Ylilääkäri vaatii muutoksia leikkaus- ja teho-osastojen jumiuduttua

Hälytysrahakiista pahentaa Tyksin hoitajapulaa

Viikonloppuna leikkaussaleihin oli vaikea löytää sijaisia teho-osaston ruuhkauduttua. Tehohoitoa vaativia potilaita jouduttiin siirtämään päivystävän leikkausosaston heräämöön hoidettaviksi.
Viikonloppuna leikkaussaleihin oli vaikea löytää sijaisia teho-osaston ruuhkauduttua. Tehohoitoa vaativia potilaita jouduttiin siirtämään päivystävän leikkausosaston heräämöön hoidettaviksi.

Turun Sanomat

RAMI NIEMINEN
Kirurgian klinikan ylilääkäri Timo Savunen vaatii perusteellista remonttia Tyksin hälytysrahajärjestelmään. Tyksin teho-osasto ruuhkautui pahasti viikonloppuna. Ongelmat säteilivät myös päivystävälle leikkausosastolle, jonne osa tehopotilaista jouduttiin siirtämään. Turun Sanomien saamien tietojen mukaan viikonlopun ruuhka asetti osan potilaista hengenvaaraan.

Ruuhka-aikoina osastoilla on ongelmia saada riittävästi hoitajia paikkaamaan alijäämää. Savusen syyttävä sormi kohdistuu monimutkaiseen hälytysrahasysteemiin. Se tekee kaikkea muuta kuin houkuttelee hoitajia vastaamaan työhönkutsuun.

Paikalla ollut henkilökunta kuvaili viikonlopun ruuhkatilannetta äärimmäisen vaikeaksi. Potilaita tuli hoitajien mukaan ”ovista ja ikkunoista”. Työvuorossa olleet hoitajat joutuivat jäämään pitkiin ylitöihin, koska apua ei tahtonut löytyä riittävästi.

– Tuli hätätilanne, jollaisia ei onneksi hirveän usein tapahdu, Savunen sanoo.

Hän kuitenkin myöntää, että kiireisiä päiviä saattaa syntyä jopa kuukausittain.

– Hoitohenkilökunnan moraali on niin korkea, että olemme onneksi aina saaneet tuuraajia tarvittaessa, Savunen kiittelee.

Hän kertoo, että hälytystöiden korvaamiseen tehty järjestelmä on niin vaikeaselkoinen, että hoitajilla on houkutus sulkea puhelin heti lähdettyään osastolta pukuhuoneeseen. Noin viidenkympin korvaus jää saamatta, jos hoitaja ei ole esimerkiksi ehtinyt kotiin saakka saadessaan kutsun palata töihin.

Hänen mukaansa järjestelmä ei toteuta henkilökunnan etua ja vaatisi rajusti yksinkertaistamista. Hän esittikin asiaa sairaanhoitopiirin johdolle maanantaina sähköpostitse.

Talvella pienempi korvaus

Tyksin tehyläisten varapääluottamusmies Jussi Rantanen kertoo yhtyvänsä Savusen kantaan. Hänen mukaansa pääluottamusmiesten korviin kantautuu usein tietoja ristiriidoista rahojen maksussa.

– Tämä ei ehkä ole paras mahdollinen järjestelmä, hän hymähtää.

Rantasen mukaan systeemi on erittäin monimutkainen. Esimerkiksi talvella korvaus on pienempi kuin kesällä.

– Me olemme lähteneet siitä, että kun ihminen hälytetään töihin, luvatut rahat pitää myös maksaa.

Lisäksi Tyksin hoitohenkilökuntaa kismittää, että kaupunginsairaalan hälytyspalkkiot ovat korkeampia. Tyksissä kaksiportainen järjestelmä tuo hälytyksestä yleensä 50 euron lisätienestin. Kaupunginsairaalassa korvaus on parikymppiä suurempi.


Lindén ei vielä valmis muutoksiin

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Aki Lindén vastasi jo maanantaina vaatimuksiin hälytysrahajärjestelmän remontoinnista. Lindén ei pidä järjestelmää kestävänä, mutta ei myöskään halua muuttaa sitä yhden kiireviikonlopun perusteella.

– En vähättele ongelmaa, mutta haluaisin muodostaa kokonaiskuvan asiasta, Lindén kertoo vastanneensa.

Lindén myöntää, että järjestelmä on monimutkainen, mutta väittää myös työntekijöiden yrittävän hyötyä sen varjolla.

– Nämä ovat tietysti huhuja, mutta olen kuullut, että joillain osastoilla on koitettu kepillä jäätä ja laitettu hälytykseksi myös sellaisia tehtäviä, joita niihin ei kuulu laskea.

Lindénin mukaan hälytysrahojen käyttö on karkaamassa käsistä. Esimerkiksi viime kesänä tietyillä osastoilla maksettiin hälytyskorvauksia päivittäin.

– Tämä hälytysrahojen jatkuva pumppaaminen ei voi olla mikään ratkaisu.

Hänen mukaansa pitäisikin ehkä miettiä, onko koko päivystysjärjestelmä remontin tarpeessa.