Lounaspaikka: Lounasta kotoisassa kahvilassa
Kuten monessa muussakin ravintolassa, Fabbes Cafessakin on jouduttu kuluvana vuonna tekemään muutoksia ja muokkaamaan palveluja väliaikaisesti.
– Normaalisti meillä on lounaalla kolme vaihtoehtoa, yksi liha-, yksi kasvis- ja yksi vegaanivaihtoehto. Nyt poikkeusoloissa meillä on lounaalla tarjolla yksi liha- ja yksi vegaanivaihtoehto, kertoo Sofia Degerth, joka pitää kahvilaa yhdessä isänsä Ralf Degerthin kanssa.
Noutopöydän sijaan nyt henkilökunta annostelee lämpimät annokset lautaselle suoraan keittiöstä. Sofia Degerth jatkaa, että samalla periaatteella saa kuitenkin syödä kuin aikaisemminkin – lisää saa hakea ja syödä vatsansa täyteen. Salaatti on tarjolla noutopöydässä.
Kahvila on noussut lähellä olevien Turun yliopiston ja Åbo Akademin työntekijöiden ja opiskelijoiden suosioon, mutta kotoisan paikan ovat löytäneet muutkin. Lisätunnelmaa vanhassa puutalossa olevaan kahvilaan tuovat seinillä olevat vaihtuvat näyttelyt.
Kahvilan tarjoilut valmistetaan paikanpäällä itse. Lounaan menut Degerth suunnittelee sesongin raaka-aineiden mukaan. Vaikka lounastarjonnassa on vaihtelevuutta, muutamasta kaavasta ei kuitenkaan sovi asiakkaiden toiveiden mukaan poiketa. Kahvilan hitiksi on noussut keskiviikkoinen pastapäivä.
– Joka toinen keskiviikko tarjolla on lasagnea ja joka toinen keskiviikko pastaa, jonka rinnalla on kolme erilaista kastikevaihtoehtoa.
– Torstaisin on hernekeitto- ja pannukakkupäivä, myös perjantaisin lounaalla on tarjolla jälkiruoka.
Normaalisti Fabbesissa syödään noin 100–120 lounasta päivässä, kesäisin enemmänkin, sillä kadunvarressa oleva terassi tuo lisää asiakaspaikkoja kahvilalle. Vaikka tällä hetkellä lounaan menekkiä voi olla haasteellistakin ennakoida, on Fabbesissa onnistuttu pitämään ruuan hävikki minimissä. Yksi ratkaisu tähän on late lunch.
"Koetan pitää niin, että kakkuja on joka päivä vähintään seitsemän erilaista."
– Mikäli lounasajan jälkeen on lounasta jäljellä, myymme sitä edullisemmalla hinnalla joko mukaan tai kahvilassakin syötäväksi. Jos ei työpäivän jälkeen jaksa kotona kokkailla, moni tulee hakemaan ruuan kotimatkallaan. Lähistöllä asuu myös opiskelijoita, jotka ovat suosineet tätä vaihtoehtoa.
Haastattelupäivänä lounaalla oli tarjolla talviseen päivään sopivaa hirvipataa sekä vegaanista maa-artisokkapastaa.
– Vuoden vaihteessa lounas on tauolla loppiaiseen saakka, mutta heti tämän jälkeen jatkamme. Ja kun koronatilanne alkaa helpottaa, otamme jälleen listalle kolme lounasvaihtoehtoa, Degerth sanoo.
Fabbesin vitriinistä löytyy laaja ja vaihtuva valikoima makeita ja suolaisia leivonnaisia ja kakkuja, joilla voi herkutella lounaan jälkeen tai muulloinkin. Degerthin mukaan tavoitteena on, että jokaiselle olisi joku mieluisa herkku vitriinistä valittavana.
– Koetan pitää niin, että kakkuja on joka päivä vähintään seitsemän erilaista. Näistä kaksi kakkua on gluteenitonta ja kaksi vegaanista.
Juttusarjassa esitellään Turun seudun lounaspaikkoja.