Säästöä kuorittuihin verrattuna 20 senttiä kilolta

Turun koulut syöttävät pian kuorellisia perunoita

Turun Lyseon ysiluokkalaiset Outi Antikainen (vas.) ja Roosa Kosola söivät tiistaina perunat kuorineen. Henkilökunnan mukaan kukaan ei ole valittanut kuoriperunoista.
Turun Lyseon ysiluokkalaiset Outi Antikainen (vas.) ja Roosa Kosola söivät tiistaina perunat kuorineen. Henkilökunnan mukaan kukaan ei ole valittanut kuoriperunoista.

Turun Sanomat

LEENA KORJA-KASKIMÄKI

Turun koulut siirtyvät hiljalleen kuoriperunoiden käyttöön. Kuoriperunoita on tarjottu kokeiluna jo viime viikosta lähtien Turun Lyseon yläkoulussa ja lukiossa. Kaupungin ruokapalvelujohtajan PaulaJuvosen mukaan palaute on ollut hyvää.

Ajatus kuoriperunoiden tarjoamisesta syntyi, kun kaupungin ruokapalveluidenkin piti miettiä, mistä vielä voitaisiin säästää.

– Kuoriperunat ovat halvempia. Maksamme niistä 48 senttiä kilo, kuoritut perunat maksavat 68 senttiä kilo, Juvonen kertoo.

Kaikkiaan perunaa kuluu Turun kouluissa vuodessa 170 000 kiloa. Pelkkiä kuorittuja tai kuorellisia perunoita syödään noin 68 000 kiloa vuodessa.

– Säästöä tulee 13 600 euroa vuodessa. Se on pieni säästö meidän mittakaavassa, mutta pienistä eristä isotkin säästöt koostuvat, Juvonen muistuttaa, mutta huomauttaa, ettei kouluruoan hinnassa juurikaan ole enää säästämistä.

Hän pitääkin säästöä merkittävämpänä asiana kuoriperunoiden parempaa ravitsemuksellista arvoa sekä laatua ja makua.

Perunoissa on Juvosen mukaan vielä tässä vaiheessa vuotta niin ohut kuori, että kuorimiseen tottumaton voi syödä ne kuorineen. Kuorimiseen tottumattomien lienee jo aika opetella kuorimisen jalo taito.

– Perunat ovat kyllä valmiiksi pestyjä. Pesemiseen ei meillä ole aikaa.

Paluuta kuorittuihin
ei ehkä olekaan

Kuorellisena ostettu peruna menee vain keitettäväksi. Laatikoihin ja keittoihin peruna tulee yhä kuorittuna.

Kuorittuja perunoita on tarkoitus tarjota Turun kouluissa niin kauan kuin palaute on yhtä hyvää kuin Lyseosta. Välttämättä paluuta kuoretta keitettyihin perunoihin ei enää ole.

Moni kouluruokaa päivittäin nauttiva moittii keitettyjä perunoita ”kumiperunoiksi”.

– Perunaan syntyy kuori, jos sitä ei käytetä kuorimispäivänä, Juvonen myöntää.

Turun kouluihin peruna tulee alihankkijalta, joka kerää perunat lähialueiden ohella Etelä-Pohjanmaalta. Viikon ruokalistassa perunoita on jossain muodossa keskimäärin kolmesti.

Kuoriperunoihin siirrytään vain kouluissa, jotka ohjeistetaan asiasta.

– Päiväkodeissa hoitajilla ei ole aikaa kuoria lapsille perunoita. Myös sairaalat ja vanhainkodit käyttävät edelleen kuorittuja perunoita, Juvonen listaa.