Kahdeksan ensimmäistä tilaajaväritettyä autoa liikenteeseen 27. syyskuuta

Turun uudet keltsut
piristävät katukuvaa

Mekaanikko Niina Asikainen tarkisti uuden bussin sähkökaapelit.
Mekaanikko Niina Asikainen tarkisti uuden bussin sähkökaapelit.

Turun Sanomat

LEENA KORJA-KASKIMÄKI

Dösä, busa, nysse, linjuri, bussi – linja-autolla on monta nimeä, mutta oikeita värejä Turussa vain yksi: keltainen. Ensimmäiset, nykykeltsuja huomattavasti kauniimman keltaisen värityksen saaneet upouudet paikallisliikenteen bussit ovat parhaillaan viimeisteltävinä Liedossa. Liikenteeseen ne hurahtavat kohentamaan paikallisliikenteen imagoa 27. syyskuuta.

Uudet bussit ajavat linjaa 1, joka kulkee Turun satamasta lentokentälle. Puolassa valmistettuihin, valmiiksi keltaisiksi maalattuihin Volvoihin asennetaan Liedossa muun muassa rahastuslaitteet. Liedossa autot myös huolletaan.

– Ennen kaupunkiautot tehtiin Tampereella Wiiman-tehtaalla, jonka Volvo aikanaan osti. Nyt Volvolla on kaupunkiautoja valmistava tehdas Puolassa. Kyllä siellä on kovasti kehitytty autontekotaidossa, arvioi linja-autopuolen työnjohtaja Antti Rinne.

Hauska yksityiskohta Puolasta Helsingin kautta saapuneissa, toistaiseksi rekisteröimättömissä autoissa on ennen käyttöä irrotettava opastuslappu, jossa kartalla osoitetaan Turun sijainti.

Puolaa taitamattoman silmin lipukkeessa kerrotaan ilmeisesti myös, että Suomen viralliset kielet ovat suomi ja ruotsi ja että presidenttinä on TarjaHalonen. Myös Suomen pinta-ala on jostain syystä kirjattu lappuseen.

Teknisen viilauksen lisäksi autot viimeistellään Liedossa kylkiin tulevilla, Turun vaakunastakin tutuilla liljoilla.

– Liljaa kuvaavat tarrat muistuttavat Turun historiallisista arvoista ja Varsinais-Suomesta. Liljat ovat alkupäässä valkoisia, mutta takaosassa, jossa auto on valkoinen, liljat ovat keltaisia, selvittää joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte.

Uusia busseja
pian jo 30

Uudet keltaiset bussit korvaavat pikkuhiljaa Turun paikallisliikenteen niin sanotut siniset bussit ja keltaiset vaarat. Nyt valmistuvat kahdeksan autoa tulevat LS-Liikennelinjoille.

Seuraavat uudet autot saa nykyisiä keltsuja liikennöivä Turun Kaupunkiliikenne Oy, jonka kalustoa uusitaan joulun alla kolmella bussilla. Ne ovat yhtiön ensimmäiset telibussit eli kolmiakseliset linja-autot.

Kolmiakselisen, tavallista kantavamman auton erottaa siitä, että siinä on molemmilla puolilla kolmas rengaspari lähellä normaaleja takapyöriä.

– Vielä ei ole päätetty, mille linjoille Kaupunkiliikenteen bussit tulevat, mutta käytetyimmille linjoille luonnollisesti, koska telibusseissa on tavallista enemmän paikkoja, Korte miettii.

Turun Kaupunkiliikenne Oy liikennöi 5-alkuisia reittejä, joiden toinen pää on Hirvensalossa, toinen muun muassa Yo-kylässä.

Kaupunkiliikenne Oy joutuu uusimaan bussejaan myöhemminkin, sillä paikallisliikenteeseen ei enää hyväksytä yli 15-vuotiaita autoja. Bussien keski-ikäkin saa olla vain kahdeksan vuotta.

Ensi vuoden huhtikuuhun mennessä uusia, tilaajaväritettyjä busseja Turun paikallisliikenteessä on jo kolmisenkymmentä.

– Vuoden 2012 kesään mennessä neljännes kaikista autoista on uudelleen väritetty. Liikennöitsijät maalauttavat myös vanhoja autoja, Korte kertoo.

Joka aamu Turun paikallisliikenteeseen starttaa 168 bussia. Uudenlaisen värityksen saavat paikallisliikenteen bussit ajavat vain Turun sisäisillä linjoilla, yli kuntarajojen niiden reitti ei ulotu.

Tilaajavärityksen saanut upouusi bussi on avoinna yleisölle Autottomana päivänä tiistaina 22.9. Turun Yliopistonkadun kävelykadulla klo 14–18. Sekä aikuiset että lapset voivat matkustaa yhdellä kertalipulla Turun sisäisillä bussilinjoilla koko päivän.

Vanhojen keltaisten vaarojen väri muistuttaa lähinnä sinappia.
Vanhojen keltaisten vaarojen väri muistuttaa lähinnä sinappia.