Lounaspaikka

Satavan vanha kyläkauppa sai uuden elämän – bistron lounasannoksissa pääosassa makumuistot ja lähialueen raaka-aineet

Marttiina Sairanen
50/50 Bistro & Puodin yrittäjän Tommi Hirvosen innosti ravintola-alalle hänen isoäitinsä, joka työskenteli kokkina Kultarannassa. Hirvonen haluaa tarjota lounasasiakkaille hyvää lähiruokaa ja reiluja annoksia, jotka saa nopeasti mukaan.
50/50 Bistro & Puodin yrittäjän Tommi Hirvosen innosti ravintola-alalle hänen isoäitinsä, joka työskenteli kokkina Kultarannassa. Hirvonen haluaa tarjota lounasasiakkaille hyvää lähiruokaa ja reiluja annoksia, jotka saa nopeasti mukaan.

Satavan kyläkauppa lopetti toimintansa lokakuussa 2019, mutta rakennus ei ehtinyt olla pitkään tyhjillään. Kaarinan Littoisissa 50/50 Bistro -ravintolaa pitänyt kaksikko yrittäjä Tommi Hirvonen ja kehitysjohtaja Viljam Haarala olivat suunnitelleet ravintolatoiminnan laajentamista ja etsineet jo jonkin aikaa sopivaa tilaa. Kun Kakskerrassa asuva Hirvonen kuuli kyläkaupan tilojen vapautuvan, alkoivat suunnitelmat käydä toteen. 50/50 Bistro & Puoti avasi ovensa viime kesänä.

Kaksikolla oli paljon hienoja suunnitelmia, mutta kaikki menivät uusiksi koronan myötä.

– Olemme joutuneet muuttamaan suunnitelmia moneen kertaan ja päädyimme myös lopettamaan Littoisten paikan, jotta voimme panostaa yhteen ravintolaan. Kun korona-ajasta joskus selvitään, niin tästä tulee vielä hieno tarina. Vähemmän selviytymistä ja enemmän ruokakulttuurin kehittämistä, Hirvonen sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
Marttiina Sairanen
Ravintoloiden sulkutilan aikana 50/50 Bistro & Puodista on saatavilla take away –lounasta.
Ravintoloiden sulkutilan aikana 50/50 Bistro & Puodista on saatavilla take away –lounasta.

Ensimmäinen 50/50 Bistro avautui kesällä 2019 pienessä kioskityyppisessä rakennuksessa, josta se muutti isompiin tiloihin vuosi sitten keväällä. Useassa ravintolassa eri tehtävissä aiemmin työskennellyt Hirvonen kertoo, että unelma omasta ravintolasta oli kytenyt mielessä jo jonkin aikaa. Ravintola-alalle oli innostanut hänen isoäitinsä, joka työskenteli kokkina Kultarannassa.

– Olen intohimoinen kotikokki ja haluan oppia paremmaksi ja nopeammaksi ruuanvalmistajaksi. Haluan myös muuttaa ruoka-alan tasa-arvoisemmaksi. Hyvä ruoka ei saa olla vain rikkaiden etuoikeus vaan se kuuluu kaikille. Muun muassa logistisilla ratkaisuilla, pitkään hauduttamalla ja hävikkiä ehkäisemällä pystymme muuttamaan asiaa, Hirvonen sanoo.

50/50 Bistro & Puoti on kulmakunnan oma bistro ja uudenajan maalaispuoti. Tarjolla on mahdollisimman paljon lähellä tuotettuja tuotteita ja raaka-aineita. Esimerkiksi kesän perunat tulevat samalta saarelta. Samoin marjat, sienet ja avomaankurkut.

Ravintolan nimi juontaa juurensa ravintolan tarjoamaan ruokaan, jossa puolet on aina vegeä.

– Emme halua eriarvoistaa minkään ruokavalion syöjiä vaan tarjota jokaiselle yhtä hyvät ruuat ja saattaa heidät saman pöydän ääreen, Hirvonen kertoo.

Koronasta johtuvan sulkutilan aikana paikka myy take away -lounasannoksia. Arkisin tarjolla on yhdestä kahteen lounasvaihtoehtoa päivittäin. Lounasta saa myös lauantaisin. Hirvosen mukaan suosituimpia ovat perunasämpylöihin tehnyt burgerit, lohiruuat ja pannupihvi.

Testipäivänä tarjolla oli teriyakilohta raakapaistinperunoiden ja salaatin kera sekä sellerikeittoa. Mukaan valikoitui lohiannos, joka oli pitänyt hyvin sekä lämpönsä että rakenteensa kuljetuksen ajan. Annos oli niin kookas, että siitä riitti hyvin kahdelle. Ehdottomasti parasta antia oli maukas teriyakilohi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Haluamme tehdä hyvistä raaka-aineista hyvää lähiruokaa ja reiluja annoksia, jotka saa nopeasti mukaan. Ruokaa, jota itse haluamme syödä, ja jossa on makumuistoja omasta nuoruudesta. Valttimme ovat hyvät kastikkeet ja reilut annokset.

Hirvonen ja Haarala tekevät muun henkilökunnan kanssa pitkää päivää ja yrittävät selviytyä koronan aiheuttamista haasteista. Uusiakin ideoita kehitellään ja suunnitelmia tehdään tulevaisuutta varten.

– Aluksi meillä olivat mielessä ulkomaan matkailijat, mutta nyt keskitymme palvelemaan lähimatkailijoita ja tekemään yhden ihmisen kerrallaan onnelliseksi. Tarkoitus on tehdä paikasta turkulaisten olohuone, jonne voi poiketa syömään uima- tai pyöräretken lomassa. Kesällä tulossa on muun muassa vuokrattavia sup-lautoja, Haarala ja Hirvonen kertovat.

Juttusarjassa esitellään Turun seudun lounaspaikkoja.


50/50 Bistro & Puoti

Kakskerrantie 679, Turku

Lisätietoja: www.5050.fi, puh. 044 978 2246

Lounas arkisin klo 11–14.30 ja lauantaisin klo 12–18.30. Hinta 10 euroa. Lauantaisin tarjolla välillä myös fiinimpi vaihtoehto. Jälkiruoka lounaan yhteydessä 4 euroa.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.