Lounaspaikka

Lounaspaikka: Lounasta kotoisassa kahvilassa

Jane Iltanen
– Normaalisti meillä on lounaalla yksi liha-, yksi kasvis- ja yksi vegaanivaihtoehto. Nyt poikkeusoloissa meillä on lounaalla tarjolla yksi liha- ja yksi vegaanivaihtoehto, kertoo Fabbes Cafen omistaja Sofia Degerth.
– Normaalisti meillä on lounaalla yksi liha-, yksi kasvis- ja yksi vegaanivaihtoehto. Nyt poikkeusoloissa meillä on lounaalla tarjolla yksi liha- ja yksi vegaanivaihtoehto, kertoo Fabbes Cafen omistaja Sofia Degerth.

Kuten monessa muussakin ravintolassa, Fabbes Cafessakin on jouduttu kuluvana vuonna tekemään muutoksia ja muokkaamaan palveluja väliaikaisesti.

– Normaalisti meillä on lounaalla kolme vaihtoehtoa, yksi liha-, yksi kasvis- ja yksi vegaanivaihtoehto. Nyt poikkeusoloissa meillä on lounaalla tarjolla yksi liha- ja yksi vegaanivaihtoehto, kertoo Sofia Degerth, joka pitää kahvilaa yhdessä isänsä Ralf Degerthin kanssa.

Noutopöydän sijaan nyt henkilökunta annostelee lämpimät annokset lautaselle suoraan keittiöstä. Sofia Degerth jatkaa, että samalla periaatteella saa kuitenkin syödä kuin aikaisemminkin – lisää saa hakea ja syödä vatsansa täyteen. Salaatti on tarjolla noutopöydässä.

Kahvila on noussut lähellä olevien Turun yliopiston ja Åbo Akademin työntekijöiden ja opiskelijoiden suosioon, mutta kotoisan paikan ovat löytäneet muutkin. Lisätunnelmaa vanhassa puutalossa olevaan kahvilaan tuovat seinillä olevat vaihtuvat näyttelyt.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
Jane Iltanen
Haastattelupäivänä Fabbes Cafessa oli tarjolla hirvipataa sekä vegaanista maa-artisokkapastaa. Kahvila on tunnettu myös leivonnaisistaan ja kakuistaan.
Haastattelupäivänä Fabbes Cafessa oli tarjolla hirvipataa sekä vegaanista maa-artisokkapastaa. Kahvila on tunnettu myös leivonnaisistaan ja kakuistaan.

Kahvilan tarjoilut valmistetaan paikanpäällä itse. Lounaan menut Degerth suunnittelee sesongin raaka-aineiden mukaan. Vaikka lounastarjonnassa on vaihtelevuutta, muutamasta kaavasta ei kuitenkaan sovi asiakkaiden toiveiden mukaan poiketa. Kahvilan hitiksi on noussut keskiviikkoinen pastapäivä.

– Joka toinen keskiviikko tarjolla on lasagnea ja joka toinen keskiviikko pastaa, jonka rinnalla on kolme erilaista kastikevaihtoehtoa.

– Torstaisin on hernekeitto- ja pannukakkupäivä, myös perjantaisin lounaalla on tarjolla jälkiruoka.

Normaalisti Fabbesissa syödään noin 100–120 lounasta päivässä, kesäisin enemmänkin, sillä kadunvarressa oleva terassi tuo lisää asiakaspaikkoja kahvilalle. Vaikka tällä hetkellä lounaan menekkiä voi olla haasteellistakin ennakoida, on Fabbesissa onnistuttu pitämään ruuan hävikki minimissä. Yksi ratkaisu tähän on late lunch.

"Koetan pitää niin, että kakkuja on joka päivä vähintään seitsemän erilaista."

– Mikäli lounasajan jälkeen on lounasta jäljellä, myymme sitä edullisemmalla hinnalla joko mukaan tai kahvilassakin syötäväksi. Jos ei työpäivän jälkeen jaksa kotona kokkailla, moni tulee hakemaan ruuan kotimatkallaan. Lähistöllä asuu myös opiskelijoita, jotka ovat suosineet tätä vaihtoehtoa.

Jane Iltanen
Fabbes Cafe sijaitsee idyllisessä puutalossa.
Fabbes Cafe sijaitsee idyllisessä puutalossa.

Haastattelupäivänä lounaalla oli tarjolla talviseen päivään sopivaa hirvipataa sekä vegaanista maa-artisokkapastaa.

– Vuoden vaihteessa lounas on tauolla loppiaiseen saakka, mutta heti tämän jälkeen jatkamme. Ja kun koronatilanne alkaa helpottaa, otamme jälleen listalle kolme lounasvaihtoehtoa, Degerth sanoo.

Fabbesin vitriinistä löytyy laaja ja vaihtuva valikoima makeita ja suolaisia leivonnaisia ja kakkuja, joilla voi herkutella lounaan jälkeen tai muulloinkin. Degerthin mukaan tavoitteena on, että jokaiselle olisi joku mieluisa herkku vitriinistä valittavana.

– Koetan pitää niin, että kakkuja on joka päivä vähintään seitsemän erilaista. Näistä kaksi kakkua on gluteenitonta ja kaksi vegaanista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
Jane Iltanen
Jane Iltanen

Juttusarjassa esitellään Turun seudun lounaspaikkoja.


Fabbes Cafe

Tehtaankatu 6, Turku

Avoinna ma–to kello 8–18, pe kello 8–16.

Lounas arkisin kello 11 alkaen, keitot 7 euroa, muu ruoka 8 euroa.

Lounas on tauolla loppiaiseen saakka, mutta jatkuu taas 7.1.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.