Paikalliset

Tandemilla halki maailman

Kirsty McGaulin ja Marcus Mumfordin  matkaa voi seurata blogissa www.shesnotpedallingontheback.com. TS/Jane Iltanen
Kirsty McGaulin ja Marcus Mumfordin matkaa voi seurata blogissa www.shesnotpedallingontheback.com. TS/Jane Iltanen

Kaksi vuotta aikaa, määränpäänä Uusi-Seelanti, matkavälineenä itse koottu tandem-pyörä.

Siinä bristolilaisten insinöörien Kirsty McGaulin ja Marcus Mumfordin suunnitelma. Tarkempaa suunnitelmaa avioparilla ei olekaan, sillä maailma on avoin.

Tämä asenne toi heidät keskiviikkona Turkuun, ja täältä seuraavaksi Iniöön. Suomeen saavuttuaan he nimittäin yhyttivät turkulaisen Taina Salosen, joka neuvoi heitä vierailemaan myös Iniössä.

– Jos tapaamme jonkun, joka suosittelee meille jotain paikkaa nähtäväksi, niin menemme sinne, Mumford kuvailee retkeä.

Kuukauden verran pyöräilleet McGaul ja Mumford ovat ehtineet polkea kahdeksan maan halki. Kun tavoitteena on Uusi-Seelanti, helpoin vaihtoehto olisi polkea vinoittain Euroopan halki Turkkiin, ja jatkaa sieltä itään, Mumford pohtii.

– Emme halunneet itsestäänselvyyksiä, joten poljimme ensin pohjoiseen, josta pääsemme Itä-Eurooppaan. Emme ole käyneet Itä-Euroopassa ennen, joten tämä on mahdollisuus tutustua uusiin maihin ja ihmisiin.

Ja se on koko reissun idea. Valmisteluita kaksikko teki puolisen vuotta. Aikataulua ei lyöty lukkoon. Eikä oikeastaan matkan määränpäätäkään.

– Jos vielä pidämme pyöräilystä Uudessa-Seelannissa, voisimme jatkaa Etelä-Amerikkaan, Mumford hymyilee.

Aivan kylmiltään he eivät lähteneet reissuun. Pariskunnan häämatka oli pyöräretki Kroatian alueelle, ja he ovat polkeneet muun muassa Bostonista New Yorkiin. Polte polkea pidempään kuitenkin kyti, joten he erosivat työpaikoiltaan ja pistivät asuntonsa vuokralle. Vuokratuloilla rahoitetaan muun muassa ruokakulut.

TS