Kortteliravintola Navetassa panostetaan ruokaelämyksiin poikkeusoloissakin
Sarita Konttila ihastui Raunistulassa Virusmäentiellä vapaana olleeseen vanhaan navettaan rakennettuun kahvilatilaan. Konttila näki tilassa mahdollisuuden omalle ravintolalle, ja Kortteliravintola Navetta aukaisi ovensa loppukesällä 2019.
– En halunnut liiketilaa keskustasta. Vanhassa navetassa vakuutti paikan maanläheisyys ja persoonallisuus. Keittiön uusimme kokonaan, mutta muuten tilaan riitti sisustuksen päivittäminen.
Vaikka syrjässä oleminen on pieni riski, lähti ravintolan toiminta hyvin käyntiin. Viime vuoden keväästä lähtien ravintolatoiminnassa on pitänyt olla luova muutenkin kuin ruuanlaitossa ja annosten suunnittelussa.
– Suurimman osan olemassaolostamme olemme toimineet pandemia-aikaan. Haasteita on ollut, mutta olemme pystyneet niitä ratkomaan, Konttila toteaa.
Kortteliravintola Navetassa tarjoillaan alusta lähtien itse tehtyä ja tarkkaan mietittyä ruokaa. Lounaslista on kiertävä, mutta Konttila varioi listaa ja suosii kauden raaka-aineita.
– Kuten perinteisestikin lounailla, meilläkin suosittuja ovat kalaruuat kuten lohi ja kampela sekä lihapullat. Keittomme saavat monesti kehuja. Keitot ovat aina vegaanisia, ja koetan hakea keittoihin erilaisia makuyhdistelmiä.
Haastattelupäivänä Navetassa oli tarjolla savustettua palsternakkakeittoa, härkää, herkkusieniä ja kasviksia osterikastikkeessa, yrttimarinoitua kanavarrasta teriyaki kastikkeella sekä kikherne-maissipihvejä ja paholaisenhilloa sekä basmatiriisiä. Jälkiruuaksi oli valkosuklaamoussea ja kuohuviinimarinoitua kiiviä. Viikon lounaspitsan täytteenä oli lohta, tankoparsaa, hollandaisekastiketta ja pikkelöityä kurkkua.
Konttila on pitänyt poikkeusoloissa lounastarjonnan vastaavana kuin normaalistikin. Asiakkaille hän haluaa tarjota laatua ja vaihtoehtoja.
"Ainakin toistaiseksi pidän lounasmenunkin laajana."
– Ainakin toistaiseksi pidän lounasmenunkin laajana. Kun ravintolat menivät uudelleen kokonaan kiinni, ja vain noutoruoka on sallittua, romahti myynti hetkellisesti. Onneksi nyt pikkuhiljaa asiakkaat ovat jälleen palanneet ja noutaneet ruokaa.
Lounasaikana Navetan asiakaskunta muodostuu lähiseudun asukkaista ja lähellä olevien toimistojen ja työmaiden työntekijöistä.
– Selkeästi etätyö vaikuttaa meidänkin lounasaikaan. Esimerkiksi Logomosta on aikaisemmin tullut tänne väkeä, mutta nyt työ tehdään etänä.
Normaalisti Navetassa lounas tarjoillaan buffetista. Konttila toteaa, että viimeisen vuoden aikana lounaasta on ollut erilaisia variaatioita tarpeen mukaan ja välillä työntekijät annostelivat lounaan asiakkaille.
Nyt Konttila kehitti yhdistelmän buffettarjonnasta ja take away –annoksista.
– Kaikki lounasruuat ovat buffetlinjastossa yksittäispakattuna salaatteja, leipiä ja levitteitä myöden. Asiakas voi poimia siitä mukaan haluamansa vaihtoehdot. Monet ovat kehuneet tätä tapaa, ruuan voi maksaa ja poimia nopeasti mukaan.
– Lisäksi ennakkotilaukset voi noutaa sekä lounaalla että illallisella myös drive in -luukulta.
Konttila toteaa, että vaikka tilanne on haasteellinen, panostetaan Navetassa maukkaan ruuan lisäksi annosten ulkonäköön, myös poikkeustilanteessa.
– Paikanpäällä ei voi nyt syödä. Haluan silti tarjota asiakkaille palan elämystä ja näyttäviä ja koristeltuja annoksia.
Juttusarjassa esitellään Turun seudun lounaspaikkoja.