Kuntaliitto valitsee uuden toimitusjohtajan torstaina

Puolueilla jo valmiiksi eri linjat Pukkisen seuraaja-asiassa

Turun kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen.
Turun kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen.

Turun Sanomat

JARI HEINO
LEENA KORJA-KASKIMÄKI

Turun poliittinen pakka on melkoisen sekaisin, jos kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen (kok) nimetään tänään torstaina Suomen kuntaliiton uudeksi toimitusjohtajaksi. Kolmen suurimman valtuustoryhmän – kokoomuksen, Sdp:n ja vihreiden – puheenjohtajilla on hyvin erilaiset käsitykset siitä, millä tavalla Turku valitsisi uuden kaupunginjohtajan. Pukkinen on pestattu Turun päälliköksi vuoden 2012 loppuun saakka.

Puolueiden pitäisi ensi vuoden aikana päättää, valitaanko Turkuun vuoden 2013 alusta uusi kaupunginjohtaja vai siirtyykö Turku Tampereen tyyliin pormestarijärjestelmään.

Silloin valta siirtyisi kuntavaalien jälkeen valittavalle luottamushenkilölle.

Kuntaliiton nykyinen toimitusjohtaja Risto Parjanne (sd) jää eläkkeelle huhtikuun alusta. Jos kuntaliiton hallitus nostaa seuraajaksi Pukkisen, hän siirtyisi Helsinkiin luultavasti ensi vuoden alussa.

Turun uusi kaupunginjohtaja voitaisiin valita alle kolmeksi vuodeksi eli vuoden 2012 loppuun. Se saa monet pohtimaan väliaikaisia ratkaisuja.

”Kolme vuotta liikaa tilapäisratkaisuille”

Turun kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Minna Arve pitää kuitenkin kolmen vuoden aikaa turhan pitkänä tilapäisille ratkaisuille.

– Turun kokoinen kaupunki ei voi elää sitä aikaa väliaikaisesti. Jos Pukkinen valitaan Kuntaliittoon, koko johtamissysteemistä täytyisi tehdä ratkaisuja nopeutetulla aikataululla, kokoomuksen Arve esittää.

Arve ei kuitenkaan vastaa siihen, voisiko mahdollinen uusi järjestelmä astua voimaan jo ensi vuoden alkupuolella.

Hän ei myöskään ole lyönyt lukkoon kantaansa pormestarijärjestelmään.

Kokoomusjohtaja ei ole havainnut, että Pukkisen pyrky muualle olisi näkynyt Turun politiikassa. Hänen mukaansa kesken olevista ohjelmista ja budjetista pystytään syksyllä päättämään normaalisti, vaikka Pukkinen olisikin lähtökuopissa.

”Uusi johtaja Turun
sisältä määräajaksi”

Sdp:n valtuustoryhmän puheenjohtajalla Jarmo Rosenlöfillä on erilainen resepti kuin Arvella: kokoomuksen on löydettävä uusi kaupunginjohtaja määräajaksi.

– Meillä muilla ryhmillä on veto-oikeus siitä, kuka se ei ainakaan voi olla.

Demarijohtajan mielestä uusi kuntapomo tulisi Turun sisältä ja tietäisi, missä tässä kaupungissa mennään.

Arven tapaan Rosenlöf katsoo, että Pukkisen haku kuntaliittoon ei ole vaikuttanut syksyn poliittiseen elämään Turussa.

– Toki takakeskusteluja ja kyselyjä on ollut, muiltakin kuin poliitikoilta. Samalla tavalla asiat ovat hoituneet kuin ennenkin, hän vakuuttaa.

Rosenlöf ei usko, että hakuprosessi olisi syönyt nykyisen kaupunginjohtajan vaikutusvaltaa jatkossa, mikäli häntä ei valita.

– Sama määrä sitä on kuin tähänkin asti. Kuinka paljon, se on sitten toinen juttu.

Vihreät järjestäisivät
julkisen haun

Kolmanneksi suurinta valtuustoryhmää eli vihreitä vetävä Mika Helva muistuttaa puolueensa periaatteesta: kaikissa merkittävissä viroissa täytyisi järjestää julkinen haku.

Siten uusi kolmen vuoden kaupunginjohtaja voitaisiin nimetä myös Turun ulkopuolelta.

– Se, että voidaanko sellainen saada ulkoa, voi olla vaikea kysymys. On myös tärkeää, että hän tuntisi Turun toimintakulttuurin, Helva lisää.

Vihreä vaikuttaja Helva muistuttaa, että julkisenkin haun oloissa valinta voisi osua kaupungin sisälle.

Helva ymmärtää, että määräaikaiselle postille valittu Pukkinen on kiinnostunut myös muista tehtävistä – varsinkin, kun Turku miettii koko johtojärjestelmänsä uudistamista.

Hän arvioi kuitenkin, että lähtöaikeet ovat näkyneet päätöksenteossa syksyllä.

– Voi olla, että Pukkinen ei ole päässyt Turun ohjelmatyöhön kunnolla mukaan. Asia on edennyt apulaiskaupunginjohtajien johdolla, vihreiden ryhmää vetävä Mika Helva sanoo.