Säätiö alkaa maksaa särkien kalastuksesta

Saaristomeren särkikanta yritetään palauttaa luonnolliselle tasolleen. Arkistokuva.TS/Veikko Wahlroos
Saaristomeren särkikanta yritetään palauttaa luonnolliselle tasolleen. Arkistokuva.TS/Veikko Wahlroos

Saaristomerellä aloitetaan särkikalojen kalastus elintarvikkeiksi, rehuksi ja energiantuotantoon.

Rehevöitymisen takia kasvanut särkipopulaatio yritetään palautaa luonnolliselle tasolle. Lähikalahankkeen aikana useat tutkimuslaitokset tutkivat särkiin kohdennetun pyynnin vaikutuksia Saaristomeren kalastoon ja ravintoverkkoihin.

Tänä keväänä alkavan hankkeeen pilottivaiheessa vähän hyödynnettyä särkikalaa pyydetään kohdennetusti, mutta uhanalaisia, peto- ja arvokaloja ei kalasteta, vaan ne päästetään pyydyksistä takaisin mereen.

Hankkeen pilottivaiheen avulla on tarkoitus luoda pysyvä elintarvikeketju sekä suurtalous- ja kuluttajakysyntä särkikaloista valmistetuille tuotteille. Hanketta raihoittaa John Nurmisen säätiö.

– Valmisteilla olevasta Saaristomeren Lähikalahankkeesta hyötyvät sekä Itämeri, että kuluttaja. Meidän tehtävämme on edesauttaa sellaisen mekanismin syntyä, jossa Saaristomeren ravinteet kiertävät jatkossa särkikalan muodossa rehevöityneeltä merialueelta suomalaisen ruokalautaselle., kertoo John Nurmisen säätiön Puhdas Itämeri -hankkeista vastaava Marjukka Porvari.

Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpon (kok.) mielestä tämä on esimerkki siitä, miten valtion rahoitus aktivoi yksityistä sektoria alkuvaiheessa, kunnes nämä ottavat vastuun markkinaehtoisesta toiminnasta.

Hankkeen on suunniteltu noin 3–5 vuotta ja se toteutetaan kahdessa vaiheessa. Hankkeen ensimmäisen vaiheen, eli pilottivaiheen suunniteltu kesto on vuodesta 2015 vuoteen 2016.

Hankkeeseen osallistuvat kalastajat valitaan avoimen, maaliskuussa käynnistyvän hakumenettelyn kautta. John Nurmisen säätiö maksaa kalastajille rahaa saalismäärän mukaan, mutta pitkällä aikavälillä tavoite on, että kalastus toimisi ilman ulkopuolista rahoitusta.

Hankkeen toisessa vaiheessa lähikalatuotteiden tuotantoa ja markkinointialuetta on tarkoitus laajentaa koko Suomen laajuiseksi. Tällöin tuotteita tarjotaan myös kuluttajamarkkinoille, ja tuotteistukseen ja markkinointiin pyritään sitouttamaan mukaan elintarvike- ja kaupanalan yrityksiä.

Hankkeessa tähdätään pysyvän lähikalatuotteiden kuluttajakysynnän luomiseen ja särkikalan arvostuksen ja markkinahinnan kasvattamiseen siten, että kalastuksen tuesta voidaan luopua.

John Nurmisen säätiöstä kerrotaan, että Saaristomeren ekologisesta tilasta on paljon tutkimustietoa, mutta kohdennetun särkikalojen kalastuksen paikallisia vaikutuksia meren kalakantoihin ei toistaiseksi ole juurikaan tutkittu.

Siksi hankkeen osana toteutetaan seurantatutkimus, jossa selvitetään toiminnan kalasto- ja ekosysteemivaikutuksia. Tutkimusosiosta vastaavat Helsingin yliopisto, Luonnonvarakeskus, Saaristomeren tutkimuslaitos ja Suomen ympäristökeskus (SYKE).

TS-JUHO-KUSTI SIVOSAVI

Kirjoittaja on tet-harjoittelussa Turun Sanomien toimituksessa.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (7)

Vastaa
kalastuslupa maksut
jokamiesoikeudet on poistuneet muilta
Taitaa olla taas bisnes säätiön yksinoikeus kun hallitus vei jokamiesoikeudet kalastamiseen muilta!
Köyhä syö mitä saa mutta ahneet taitaa myydä sen särjenkin sitten heille kalliilla!
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Erkki
Särki ruokakalaksi ja reseptejä
Särjen mollaaminen on lopetettava! Yhteen aikaan sieniä mollattiin roskaruokana. Nyt on innostus ja tietoa sienistä. Hyvä.

Nyt särjen maine ruokakalana pitäisi nostaa. Siinä on tehtävää. Kuka lähtisi särkeä puolustamaan julkisesti. Ehkä Jesper Pääkkönen? Keskustelu alkakoon.

Pitääkö presidentin tuoda se linnan juhliin?
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Ilmainen idea
Vast: Särki ruokakalaksi ja reseptejä
Olisikohan mahdollista kannattavasti purkittaa särkiä, tonnikalan ja sardiinin tapaan? Kyllä itse varmasti ainakin kokeilisin purkkisärkeä, josta ruodot olisivat sulaneet pehmeiksi. Kotimaista ja varmaankin maukkaampaan kuin tonnikala...
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Velmu
Vast: Särki ruokakalaksi ja reseptejä
Särjen purkittaminen on niin vanha keksintö, etten edes muista tarkkoja vuosilukuja. Muistaakseni suurin osa meni Saksaan tai muihin tarkan markan maihin.
Itse luokittelen moisen moskan samaan sarjaan surströmmingin kanssa. No, nehän ovat makuasioita ne...
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Ilmainen idea
Vast: Särki ruokakalaksi ja reseptejä
Juu tiedän että sitä on tehty, mutta ei enää vuosikymmeniin vissiin (jotain naurettavia kympin purkkeja olen nähnyt). Ai oliko se niin pahaa? Ehkä voisi kehitellä? Entä jos olisi ikänsä kaiken syönyt tuoretta tonnikalaa ja sitten maistaisi purkkituotetta? Mahtaisiko ensi alkuun maistua? Nuorille ja kaupunkilaisille tärkeää on helppokäyttöisyys, ja säilyvyyskin, verrattuna tuoreeseen kalaan.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Arto L
Avain ratkaisuun
Siirto istutetaan Lankoslahdelta 10000 merimetsoo sinne ni homma hoituu ja yhteiskunta säästää
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Teemu j
Helkatin hyvä idea
Kannattaa tosiaan harkita
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
  • «
  • 1
  • /
  • 1
  • »