Lounaspaikka

Roots Kitchenin lounaassa makuja maailmalta

Marttiina Sairanen
Roots Kitchenin omistaja Marjaana Pohjola haluaa tarjota koronasulun aikana työntekijöilleen työtä ja asiakkaille maistuvia take away -annoksia. Arkisin tarjolla on lounasannos ja lauantaisin brunssi.
Roots Kitchenin omistaja Marjaana Pohjola haluaa tarjota koronasulun aikana työntekijöilleen työtä ja asiakkaille maistuvia take away -annoksia. Arkisin tarjolla on lounasannos ja lauantaisin brunssi.

Kun Marjaana Pohjola perusti kuusi ja puoli vuotta sitten Turun kauppahalliin kasvisravintola Roots Kitchenin, kasvisruokaa oli ravintoloissa vielä vähän tarjolla. Nyt on toisin. Vuosien varrella kasvisruoan, ja etenkin vegaanisen ruoan suosio on kasvanut räjähdysmäisesti ja kasvisvaihtoehtoja saa jokaisesta ravintolasta.

– Ihmisten asenteet ovat muuttuneet. Ihmiset ovat huomanneet, että lihaa ei tarvitse syödä joka aterialla. Enää ei tarvitse olla kasvissyöjä, jos valitsee kasvisruoan. Ihmiset tulevat syömään ennen kaikkea hyvää ja maistuvaa ruokaa, eivät nimenomaan kasvisruokaa.

Pohjola on itse ollut kasvissyöjä 11-vuotiaasta saakka. Samoihin aikoihin hän innostui ruuanlaitosta. Omasta kasvisravintolasta hän alkoi haaveilla jo lukiossa. Hän opiskeli keittiömestariksi Helsingissä ja matkusti sen jälkeen Aasiassa ja Australiassa, jossa hän myös työskenteli.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Roots Kitchenin annoksissa näkyykin vaikutteita ympäri maailmaa.

– Kasvikset kaipaavat mausteita. Käytämme rohkeasti yrttejä ja erilaisia mausteita. Lisäksi maustamme erilaisilla öljyillä ja hapoilla, kuten sitruunalla tai limellä.

Pohjola etsi alun perin ravintolalle paikkaa Helsingistä, mutta päätyi kotikaupunkiinsa Turkuun. Kauppahalli on osoittautunut mainioksi paikaksi, jonka erilaiset ravintolat vetävät päivittäin salin täyteen lounasasiakkaita.

Pohjola pyörittää Turussa myös Kuori Food and Wine -ravintolaa Hämeenkadulla. Lisäksi hänellä oli parin vuoden ajan toinen Roots-ravintola Helsingissä Hakaniemen hallissa, mutta paikka sulki ovensa viime syksynä.

Marttiina Sairanen
Perjantai on Roots Kitchenissä perinteinen burgeripäivä. Burgerien täytteet vaihtuvat viikoittain, ja lisukkeena on rapeita ranskalaisia ja majoneesia.
Perjantai on Roots Kitchenissä perinteinen burgeripäivä. Burgerien täytteet vaihtuvat viikoittain, ja lisukkeena on rapeita ranskalaisia ja majoneesia.

Rootsin lounastarjonta vaihtuu päivittäin. Tavallisesti tarjolla on salaatti, keitto ja lämminruoka, mikä on ylivoimaisesti suosituin. Perjantai on burgeripäivä ja lauantaina tarjolla on brunssi. Koronasulun aikana Roots Kitchen tarjoaa monen muun Kauppahallin ravintolan tavoin take away -annoksia.

"Käytämme rohkeasti yrttejä ja erilaisia mausteita."

– Asiakkaiden suosikkeja ovat muun muassa curryt, chili sin carne ja burgerit, jotka ovat kiva tapa aloittaa viikonloppu. Tein aluksi burgerisämpylätkin itse, mutta se ei ollut toimiva valinta. Nyt käytämme MBakerin briosseja.

Kaikki annokset tehdään tilauksesta, jotta ne ovat mahdollisimman tuoreita. Ruuissa näkyy luovuus ja ilottelu. Annoksissa näkyy Roots Kitchenin tavoittelema esteettisyys. Jokainen lounasannos asetellaan asiakkaalle myös silmänruuaksi.

Tietyt suosikkiraaka-aineet voivat toistua listalla, kuten munakoiso, tomaatit ja yrtit, mutta kiertävää menua ei ole. Ruokien raaka-aineina ravintolassa pyritään käyttämään kauden kasviksia ja aina kotimaisena, jos se vain on mahdollista. Pääruuissa on aina mukana proteiinilähde.

– Ruokamme on maukasta ja ravitsevaa, mutta ei liian terveellistä, ja siinä on aina jotain yllätyksellistä. Esimerkiksi keitto ei ole vain keitto vaan siinä on lisäksi vaikkapa paistettuja papuja, chiliöljyä ja friteerattu keksi tuomassa purutuntumaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Testipäivä osui perjantaihin eli burgeripäivään. Tarjolla oli burgeri, jonka täytteenä oli savupaprika-voipapupihvi, salaattia, chili-tomaattihilloa, vuohenjuustoa, paahdettua kesäkurpitsaa ja valkosipulimajoneesia. Lisukkeena oli ranskalaiset chilimajoneesilla.

Testasin, miten burgeriannos kestää kotiinkuljetuksen ja otin sen mukaan. Ruokailuhetkellä ranskalaiset olivat yhä lämpimiä ja rapeita ja burgeri oli säilyttänyt kauniin ulkonäkönsä. Briossi ja monipuoliset täytteet muodostivat todella maistuvan, täyteläisen ja täyttävän lounaan, jossa oli todellista makujen sinfoniaa.

Juttusarjassa esitellään Turun seudun lounaspaikkoja.


Roots Kitchen

Turun kauppahalli, Eerikinkatu 6.

Lisätiedot: https://rootskitchen.fi

Avoinna ma–to 11–14 ja pe 12–20. Lauantaibrunssi 11–15.30. Lämpimät lounaat 12 euroa lauantaibrunssi 12/18 euroa.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.