Uutiset

Vanhat pihaleikit heräävät henkiin Liedossa

Tervapata, toiselta nimeltään pikipata, on perinteinen pihaleikki, jossa maahan piirretään ympyrä, jonka kehälle leikkijät asettuvat kukin omalle paikalleen. Helppojen sääntöjen ansiosta sitä voivat leikkiä monenikäiset.
Tervapata, toiselta nimeltään pikipata, on perinteinen pihaleikki, jossa maahan piirretään ympyrä, jonka kehälle leikkijät asettuvat kukin omalle paikalleen. Helppojen sääntöjen ansiosta sitä voivat leikkiä monenikäiset.

Tervapata, kymmenen tikkua laudalla, peili ja polttopallo ovat vanhoja ja perinteisiä lasten ja miksei hieman vanhempienkin pihaleikkejä. Moni saattaa muistaa nämä ja monet muutkin ulkoleikit lapsuudestaan, mutta säännöt ovat ehkä painuneet unholaan.

Kuluvan viikon lauantaina Liedossa on mahdollisuus verestää muistojaan ja siirtää siinä samalla lapsille pihaleikkien saloja Härkätien vaeltajien opastuksella.

Vanhat pihaleikit kunniaan -tapahtumassa leikitään perinneleikkejä, leikkejä, jotka ovat tuttuja useammalle sukupolvelle.

– Perinneleikki on leikki, jota olemme itse leikkineet lapsuudessamme ja jota vanhempamme ja ehkäpä isovanhempammekin ovat leikkineet aikoinaan, tapahtuman järjestelyissä mukana oleva Härkätien vaeltajien sihteeri Marjo Mäkinen sanoo.

– Ulkoleikit ovat myös hyvä liikuntamuoto. Liikunnan ei tarvitse olla maksullista hikiliikuntaa.

Mäkisen mukaan tapahtuma on tarkoitettu perheiden yhteiseksi puuhahetkeksi. Leikkimään saa kyllä tulla, vaikka lapsia ei seurueessa olisikaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Vaikka paikalla on ohjaajia, vanhempien tulee huolehtia lapsistaan. Tarkoitus on, että perheen aikuiset ja lapset leikkivät ja puuhaavat yhdessä.

Järjestäjät varautuvat siihen, että leikkimään tulee eri-ikäisiä lapsia. Ihan pienille on varattu omia leikkejään ja hieman vanhemmille omiaan.

– Jos väkeä tulee oikein paljon, pihalla voi olla yhtä aikaa käynnissä montakin leikkiä, Mäkinen sanoo.

Mukaan tapahtumaan ei tarvitse ottaa muuta kuin ulkoiluun soveltuvat vaatteet sekä juotavaa ja hieman evästä.

”Ulkoleikit ovat hyvä liikuntamuoto. Liikunnan ei tarvitse olla maksullista hikiliikuntaa.”

– Pidämme leikkien välissä pienen yhteisen eväshetken.

Leikkimään pääsee kevään aikana kahdesti. Mikäli kävijöitä ja innostusta riittää, voi nyt ensimmäistä kertaa järjestettävä tapahtuma saada jatkoa myöhemmin. Osin mahdollisista jatkosuunnitelmista johtuen toinen kevään leikkikerta on lauantaina ja toinen sunnuntaina. Myös kellonajat ovat erilaiset kumpanakin päivänä.

– Valitsimme eri päivät ja kellonajat, jotta voimme kartoittaa, mikä olisi ihmisille sopivin aika tulla, Mäkinen selittää.

Tapahtuman järjestävä Härkätien vaeltajat on liikunta- ja ulkoiluyhdistys, joka tarjoaa monenlaista toimintaa eri-ikäisille. Tarjolla on niin pyöräilyä, patikointia, linturetkiä, sauvakävelyä kuin perheiden ulkoilu- ja liikuntapäiviäkin.

– Teemme myös usein syksyisin ruskamatkoja pohjoiseen, Mäkinen kertoo.

Härkäkätien vaeltajien ohjaamia perinteisiä pihaleikkejä Liedossa Kisakallion koulun pihalla (Tanhutie 10) su 12.4. klo 15–16.30 ja la 25.4. klo 10–11.30.

Perinteisiä pihaleikkejä:

– tervapata

– 10 tikkua laudalla

– kirkonrotta

– polttopallo

– rosvo ja poliisi

– peili

– väri

– erilaiset hipat

– viimeinen pari uunista ulos

– purkkis

TS