Lounaspaikka

Lounasta kulttuurihistoriallisessa pitsihuvilassa Turun Ruissalossa

Riitta Salmi
Villa Saaron keittiöpäällikkö Joonas Toivonen on tullut toistamiseen auttamaan vanhempiaan, jotka ovat pyörittäneet kesäkahvilaa jo yli kaksikymmentä vuotta.
Villa Saaron keittiöpäällikkö Joonas Toivonen on tullut toistamiseen auttamaan vanhempiaan, jotka ovat pyörittäneet kesäkahvilaa jo yli kaksikymmentä vuotta.

Ruissalossa on paljon kauniita huviloita, joista useimpia pääsee ihailemaan vain etäisyyden päästä. Saaronniemessä sijaitseva pitsihuvila Villa Saaro on yksi yleisölle avoimista kohteista. Vuonna 1850 valmistunut, ja 1911 laajennettu, empirerakennus siirtyi Turun kaupungin omistukseen 1957, ja seuraavana vuonna sen tiloissa avattiin kesäkahvila.

Viimeiset kaksikymmentä kesää kahvilaa ovat pyörittäneet Anne ja Hannu Toivonen. Vuonna 2010 kahvila muutettiin kahvila-ravintolaksi, joka on avoinna toukokuun alusta elokuun loppuun.

Ravintolassa keittiöpäällikkönä työskentelee Toivosten poika Joonas Toivonen, joka on tullut toistamiseen kesäksi auttamaan vanhempiaan.

– Olin pikkupoikana isällä töissä ja lähdin ravintola-alalle opiskelemaan. Olen työskennellyt muun muassa Lontoossa Michelin-ravintolassa sekä Turussa ja Naantalissa eri ravintoloissa. Tauon jälkeen on kiva palata taas kesäksi touhuamaan vanhempien kanssa, Joonas Toivonen sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ravintolassa ei ole erillistä lounasta vaan listan annokset ovat saatavilla koko päivän. Listalta löytyy lautasannoksina pitkäaikaisia suosikkeja, kuten lehtipihvi, lihapullat ja muusi, pariloitua lohta ja caesar-salaatti kanalla tai jokiravuilla. Tämän kesän uutuus on vegaaninen chili-tempeh, joka tarjoillaan friteerattujen perunoiden ja kasvisten kera.

– Tempeh on fermentoitu ruoka, joka tehdään perinteisesti soijapavuista samoin kuin tofu. Tempeh eroaa kuitenkin tofusta ravintosisältönsä ja makunsa puolesta, sillä fermentointiprosessin ja kokonaisten papujen käytön vuoksi siinä on tofua enemmän proteiinia.

"Yksi suosituimmista annoksista on tuplajuusto smashburger."

Joonas Toivonen

Kaikki annokset voi tilata puolikkaina puoleen hintaan lapsille. Ateriat voi myös ostaa mukaan. Vitriinissä on myynnissä suolaista ja makeaa: patonkeja, sämpylöitä, munkkeja, pullia ja kakkupaloja.

– Yksi suosituimmista annoksista on tuplajuusto smashburger. Lounasaikaan myös makkara- ja lihapullakori sekä ranskalaiset maistuvat asiakkaille. Lautasannoksia menee enemmän myöhemmin iltapäivällä ja iltaisin.

Riitta Salmi
Ruissalon Saaronniemessä sijaitseva kesäkahvila ja -ravintola Villa Saaro on avoinna toukokuun alusta elokuun loppuun. Tarjolla on päivittäin monenlaisia annoksia listalta. Lisäksi vitriinistä voi ostaa pientä suolaista ja makeaa.
Ruissalon Saaronniemessä sijaitseva kesäkahvila ja -ravintola Villa Saaro on avoinna toukokuun alusta elokuun loppuun. Tarjolla on päivittäin monenlaisia annoksia listalta. Lisäksi vitriinistä voi ostaa pientä suolaista ja makeaa.

Testattavaksi valikoituivat chili-tempeh ja vuohenjuusto-broileri, jotka jaoimme lounasseuralaisen kanssa. Ennen annosten saapumista pöytään tarjoiltiin raikkaat alkusalaatit.

Chili-tempeh-annos sisältää gochjujang-chilillä marinoitua tempehiä, kasviksia, friteerattua perunaa sekä itse tehtyä balsamicoa ja yrttiöljyä. Vuohenjuusto-broileriannos sisältää broilerin rintafileetä punaviinikastikkeessa lohkoperunoiden ja kasvisten kera.

Annokset olivat kauniita ja niin runsaita, että ne vievät suuremmankin nälän. Molemmissa annoksissa maut olivat kohdillaan. Chili-tempeh oli molemmille testaajille uusi tuttavuus. Tempehin suutuntuma oli miellyttävän täyteläinen ja jyvämäinen rakenne antoi pureksittavaa. Chilimarinadi toi kivasti potkua, mutta ei ollut liian tulinen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kesäkahvilan kausi on vasta käynnistynyt ja viileällä ja tuulisella kelillä Saaronniemessä oli hiljaista ja rauhallista. Salissa oli hyvin tilaa ruokailla. Lämpimänä kesäpäivänä ruoka ja jälkkäri on varmasti ihana nauttia pitsihuvilan terassilla.

Juttusarjassa esitellään Turun seudun lounaspaikkoja.


Villa Saaro

Saarontie 59, Turku.

Lisätietoa: https://villasaaro.fi

Avoinna joka päivä klo 11–19, keittiö on avoinna klo 18 asti. Aukiolot muuttuvat koronarajoitusten mukaan. Menun annokset alkaen 11,50 euroa.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.