Tiedätkö, miten toimia jos pihapiirissäsi hiipii susihukka? Poliisihallitus kokosi ohjeet muistutukseksi
Aina silloin tällöin kansalaiset kohtaavat suurpetoja tai niiden jälkiä asutuksen läheisyydessä.
Tiistaina Turun Sanomat uutisoi turkulaisnaisesta, joka uskoo nähneensä marraskuussa suden Suikkilan pururadan läheisyydessä.
Poliisihallitus julkaisi perjantaina ohjeet huolestuneille kansalaisille siitä, miten susien jälkihavaintoihin ja kohtaamisiin pitäisi reagoida.
Poliisi muistuttaa, että susien pihavierailut ovat luonteeltaan hyvin erilaisia eikä kaikkiin susien pihavierailuihin välttämättä liity akuutin hengen ja terveyden tai omaisuuden vaaraa. Kaikilla susireviirialueilla sudet saattavat yksittäisiä kertoja kulkea lähellä ihmisasutusta.
Jostain syystä ihmisarkuutensa menettänyt susi voi kuitenkin aiheuttaa uhkaa ihmisten turvallisuudelle.
Tilanteet ja suden käyttäytyminen, joista suden ihmisarkuuden menettäminen voisi olla pääteltävissä, ovat jaoteltavissa seuraaviin erilaisiin luokkiin:
Huolta aiheuttava susi
Jos susi tai suden jäljet havaitaan alle sadan metrin etäisyydellä asuin- tai tuotantorakennuksesta, kuitenkin piha-alueen ulkopuolella tai tiellä.
Mahdollista uhkaa aiheuttava susi
Suden jäljet havaitaan asutun rakennuksen tai tuotantorakennuksen piha-alueella. Samoin, jos susi havaitaan pihassa ja se poistuu paikalta välittömästi ihmisen havaittuaan. Piha-alueella tarkoitetaan asuin- tai tuotantorakennusten muodostamaa hoidettua aluetta. Tyhjillään olevia vapaa-ajanasuntoja ei oteta huomioon.
Uhkaa tai vaaraa aiheuttava susi
Suden havaitaan liikkuvan rakennetussa ympäristössä tai ihmisten asuinalueilla satunnaista havaintoa ja välitöntä paikalta poistumista pidempään.
Vakavaa vaaraa aiheuttava susi
Susi lähestyy ihmistä tai ei muussa kohtaamistilanteessa poistu paikalta vaan jää kiertelemään tai seuraamaan taikka käyttäytyy uhkaavasti. Samoin tilanteet, joissa susi on jo aiheuttanut tai yrittänyt aiheuttaa henkilövahingon tai on käynyt tai yrittänyt käydä ihmisen ulkoiluttaman kytketyn koiran tai muun ihmisen ulkoiluttaman kotieläimen kimppuun.
Toimi näin
Huolta tai mahdollista uhkaa aiheuttavissa tilanteissa ilmoitus sudesta tulee tehdä alueelliselle petoyhdyshenkilölle, joiden yhteystiedot löytyvät riista.fi -sivustolta.
Riistanhoitoyhdistyksen nimeämät petoyhdyshenkilöt huolehtivat kyseisten jälkien ja havaintojen tarkastamisesta ja kirjaamisesta suurpetohavaintojärjestelmään.
Vaaraa tai vakavaa vaaraa aiheuttavan suden jäljistä ilmoitus tulee tehdä soittamalla hätäkeskukseen, josta tehtävä välitetään poliisille.
Pääsääntöisesti Suomen riistakeskus on taho, joka päättää huolta ja mahdollisista uhkaa aiheuttavissa tilanteissa mahdollisista karkotustoimenpiteistä.
Suden aiheuttaessa vaaraa tai vakavaa vaaraa poliisi vastaa tapauksista ja toimii niissä tilanteissa Poliisihallituksen ohjeiden mukaisesti päättäen tarvittavista toimenpiteistä tapauskohtaisesti.
Jos susi on aiheuttanut koti- tai tuotantoeläinvahingon, esimerkiksi tappanut metsästyskoiran tai laitumella olleen lampaan taikka naudan, ilmoitus tulee tehdä tapahtumakunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle sekä paikalliselle petoyhdyshenkilölle.
Maaseutuelinkeinoviranomaisten yhteystiedot löytyvät oman kotikunnan verkkosivuilta.
Myös suden karkottaminen itse hoidetusta pihapiiristä tai laitumelta sutta vahingoittamatta on sallittua.
Jos susi käy esimerkiksi koiran kimppuun, kyseeseen voi Poliihallituksen mukaan tulla pakkotila. Omaisuuttaan saa hyökkäystilanteessa puolustaa, kunhan pakkotilan edellytykset täyttyvät. Edellytyksistä löytyy tarkempaa tietoa Poliisin verkkosivuilta.