kertoo leikkimielellä jopa miettineensä, voisiko lämpöä ryhtyä siirtämään verkkoon.

Lämpöenergiaa pystytään varastoimaan vesivaraajien avulla niin, että sitä riittää rakennukseen myös sellaisina päivinä, jolloin vainajia ei tuhkata. Niitä on viikossa kaksi, sunnuntai ja maanantai.

– Emme ole aivan varmoja, riittääkö se aivan kovimmilla pakkasilla. Ei ole vielä riittävästi kokemuksia, Mannerkorpi kertoo.