Kouluruoka

Kahdessa turkulaiskoulussa testattiin naudanlihan korvaamista broilerilla tai kasviproteiinilla – palaute pääosin myönteistä tai neutraalia

Jane Iltanen
Arkistokuva.
Arkistokuva.

Kahdessa turkulaiskoulussa kerättiin huhti–toukokuun aikana oppilaiden ja henkilökunnan mielipiteitä tuttujen kouluruokien ilmastoystävällisemmistä versioista. Turun Cygnaeuksen koulussa ja Mikaelin koulun Koulukadun yksikössä noudatettiin kokeiluaikana normaalia kouluruokalistaa, mutta viidessä naudanlihaa sisältävässä ateriassa osa proteiinista korvattiin joko broilerin jauhelihalla tai kasviproteiinilla. Käyttämällä muuten samaa reseptiä haluttiin säilyttää aterian tuttu maku ja rakenne.

– Oppilaille kokeilujakson jälkeen tehdyn kyselyn avoimista vastauksista kävi ilmi, että heidän suhtautumisensa oli positiivista tai neutraalia. Osa toi esiin, että eroa ei huomannut. Arkeassa tarkasteltiin kyselyvastausten lisäksi myös koulukohtaista aterioiden menekkiä ja siinä ei havaittu eroa pilottijaksolla, kertoo Arkean palvelupäällikkö Mirva Röning tiedotteessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kokeilu keskittyi naudanlihaa sisältäviin ruokiin, sillä kaikista kouluruoan valmistukseen käytetyistä raaka-aineista naudanlihan hiilijalanjälki on kaikkein suurin. Arkean mukaan naudanlihaa sisältävät lihamakaronilaatikko, jauhelihakastike sekä lasagnette ovat kuitenkin koululaisten lempiruokia, jonka vuoksi ne halutaan säilyttää ruokalistalla.

– Kokeiluiden tavoitteena oli säilyttää oppilaille mieleiset ja perinteiset jauheliharuoat tutun makuisina. Turun kaupungin päämääränä on pienentää ilmastovaikutuksia, mutta jos oppilas ei koe kouluruokaa hyväksi ja makuja tutuksi, mennään metsään. Kokeilu kuitenkin osoitti, että huolellisella reseptiikan kehittämisellä muutoksia voidaan tehdä oppilaan makumieltymykset edellä ja ilmastoa unohtamatta, kertoo Turun kaupungin palvelupäällikkö Suvi Haukioja.

Kyselyyn ilmastoystävällisemmistä ruoista vastasi yhteensä 86 oppilasta ja 76 huoltajaa ja koulun henkilökuntaan kuuluvaa. Lisäksi pilottikouluissa oli kokeilun ajan mahdollista antaa päivittäin palautetta päivän ruuasta erillisellä palautelaitteella.

Aikuisten palaute oli pääosin positiivista. Suurin osa kyselyyn vastanneista aikuisista toivoi, että kouluruoan hiilijalanjälkeä pienennettäisiin siten, että kasviruoan määrä pysyy samana, kala- ja broileriruokien määrää lisätään ja naudanliharuokia vähennetään.

– Olemme sopineet Arkean kanssa, että teemme ilmastotyötä pienin askelin, mutta laajalla rintamalla. Kokeilussa tuli esille ruokailijoiden halu pitää kasvisruoan tarjoamiskerrat nykyisessä, ja tällä suunnitelmalla on nyt tarkoitus jatkaa, Haukioja kertoo.

Arkean mukaan naudanlihan korvaaminen osittain toisella proteiinilähteellä vähentäisi kouluruuan hiilijalanjälkeä jopa puoleen Turussa. Kouluruokaa valmistetaan ja syödään Turussa päivittäin 25 000 annosta, joten hiilijalanjäljen pienentäminen olisi iso askel kohti Turun kaupungin hiilineutraalisuustavoitetta. Muita toimenpiteitä hiilijalanjäljen pienentämiseksi olisi muun muassa kasvisvaihtoehdon tarjoaminen yläkouluissa ja lukioissa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (4)

Vanhimmat ensin
Vastaa
EpäHumanisti
Kasviproteiini
Kyllä joku nyt pahoittaa mielensä kun lihaa on korvattu kasviksilla. Voisin jopa arvailla että se puolue jonka suurin saavutus korona-kriisin keskellä on se että yhdessä kunnassa on kasvisruoka saatu kiellettyä.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Sivustaseuraaja
Vast: Kasviproteiini
Niin varmaan pahoittaakin. Voi sentään. Sitä en tiennyt, että jonkun (tietyn) puolueen CV:ssä on kasviruoan kielto, ellet tarkoita sitä pinaattilättycasea.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
EpäHumanisti
Vast: Kasviproteiini
Kyllä, Seinäjoellä tietty puolue erityisesti ilakoi siitä että sai kasvisruuan kiellettyä, koska se että koulussa tarjottaisi monipuolisempaa ruokaa nyt vaan on väärin.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
S.F.
Seuraavaksi sianliha
Seuraavaksi aletaan varmasti kokeilemaan sianlihan korvaamista muilla raaka-aineilla, mutta siinä hiilijalanjälki on pelkkä tekosyy.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.