Kouluruoka

Turku siivosi pahennusta herättäneen saksalaisen jauhelihan kouluruuasta

Marttiina Sairanen
Lumi Prinkkilä (edessä vasemmalla) ja Roope Sirkki sekä Doris Haapamäki ruokailivat Pansion koulussa tiistaina. Turku on petrannut raaka-aineiden kotimaisuusasteessa ja luopunut saksalaisesta jauhelihasta.
Lumi Prinkkilä (edessä vasemmalla) ja Roope Sirkki sekä Doris Haapamäki ruokailivat Pansion koulussa tiistaina. Turku on petrannut raaka-aineiden kotimaisuusasteessa ja luopunut saksalaisesta jauhelihasta.

Turun kaupunki on petrannut lapsille ja nuorille syötettävän lihan kotimaisuusasteessa. Turku yltää melkein sataan prosenttiin lihan kotimaisuusasteessa, kun muutama vuosi sitten peräti kolmannes koul...

Tämä sisältö on digitilaajillemme.

Lue juttu ja tutustu myös muuhun digisisältöömme.

Tilaa 1 kk 1,90 €

Tee tilaus verkkosivuillamme. Pääset lukemaan jutun ja tutustumaan myös muuhun digisisältöömme.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (8)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Jarkko Meriläinen
Laatu tippunut kriteereistä?
Eikö laatu ole enää kriteerinä? Yleensä suomalainen bulkkiliha on rehuksi luokiteltavaa .... ainakin kaupan hyllyltä ostettuna.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Esko
Lähiruoka on parasta
Vaikka hinta olisi 20 prosenttia korkeampi, on lähiruoka kokonaisuudessaan edullisempi veroeurojen jäädessä lähelle hyödyttämään lähiseudun lisäksi itse Turkua.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Angus
Vast: Lähiruoka on parasta
Lisäksi lähiruoka on ekologisempaa kuin suunnilleen samoin menetelmin tuotettu ruoka, joka tuodaan kauempaa. Lisäksi ainakin itse tuen mieluummin suomalaista kuin muunmaalaista maataloustuottajaa (kun joka tapauksessa tuen).
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Jackalope
Liha on tarpeetonta
Lihan syömiselle päivittäin ei ole perusteita. Se on huonoksi elimistölle eikä ole usein kovin laadukasta, edes kotimaisena. Aminohapot, toisella nimellä proteiinit, saa terveellisemmin esimerkiksi pavuista ja eri kasviksista.

Länsimaissa syödään paljon lihaa, ja kärsitään paljon ruoansulatusvaivoista ja ruoansulatuskavan syövistä. Samaan aikaan lihateollisuus ei edes pysyisi pystyssä ilman valtavia tukia, joita EU ja Suomi sinne syytää - unohtamatta tietenkään halpatyövoimaa joka tekee EU-alueen maataloustyöt. Lopetetaan lihatalouden tuet, ja antaa markkinatalouden korjata ongelmansa.

Lihaa ei tarvitse, ja jos sitä syö, sen pitää olla luomua ja laadukasta. Laatu on määrää tärkeämpää. Itsekin söin lihaa aikuisuuteen asti. Luulin että siitä olisi hyötyä, mutta pöh. Treenata pystyy kasvissyöjänäkin, terveellinen monipuolinen kasvisruokavalio takaa lihasten kasvun. Ja kun harvoin syö lihaa, se on laadukasta luomua tai ekologisesti pyydettyä kalaa. Itseään arvostava ja kunnioittava ihminen ei syö roskaa. Myöskään lapsille ei pitäisi sellaista syötättää.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
1350
Vast: Liha on tarpeetonta
Jackalope; ""Lopetetaan lihatalouden tuet, ja antaa markkinatalouden korjata ongelmansa"
Ja sama toki maataloudellekin, eikö?
Maataloustukia Suomessa maksettiin noin 2 miljardia euroa.
"Professori Pierre Desrochers ja tutkija Hiroko Shimizu ovat päätyneet tutkimuksessaan siihen, että maataloustuista luopuminen ja vapaakauppa antaisivat tehokkuuden ohjata tuotantoa, mikä säästäisi rahaa ja ympäristöä"
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
manterelainen
Vast: Liha on tarpeetonta
Sen verran kommentoin sanomaasi, että kasvinviljelykin on varsin tuettua toimintaa. ja jos tuet poistetaan, ruuan hinta tulee moninkertaiseksi. Moni ruuanostaja ei ole valmis maksamaan tänä päivänä luomuruuasta korkeampaa hintaa ja tästä syystä esimerkiksi Ruotsissa on luomuviljelyn pinta-ala viime vuonna pienetynyt.
Mitä tulee halpatyövoimaan on kasvistuotanto monta kertaa käsityövaltaisempaa kuin lihantuotanto. Esimerkkinä Espanja jossa on valtavasti,ei vain halpatyövoimaa, vaan salaa maahantulleita käytännössä orjatyövoiman.a.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Erkki Mäkinen
Vast: Liha on tarpeetonta
Ihminen ei olisi tässä ilman lihansyöntiä, aivot tarvitsevat proteiinia. Kasveja rouskuttelemalla olisimme yhä puissa, kuten muut lajitoverimme
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Angus
Vast: Liha on tarpeetonta
1350. Jos maatalous jätetään täysin vapaan markkinatalouden armoille ja "annetaan tehokkuuden ohjata tuotantoa", on aivan varmaa, että lisäaineiden määrä räjähtää, maa imetään tyhjiin alta aikayksikön, eläinten hyvinvoinnista ei ole tietoakaan, ravinnossa voi olla ihan mitä vain jne. Kun tuetaan, voidaan asettaa ehtoja, ja kun asetetaan ehtoja, voidaan valvoa.

Toki muillakin tuotantoaloilla on sääntelyä. On niillä usein myös tukia. Ja maatalous on aika keskeinen asia koko ihmiskunnalle.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.

Lue myös nämä yhteistyö­kumppanimme artikkelit