Luonto

"Ooooo, nurminahikas! Todellinen pekonin korvike"– luonnonvaratuottajat oppivat ansaitsemaan luonnon antimilla

Jonna Lankinen
Nurminahikkaan lakki on opettaja Päivi Lehtosen mukaan herkullinen ja toimii erityisesti pekonin korvikkeena ruuissa.
Nurminahikkaan lakki on opettaja Päivi Lehtosen mukaan herkullinen ja toimii erityisesti pekonin korvikkeena ruuissa.

Suomen luonnosta kerättävien ja syötäväksi kelpaavien villituotteiden asiantuntijan Päivi Lehtosen on hankalaa pidätellä innostustaan, kun hän bongaa Kaarinan Piikkiön Tuorlan tarkkaan kynityltä nurmi...

Tämä sisältö on digitilaajillemme.

Lue juttu ja tutustu myös muuhun digisisältöömme.

Tilaa 1 kk 1,90 €

Tee tilaus verkkosivuillamme. Pääset lukemaan jutun ja tutustumaan myös muuhun digisisältöömme.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (11)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Sivustaseuraaja
Korvaava
Lopettakaa puhumasta jonkun korvaavasta. Ei kanttarellistakaan puhuta lohen korvaavana, vaikka se sisältää d-vitamiinia ja on vähän saman värinen. Sienet ovat ihania sieninä.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Sakilainen
Vast: Korvaava
Samaa mieltä nimimerkki Korvaavan kanssa, kaikenlaiset näköistuotteet lähinnä ärsyttävät.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Uudet_viestini
Huuhaa
Ei sienestä pekonia saa vaikka kuin käyttäisi mielikuvitusta.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Sivustaseuraaja
Vast: Huuhaa
Ei niin, eikä pitäisikään olla. Sienet ovat kertakaikkisen ihania ilman minkäänlaista vertailua mihinkään. Joistakin isolakkisista saa jonkin mielestä pihvin näköisen (pyöreä), mutta sen ei ole tarkoitus muistuttaa maultaan mitään muuta kuin sienipihviä. Kuten kalajauhelihasta valmistetun kalapihvin….
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
T.S.
Todellinen pekonin korvike
Otsikossa siis lukee että nurminahikas on 'Todellinen pekonin korvike'.

Mutta ei siinä varmaankaan tarkoiteta että ryhdyttäisiin valmistamaan jotain korvikepekonia. Tuollainen vaatisi jo sienen viljelyä suuressa mittakaavassa ja se ei nurminahikkaan kohdalla taida olla helppo juttu.

Eiköhän tässä jutussa mennä kulinarismi edellä, eli kannattaa käyttää luonnon antimia ja niillä saada hienoja makuelämyksiä.

Luontoportti kertoo nurminahikkaasta näin:
"Nurminahikas on huomiota herättävä ilmestys. Vaikka yksittäinen lakki ei ole iso, niin yhdessä kaarimaisessa noidankehässä voi olla satoja lakkeja. Tällöin niitä voi kerätä myös ruoaksi, eikä pety; pienestä koostaan huolimatta lakkeja voi kertyä saaliiksi runsaastikin ja silloin niitä voi paistaa pannulla. Maku on yllättävän hienoarominen, ja rapea koostumus muistuttaa pekonia."

Nurminahikas on melko työläs käsiteltävä koska sen sitkeä jalka on poistettava. Toinen sieni jolla on herkullinen lakki mutta käyttökelvoton jalka on koivunkantosieni. Itse teen niin että jos vain niitä tarpeeksi löytyy niin teen kanttarellikeiton reseptin mukaan, vain sienilajin muuttaen, herkullista.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Angus
Vast: Todellinen pekonin korvike
Koivunkantosieni on hurmaava! Itse vain paistan sen voissa ja pistelen menemään. Herkkua!
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Sivustaseuraaja
Vast: Todellinen pekonin korvike
”Maku on yllättävän hienoarominen, ja rapea koostumus muistuttaa pekonia."

Luontoportin olin melkein unohtanut, vaikka mulla on oikotie työpöydällä. Se on kasvanut vuosien mittaan. Kiitos että muistutit.
Olen laittanut nurminahikasta 4 kertaa, joista ensimmäinen meni täysin pieleen. Siitä tuli kaurapuuroa – kaukana rapeasta. Eli vähän samanlaista kuin pekoni suomalaisessa aamiaisbuffetissa, rasvassa killuvaa lötkyä. Rapeaa siitä, kuten monista muistakin sienistä saa pannulla, vähässä rasvassa.

Mutta keittoa en ole laittanut, se on kokeilemisen arvoinen. Oma bravuurini on tomaattikeitto, joko purkista tai tuubista (jos on aikaa, kokonaisista), johon muserran kuivattuja suppiloita.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
T.S.
Vast: Todellinen pekonin korvike
Angus: "Koivunkantosieni on hurmaava! "

Tai murhaava. Se ei ole ihan aloittelijan tai huolimattoman sieni. Jos ei ole tarkkana niin voi tulla koriin myrkkynääpikkä. Parasta aina katsoa että on kyseessä lehtipuun kanto, jos on havupuun kanto niin parempi kiertää kaukaa.

Sivustaseuraaja kirjoitti suppiloista. Tuli mieleen elämäni helpoin sienireissu. Oltiin hakemassa joulukuusia. Oli pikku pakkasta ja oli satanut vähän lunta. No sieltähän ne suppilot tököttivät ohuen lumipeitteen seasta. Oli sellainen iso rinne täynnään sientä. Ja kun oli pikkuisen pakkasta niin hienosti napsahtivat poikki. Suppilohan ei pikku pakkasesta ole moksiskaan.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
1350
Vast: Todellinen pekonin korvike
E siis aikoinaan mennyt pieleen veikkaus sieniruokavaliosta.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
T.S.
Vast: Todellinen pekonin korvike
Nimimerkki 1350: "E siis aikoinaan mennyt pieleen veikkaus sieniruokavaliosta."

Nyt nimimerkin 1350 pitäisi määritellä mikä on sieniruokavalio.
Monenlaisia ruokavalioitahan sitä on, mutta onko sieniruokavaliota?

Moni ei varmaan tiedä tuon nimimerkin 1350 kommentin taustoja. Viime vuoden huhtikuussa keskusteltiin PS:n perumasta välikysymyksestä.
Nimimerkki _J_ esitti kommentin johon 1350 vastasi näin: "_J_: "Taitaa sinulla olla nyt ihan omat fiktiiviset tietolähteet, tai sitten ruokavaliossa jotain hallusinoivia tuotteita."

Tuon ylläpito poisti 1350:n viestistä mutta se on edelleen näkyvissä minun vastausviestissäni. Tuon jälkeen 1350 sitten ryhtyi varovaisemmaksi eikä enää syyttänyt muita hallusinogeeneistä vaan alkoi puhua sieniruokavaliosta.

Eli tuttu tilanne, nimimerkillä 1350 on sanoille ihan omia merkityksiään.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
1350
Tuplanurminahikasburger
Tulee olemaan todellinen tuplapekonihampurilaisen korvike
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.