Kolme vuotta liiketoimintakieltoa varojen luvattomasta siirtämisestä

Turun Sanomat

Turun käräjäoikeus on tuominnut kaksi turkulaista yrittäjää kolmen vuoden liiketoimintakieltoon ja vankeusrangaistuksiin perusteettomista varojen siirroista taloudellisiin vaikeuksiin joutuneesta yrityksestä.

Äänettömäksi yhtiömieheksi merkitty, mutta metallialan yrityksessä tosiasiallista määräysvaltaa käyttänyt 55-vuotias mies sai vuoden ja kaksi kuukautta vankeutta ehdollisena ja sen ohessa 90 tuntia yhdyskuntapalvelua vuosina 2005-2008 tehdyistä törkeästä velallisen epärehellisyydestä, tavallisesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta, kavalluksesta ja rekisterimerkintärikoksesta. Vastuunalaisena yhtiömiehenä toiminut 47-vuotias nainen sai 10 kuukautta vankeutta ehdollisena.

Tuomitut joutuvat maksamaan konkurssipesälle yli 80 000 euroa.

Turkulaismies johti myös Rymättylässä apufirmana toiminutta telakkayritystä, jonka vastuunalaisena yhtiömiehenä ollut 22-vuotias nainen laiminlöi kokonaan liiketapahtumien kirjaamisen. Hän sai törkeästä kirjanpitorikoksesta ja rekisterimerkintärikoksesta viisi kuukautta ehdollista. Turkulainen 30-vuotias mies puolestaan laiminlöi liiketapahtumien kirjaamisen metalliyrityksessä ja hänet tuomittiin tuottamuksellisesta kirjanpitorikoksesta 30 päiväsakkoon eli maksamaan 1 020 euron sakot.

Konkurssipesän lakimiehen mukaan metalliyrityksen konkurssi johtui verovelkojen ja työantajamaksujen laiminlyömisestä, mutta suuret yksityisnostot sen kassasta aiheuttivat romahduksen. Ylisuuria yksityisottoja oli runsaan parin vuoden aikana yli 154 000 euroa ja ellei niitä olisi ollut, yritys olisi ollut toimintakelpoinen.Yhtiö oli maksukyvytön jo ensimmäisellä tilikaudella.