Hirvensalon Maunulan pähkinäpensaslehdossa kaadettu kuusia
Turussa Hirvensalon Maunulan suojellun pähkinäpensaslehdon tila on heikentynyt vähitellen lisääntyneen varjostuksen takia. Varjostusta ovat lisänneet varsinkin kuuset. Pähkinäpensas kukkii ja tuottaa pähkinöitä ainoastaan, jos se saa sopivasti valoa. Tästä syystä Maunulan pähkinäpensaslehdosta on maaliskuussa kaadettu kuusia.
Terveet kaadetut kuusien rungot ja karsitut oksat kuljetetaan alueelta pois. Lahovaurioiset rungot jätetään maahan makaamaan, koska ne lisäävät alueen monimuotoisuutta ja auttavat monia lahopuun puutteesta kärsiviä uhanalaisia eliölajeja. Oksat on puolestaan tarpeen viedä pois, jotta lehdon maaperä ei vähitellen muuttuisi kangasmetsille tyypilliseksi happamaksi kangashumukseksi.
Pähkinäpensaslehto on Suomessa harvinainen ja arvokas luontotyyppi. Luonnonvaraisia pähkinäpensaita ja pähkinäpensaslehtoja on vain Etelä-Suomessa. Pensaan tunnistaa 2–5 metriä korkeasta, pystystä muodosta ja monirunkoisuudesta sekä karvaisista ja pehmeistä lehdistä. Pähkinän kukintaa voi seurata aikaisin keväällä maalis–huhtikuussa. Pähkinät kypsyvät alkusyksystä ja ovat hyvää ravintoa monille eläimille ja miksei myös ihmisille. Pensaassa kiinniolevia pähkinöitä ei saa poimia jokamiehenoikeudella vaan ainoastaan maahan pudonneita pähkinöitä.
Tehdyt luonnonhoitotyöt ovat osa Varsinais-Suomen Helmikunnat -yhteishankkeessa tehtävää luonnon monimuotoisuutta tukevaa ympäristötyötä. Hankkeen keskiössä ovat seitsemän varsinais-suomalaisen kunnan omistamien alueiden luonnonhoitotyöt vuosina 2021 – 2022. Turun alueella hoitotyön piiriin kuuluu Maunulan pähkinäpensaslehdon lisäksi seitsemän muuta jalopuu- tai pähkinäpensaslehtoa sekä neljä kallioketokohdetta. Hanke on saanut rahoituksen ympäristöministeriön Helmi-ympäristöohjelmasta.