Paikalliset

Poliisia ei epäillä vuodosta
Matti Inkisen jutussa

Turun Sanomat

Pirkanmaan syyttäjänvirasto on todennut, ettei raisiolaista rock-laulaja Matti Inkistä koskeva rikostutkinta vuotanut julkisuuteen poliisin kautta. Asiaa selvittänyt syyttäjä Kari Frilander päätti, ettei varsinaiseen esitutkintaan ole aihetta.

Asiaa käsiteltiin jääviyssyistä Pirkanmaalla, koska tutkittavana oli ensisijaisesti Varsinais-Suomen poliisin toiminta.

Selvityksessä käytiin kuitenkin läpi kaikki poliisin tietojärjestelmän käyttöön liittyvät tunnistetiedot. Lisäksi kuultiin asian julkistaneen 7 päivää -lehden toimittajia ja Inkisen jutun tutkintaa johtanutta rikosylikonstaapelia.

Turun poliisin mukaan toimittaja oli juttua tehdessään kyllä tiedustellut tutkinnanjohtajan yhteystietoja, mutta ei ollut lopulta koskaan soittanut hänelle. Lehden julkaisema artikkeli perustui Inkisen omaan haastatteluun, jossa hän myönsi käynnissä olevan tutkinnan.

Vakavasta sairaudesta toipuva Inkinen teki pian uutisen ilmestymisen jälkeen itsemurhan. Asioiden välistä yhteyttä ei ole pystytty suoraan osoittamaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tapausta on myöhemmin käytetty esimerkiksi eduskuntakeskusteluissa perusteluna heikentää tiedotusvälineiden oikeutta salata tietolähteensä viranomaisilta.

Inkistä epäiltiin lapsipornon hallussapidosta ja levittämisestä. Hän itse myönsi asian, mutta arveli tietokoneensa imurointiohjelman haalineen laitonta materiaalia verkosta vahingossa.

Jutun esitutkinta ehdittiin saada viime huhtikuussa valmiiksi, ja poliisi vei jutun jo syyttäjälle. Syyteharkinta jäi kuitenkin kesken Inkisen tehtyä itsemurhan. Oikeudellisesti koko juttu raukesi. Suomen lainsäädäntö ei anna mahdollisuutta viedä oikeusprosessia loppuun edes epäillyn maineen puhdistamiseksi.

– Ne, jotka tuntevat itsensä loukatuiksi, varmaan haluaisivat, että niin voitaisiin tällaisissa tapauksissa tehdä. Kysymys on oikeusfilosofinen, enkä itse osaa ottaa siihen kantaa, sanoo vuotojuttua selvittänyt syyttäjä Frilander.

Hän korostaa, että jokainen on Suomessa syytön, ellei oikeusistuin toisin totea.

Inkistä ryhdyttiin alunperin epäilemään Brasilian poliisin otettua asiassa yhteyttä Suomen keskusrikospoliisiin. Asia kirjattiin viime lokakuussa poliisihallinnon ns. Patja-järjestelmään ilman erityistä salausta. Turun poliisi perusteli tätä sillä, ettei niin ole menetelty muissakaan vastaavissa tapauksissa. Näkemykseen oli yhtynyt myös syyttäjä, jolta poliisi oli asiaa tiedustellut.

Poliisin tietotekniikkakeskuksen selvityksen mukaan juttua koskevaa materiaalia oli lukenut tietojärjestelmästä yhteensä 23 eri henkilöä 30 eri kerralla.

– Tämä on minun kohdallani ensimmäinen juttu, joissa tietojärjestelmän käyttäjätietoja on käytetty, joten en osaa sanoa, onko se enemmän kuin tavallisesti, Frilander myöntää.

Frilanderin selvitys koski vain sitä, vuotiko joku poliiseista tietoja eteenpäin, ei sitä, kurkkiko joku niitä järjestelmästä vain uteliaisuudesta.

– Juuri näin, Frilander vahvistaa.