Lounaspaikka

Turkulaisen Hansasalin erikoisuus on itse paistetut letut

Lennart Holmberg
 Hansasalin keittiömestari Oskari Parvi pyrkii siihen, että hävikkiä tulee lounaalla mahdollisimman vähän.– Jos kasvissosekeittoa jää yli, käytän lopun keiton seuraavana aamuna leipätaikinaan. Juureksen kuorista ja kannoista keitän liemet, Parvi kertoo.
Hansasalin keittiömestari Oskari Parvi pyrkii siihen, että hävikkiä tulee lounaalla mahdollisimman vähän.– Jos kasvissosekeittoa jää yli, käytän lopun keiton seuraavana aamuna leipätaikinaan. Juureksen kuorista ja kannoista keitän liemet, Parvi kertoo.

Puutarhakadulla sijaitseva Hansasali on toiminut vuodesta 1981. Ravintolasta saa lounasta joka arkipäivä ja se toimii myös tilausravintolana ja pitopalveluyrityksenä. Paikan omistajavaihdos tapahtui reilu vuosi sitten, juuri ennen koronan alkua.

– Korona on tuonut omat haasteensa aloitukseen, kun ravintolat ovat välillä olleet kokonaan kiinni ja sitten taas auki. Aiemmin paikka on keskittynyt vahvasti cateringiin, mutta ne kaikki keikat ovat olleet tauolla. Tulevaisuudessa on tarkoitus keskittyä siihen puoleen vahvemmin, toimitusjohtaja Mika Wikström kertoo.

Hansasalilla on pitkät perinteet. Lounasta paikasta on saanut yli 30 vuoden ajan.

– Toki olemme tehneet lounaaseen uudistuksia, mutta myös jatkettu perinteitä. Esimerkiksi 1980-luvun lopulta asti täältä on saanut torstaisin itse paistettuja lettuja ja niin saa edelleen, Wikström sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hansasalin keittiössä valmistetaan joka torstai lähes 20 kiloa lettutaikinaa ja lettuja paistetaan 600 kappaletta. Torstai onkin Hansasalin suosituin lounaspäivä.

– Lettujen paistamiseen menee oikeastaan koko päivä, keittiömestari Oskari Parvi hymyilee.

Parvi aloitta Hansasalin keittiömestarina vuoden alussa. Uuden keittiömestarin myötä lounaspöytä on kokenut uudistuksia.

– Salaattipöytä on huomattavasti laajempi kuin aiemmin ja kasviruokavaihtoehto on joka päivä. Täältä saa simppeliä kotiruokaa ja tasapainoilen perinteisten vaihtoehtojen ja uusien makujen kanssa. Oman haasteensa tuo se, että täällä on varmaankin kaupungin halvin lounaspöytä, ja katteet pitää kuitenkin pitää kunnossa, Oskari Parvi toteaa.

Lennart Holmberg
Lounasta ravintolasta on saanut yli 30 vuoden ajan.
Lounasta ravintolasta on saanut yli 30 vuoden ajan.

Hansasalissa ei ole käytössä kiertävää lounaslistaa, vaan Parvi suunnittelee listan viikko kerrallaan.

– Suosituimpia ruokia ovat possun sisäfilee ja lasagne. Perjantaisin olen tehnyt hieman perinteisestä kotiruoasta poikkeavia kokeiluja ja täällä on ollut muun muassa pitsaperjantai, kebabia ja tortilloja, Parvi kertoo.

"Toki olemme tehneet lounaaseen uudistuksia, mutta myös jatkettu perinteitä."

Mika Wikström

Hansasalissa käy noin 150 lounastajaa päivässä.

– Suurin osa asiakkaista tulee lähialueen yrityksistä ja paljon käy rakennusmiehiä. Täällä käy paljon vakioasiakkaita, joista osa on käynyt täällä monia vuosia. Läheisestä palvelutalosta eräs mies tulee päivittäin lounaalle tänne, Mika Wikström kertoo.

Korona-aika on lisännyt take away -annosten suosiota.

– Ravintolasulun aikaan lounasannoksia haettiin mukaan 120 päivässä. Edelleen lähetti hakee erääseen yritykseen annokset täältä joka päivä, Wikström sanoo.

Hansasalin noutopöydässä on päivittäin useita lämpimiä vaihtoehtoja. Vierailupäivänä noutopöydästä löytyi uunifetapastaa, lohkoperunoita, kebabia talon omilla kastikkeilla, lihapullia ja tomaattikastiketta sekä broilerin paistia ja pestoa. Keittona oli maissikeitto.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Salaattipöytä oli monipuolinen ja raikas. Noutopöydästä sai koottua maukkaan ja täyttävän annoksen. Erityisen herkullisia olivat lihapullat tomaattikastikkeessa ja kebabin itse tehdyt kastikkeet ansaitsevat erityismaininnan maukkaudestaan. Itseleivotut leivät olivat pehmeitä. Lounaan kruunasi kunnon kokoinen pala raikasta sitruunajuustokakkua.

– Erityisruokavaliot huomioidaan tietysti myös. Suomalaiset ovat hieman arkoja kysymään, mutta täällä ollaan ihmisiä varten. Gluteenittomia ja allergiavapaita annoksia saa pyytämällä, Wikström kertoo.

Hansasalissa katsotaan tulevaan positiivisin mielin ja uusia suunnitelmia on kehitteillä.

– Kesään katsomme luottavaisin mielin. Catering herää ja tila on vuokarattavissa 150 hengen juhliin. Viime vuonna meidän piti aloittaa stand up -illat, joissa on tarjoilua. Koronarajoitukset sotkivat suunnitelmat, mutta ajatus on edelleen mielessä, Mika Wikström sanoo.

Juttusarjassa esitellään Turun seudun lounaspaikkoja.


Hansasali

Puutarhakatu 45, Turku

Lounas joka arkipäivä klo 10.30–13.30

Hinta: keittolounas 7 euroa, lounaspöytä 8,70 euroa. Lounaaseen kuuluu keitto, salaattipöytä, lämminruokavaihtoehdot, itse leivotut leivät sekä jälkiruoka ja kahvi/tee.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.