Lounaspaikka: Opiskelijoiden valmistamaa lounasta laineilla
Aurajoessa olevasta laivahostelli Boresta on viime syksystä lähtien saanut arkisin lounasta.
– Aiemmin toimimme tilaus- ja juhlaravintolana, mutta koronan vuoksi kaikki isommat tilaisuudet siirtyivät, joten päätimme kokeilla täällä lounasta, kertoo ravintolapäällikkö Titta Kärnä.
Laivan keittiössä ruokaa valmistavat Turun ammatti-instituutin opiskelijat ohjaajien johdolla.
– Me neuvomme ja näytämme, mutta opiskelijat tekevät ruoan, kertoo opetusravintolan kokki Juha Kulmala.
S/S Bore on toiminut vuodesta 2018 Turun ammatti-instituutin oppimisympäristönä muun muassa hotelli-, ravintola- ja matkailualalle sekä teknisen puolen aloille ja kotitalous- ja puhdistuspalvelun opiskelijoille.
Vuonna 1960 valmistunut laiva elämänsä aikana seilannut niin Itämerellä kuin Välimerellä. Alus seilasi pitkään välillä Turku– Maarianhamina – Tukholma. Vuodesta 1987 lähtien laiva oli kotkalaisen Kristina Cruises -varustamon kansainvälisessä risteilyliikenteessä nimellä M/S Kristina Regina. Myöhemmin laiva on päätynyt meriltä laivamuseoksi ja hostelliksi Turkuun.
Boren lounaslistalla on salaattipöydän ja päivittäin vaihtuvan lämpimän ruuan lisäksi aina myös kasvisvaihtoehto.
– Kasvisvaihtoehto on myös vegaaninen ja sen saa pyydettyä erikseen lautasannoksena, Juha Kulmala kertoo.
– Lounaalla on vaihtelevasti kanaa, possua, nautaa ja kalaa. Kalapäivät ja kaalikääryleet ovat suosittua, Kulmala sanoo.
"Täällä on 120 asiakaspaikkaa, joten turvavälit on helppo pitää."
Titta Kärnä
Opetuskeittiössä harjoitellaan erilaisia tekniikoita ja muun muassa veitsen käyttöä. Ravintolassa pyritään tuomaan opiskelijoiden taidot esille.
– Meillä oli syksyllä maahanmuuttajaopiskelijoita ja silloin teimme makumatkan maailmalle. Lounaalla oli tarjolla niin iranilaista, nepalilaista kuin venäläistäkin ruokaa. Keittiössä valmistettiin muun muassa baklavaa ja naanleipää, Titta Kärnä kertoo.
Vierailupäivänä tarjolla oli kanaa teriyakikastikkeessa ja limeriisiä. Kasvisvaihtoehtona oli tofu-kasvispastaa.
Salaattipöytä oli runsas ja siitä sai koottua raikkaan salaatin. Riisissä oli sopiva määrä limen makua ja teriyakikana oli maukasta. Ravintolan sisustus henkii nostalgiaa ja meritunnelmaa. Toisen puolen ikkunoista näkyy joki tai toisella puolella komeilee Turun linna.
Titta Kärnä kertoo, että lounastajat ovat löytäneet mukavasti Boren lounaalle, mutta tilaa olisi hyvin vielä useammallekin ruokailijalle.
– Täällä on 120 asiakaspaikkaa, joten turvavälit on helppo pitää. Ilmaisia parkkipaikkoja löytyy läheltä, joten se helpottaa lounaalle tulemista. Emme aloittaneet lounastarjoilua helpoimpaan mahdolliseen aikaan, sillä etätöiden tekeminen vaikuttaa toki kaikkiin lounaspaikkoihin, Kärnä toteaa.
Juttusarjassa esitellään Turun seudun lounaspaikkoja.