Lounaspaikka

Lounaspaikka: NFD:n täysin gluteeniton lounas maistuu kaikille

Marttiina Sairanen
Eva ja Niklas Haleniuksen pyörittämä NFD sijaitsee Turun linnan vieressä, 1900-luvun alussa rakennetussa kivirakennuksessa, joka on ollut alun perin hevostalli.
Eva ja Niklas Haleniuksen pyörittämä NFD sijaitsee Turun linnan vieressä, 1900-luvun alussa rakennetussa kivirakennuksessa, joka on ollut alun perin hevostalli.

Kolme vuotta sitten Turun linnan naapuriin avautuneen täysin gluteenittoman ravintolan, Nick’s Food Designin (NFD), ovat hiljalleen löytäneet niin keliaakikot kuin muutkin ruokailijat.

Gluteenittomuus on herättänyt reaktioita puolesta ja vastaan. Osa vieraista oli aluksi ennakkoluuloisia ja epäili, ettei gluteeniton ruoka voisi maistua yhtä hyvältä kuin tavallinen. Keliaakikkojen keskuudessa ravintola on otettu haltioituneena vastaan.

– Yksikin asiakas itki ilosta, kun hän ymmärsi, että hän voi tilata listalta ihan mitä vain. Hän kysyi moneen kertaan, että onko ravintolamme pasta todellakin gluteenitonta. Meidän valttimme on se, että osaamme tehdä kaikille sopivaa ja maistuvaa ruokaa, ja valmistamme kaiken alusta asti itse, ravintoloitsija Eva Halenius sanoo.

Marttiina Sairanen
Arkisin NFD:ssä on tarjolla lounas, mikä sisältää runsaan salaattipöydän, aamulla leivottua leipää, pöytiin kannetun lautasannoksen, jälkiruuan sekä kahvin tai teen.
Arkisin NFD:ssä on tarjolla lounas, mikä sisältää runsaan salaattipöydän, aamulla leivottua leipää, pöytiin kannetun lautasannoksen, jälkiruuan sekä kahvin tai teen.

Arkisin NFD:ssä on tarjolla lounas, mikä sisältää runsaan salaattipöydän, aamulla leivottua leipää, pöytiin kannetun lautasannoksen, jälkiruuan sekä kahvin tai teen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Testipäivänä tarjolla oli viisi erilaista lautasannosta: yrttipaneroitu kanafilee, aioli, parmesanpaahtoperunat ja fetasalaatti, paistettua lohta Beurre Blanc -kastikkeella, krossattua perunaa ja paistettuja kasviksia sekä härkäwokki, punapestopasta ja härän ulkofilepihvi.

Valitsimme lounasseuralaisen kanssa testattavaksi yrttipaneroidun kanafileen ja lohiannoksen. Lautasannoksia odotellessamme herkuttelimme salaattipöydän antimilla. Erilaisia salaatteja ja tahnoja oli tarjolla niin runsaasti, että pelkkä salaattilautanen olisi riittänyt lounaaksi. Maukas, tuore leipä kruunasi salaattiannoksen. Lautasannokset näyttivät kauniilta ja maku oli taivaallinen. Annokset tosin olivat niin isoja, että oli otettava puolet annoksesta mukaan.

Ravintoloitsijat Eva ja Niklas Halenius perustivat ensimmäisen yrityksensä ja aloittivat ravintolatoiminnan kaksitoista vuotta sitten. Nyt heillä on kolme ravintolaa: Linnankadun NFD:n lisäksi Kaarinassa Aktia Areenan ravintola ja Piispanristillä Piispanhelmi. Lisäksi Haleniukset kuljettavat Nick’s Food Designin gluteenittomia leipiä myyntiin S- ja K-ketjun Turun alueen ruokakauppoihin. Lähitulevaisuudessa leipiä saattaa saada myös Helsingistä.

"Pelastuksemme ovat olleet weekend bagit ja brunssikassit."

Kuten monille muillekin ravintoloitsijoille, viimeinen vuosi on ollut Haleniuksille raskas. Vuosi sitten tammikuussa Linnankadun ravintola meni konkurssiin. Se oli Eva Haleniuksen mukaan iso ja raskas pettymys, sillä he olivat ajatelleet, että täysin gluteeniton ravintola olisi hyvä kilpailuvaltti. Ravintola oli kiinni puoli vuotta, mutta heinäkuussa yrittäjäpariskunta päätti jatkaa.

– Emme halunneet antaa periksi, sillä uskomme tähän ravintolaan. Kesä olikin todella hyvä ja vilkas. Syyskuussa kaikki taas hiljeni. Lounastajia ei tullut ja tilauksia peruttiin. Välillä mietimme, onko tässä mitään järkeä. Menemme eteenpäin nyt päivä kerrallaan.

Marttiina Sairanen
 NFD:n kaikki ruoat ovat täysin gluteenittomia, joten ne ovat turvallisia myös keliaakikoille.
NFD:n kaikki ruoat ovat täysin gluteenittomia, joten ne ovat turvallisia myös keliaakikoille.

Koronarajoitukset tekevät ravintolan pyörittämisestä edelleen haastavaa, mutta Eva Haleniuksen mukaan lounasaikaan riittää mukavasti asiakkaita. Osa syö paikan päällä, osa noutaa mukaan ja loput tilaavat ruoan Woltin kautta kotiinsa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Pelastuksemme ovat olleet weekend bagit ja brunssikassit, joista on tullut menestys. Brunssit ovat niin hektisiä, ettemme ole vielä halunneet järjestää niitä ravintolassa. Etukäteen tilattavien kassien avulla voimme myös vähentää ruokahävikkiä, Eva Halenius iloitsee.

Juttusarjassa esitellään Turun seudun lounaspaikkoja.


Nick’s Food Design

Linnankatu 85, Turku

Lisätiedot: www.food-design.fi, puh. 044 9939518

Avoinna arkisin klo 10–15. Lounashinnat alkaen 10,50 euroa, sis. runsaan salaattipöydän, aamulla leivottua leipää, pöytiin kannetun lautasannoksen, jälkiruuan sekä kahvin tai teen.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.