TS Kaupunki

Lempilounas tarjoaa Länsikeskuksessa lempiruokaa

Anu Välilä
Asta Tenho ja Jyrki Lahtivuori pyörittävät Lempilounasta yhdessä siskonsa Kati Lahtivuoren kanssa. Ajatus yhteisestä ravintolasta syttyi viisi vuotta sitten jouluna.
Asta Tenho ja Jyrki Lahtivuori pyörittävät Lempilounasta yhdessä siskonsa Kati Lahtivuoren kanssa. Ajatus yhteisestä ravintolasta syttyi viisi vuotta sitten jouluna.

Turun Länsikeskuksessa Länsi1:ssä sijaitsevan suositun lounasravintola Lempilounaan oven takana oli viime viikolla poikkeuksellisen pitkä jono. Lempilounaassa on totuttu jonoihin, mutta silti yhtäkkinen suuri suosion kasvu yllätti ravintolan yrittäjätkin.

Syy tavallista suurempaan asiakasryntäykseen löytyy viime viikolla julkistetusta Suomen paras lounas -listasta, jossa Lempilounas sijoittui sijalle seitsemän. Työsuhde-etuja tarjoavan Edenredin kisan voitti salolainen JJ’s BBQ. Voittaja valittiin avoimella verkkoäänestyksellä, jossa ääniä annettiin yli 32 000. Kilpailussa ääniä sai 1 800 eri ravintolaa, jotka sijaitsevat 120 eri paikkakunnalla ympäri Suomea.

– Onhan tämä ihan huikeaa, että sijoituimme listalla sijalle 7! Postasin kilpailusta Facebookissa ja Instagramissa puolileikilläni, että käykäähän äänestämässä meitä, jos tykkäätte lounaistamme. Tykkäyksiä ja jakoja alkoi tulla nopeasti. Kun lista julkaistiin, piti useaan kertaan tarkistaa, pitääkö tulos paikkansa, Lempilounaan yrittäjä Asta Tenho kertoo innoissaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lempilounaalla käy paljon vakioasiakkaita, mutta viime päivinä Tenhon mukaan on ollut nähtävissä tavallista enemmän uusia kasvoja.

– Moni on sanonut, että oli kuullut kisasijoituksesta ja piti tulla katsomaan, minkälainen paikka tämä on.

Jonoista huolimatta Tenho vakuuttaa, että ruokaa riittää aina myös päivän viimeisille lounasasiakkaille.

– Olen ylpeä siitä, että ruoka ei lopu kesken ja salaattipöytä pidetään fressinä loppuun asti, sillä viimeinen asiakas maksaa ihan saman kuin ensimmäinenkin. Ruokaa valmistetaan pitkin päivää, jolloin nähdään myös menekkiä, mikä taas vähentää hävikkiä.

Tenho pyörittää lounasravintolaa yhdessä sisarustensa Jyrki Lahtivuoren ja Kati Lahtivuoren kanssa. Kaikilla kolmella on ravintola-alan koulutus, ja Jyrki ja Asta ovat työskennelleet yli kaksikymmentä vuotta lounasravintoloissa. Ajatus omasta ravintolasta syntyi viisi vuotta sitten jouluna.

– En tiedä, kuinka tosissamme olimme, mutta Katin mies laittoi pyörät pyörimään ja alkoi salaa etsiä sopivaa tilaa. Huhtikuussa meillä olikin jo paikka avoinna, Tenho sanoo.

Aluksi sisarukset pyörittivät paikkaa kolmistaan. Nykyään heidän lisäkseen töissä on kolme vakituista työntekijää sekä vuokratyöntekijöitä.

"Olen ylpeä siitä, että ruoka ei lopu kesken ja salaattipöytä pidetään fressinä loppuun asti."

Lempilounas löysi heti tiensä asiakkaisen sydämiin, ja 170-paikkaisessa ravintolassa käy päivittäin 500–740 ruokailijaa. Asta Tenhon mukaan suosion salaisuus piilee hyvässä ruuassa, kuten itse tehdyissä lihapullissa, jauhelihapihveissä ja lohimurekepihveissä.

– Meillä on todella runsas ja raikas salaattipöytä. Meillä on tarjolla mutkatonta, rehtiä ja perinteistä suomalaista kotiruokaa, ja sellaistakin, mitä ei saa joka paikasta. Esimerkiksi maksaruokia ei kukaan viitsi tehdä kotona, mutta ne, jotka pitävät maksasta, tulevat syömään Jyrkin valmistamaa taivaallista maksakastiketta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lounaalla on joka päivä tarjolla kaksi lämminruokavaihtoehtoa, päivittäin vaihtuva keitto sekä salaattipöytä. Tarjolla on myös aina yksi ylimääräinen ruoka, jota ei etukäteen ilmoiteta missään. Lounaan hintaan kuuluu itse leivottua leipää, ruokajuoma sekä jälkiruoka ja kahvi tai tee.

– Tiistaisin on aina lohikeittoa, ja torstai on perinteinen hernekeitto- ja pannukakkupäivä. Muutoin mennään aikalailla fiiliksellä ja yritämme tehdä lounaslistasta mahdollisimman monipuolisen.

Testipäivänä tarjolla oli naudanjauhelihapihvejä ruskeakastikkeessa, kampelaa ja hernekeittoa. Jälkiruuaksi oli pannaria, mansikkahilloa ja kermavaahtoa.

Kasasin annokseen pihvien seuraksi perunamuusia ja lämpimiä kasviksia sekä runsaasti salaattipöydän antimia. Maistettuani ruokia on sanottava, etten ole yhtään yllättynyt jonosta enkä kisasijoituksesta. Ruoka oli poikkeuksellisen hyvää. Jauhelihapihveissä oli runsaasti makua, ja lämpimät kasvikset olivat niin maukkaita, että olisin voinut syödä lounaaksi pelkästään niitä. Lounaan kruunasi herkullinen pannarijälkkäri hillolla ja kermavaahdolla.

Juttusarjassa esitellään Turun seudun lounaspaikkoja.

Lue myös:

Salon JJ's BBQ voitti lounasruokakilpailun – kymmenen parhaan joukossa myös turkulaisravintola


Lempilounas

Länsi1, Viilarinkatu 5, Turku, 2. krs.

Lounas arkisin klo 10.30–14.30. Kotiruokalounas 9,70 euroa, keittolounas 7,60 euroa, salaattipöytä 7,30 euroa.

Lisätietoja: www.lempilounas.fi., puh. 050 311 3111.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.