Paikalliset

Pomppaako verensokeri aterian jälkeen? – kannattaa suosia violettia perunaa

Ari-Matti Ruuska
Luontaisia violetteja ja punaisia väriaineita sisältävät kasviperäiset elintarvikkeet on yhdistetty aiemmissa tutkimuksissa terveyttä edistäviin vaikutuksiin. Kuvituskuva.
Luontaisia violetteja ja punaisia väriaineita sisältävät kasviperäiset elintarvikkeet on yhdistetty aiemmissa tutkimuksissa terveyttä edistäviin vaikutuksiin. Kuvituskuva.

Violetin perunan syöminen voi auttaa pitämään verensokerin kurissa, selviää tuoreesta Turun yliopiston väitöksestä.

FM Johanna Jokioja selvitti väitöstutkimuksessaan violettien perunoiden ja niiden väriuutteen vaikutusta ihmisen aterianjälkeiseen hiilihydraattien aineenvaihduntaan ja tulehdusmerkkiaineisiin. Tutkimus antaa viitteitä siitä, että antosyaniineja sisältävien violettien perunoiden syöminen edesauttaa aterianjälkeisen verensokerin hallintaa.

Luontaisia violetteja ja punaisia väriaineita, eli antosyaniineja, sisältävät kasviperäiset elintarvikkeet on yhdistetty aiemmissa tutkimuksissa terveyttä edistäviin vaikutuksiin. Suomalaisille tuttuja antosyaniinien lähteitä ovat esimerkiksi mustikat ja puolukat, sekä punaisista rypäleistä valmistettu punaviini.

Johanna Jokiojan elintarvikekemian väitöstutkimuksessa tarkasteltiin violettikuoristen ja -maltoisten perunoiden terveysvaikutuksia. Tutkimusmenetelmänä käytettiin kliinisiä vaihtovuorotutkimuksia, joihin osallistui terveitä vapaaehtoisia miehiä. Tutkittu perunalajike oli Suomessa jalostettu Synkeä Sakari.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Peruna on edullinen, monikäyttöinen ja ilmastoystävällinen kotimainen elintarvike, jota käytetään osana jokapäiväistä ruokavaliota niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Violetti peruna on antosyaniinipitoinen vaihtoehto yleisemmin käytetylle keltaiselle perunalle, Jokioja kertoo tiedotteessa.

Jokiojan tutkimus antaa viitteitä siitä, että nauttimalla antosyaniinipitoisia violetteja perunoita on mahdollista edesauttaa aterianjälkeisen verensokerin hallintaa. Violettien perunoiden syöminen lisää myös antosyaniinien ja muiden fenolisten yhdisteiden saantia osana monipuolista ruokavaliota.

Toistaiseksi violettien perunoiden saatavuus Suomessa on rajallista. Väitöstiedotteen mukaan Synkeää Sakaria ei ole saatavilla kaupallisesti, mutta ajoittain muita lajikkeita, kuten Blue Congoa, löytyy hyvin varusteltujen ruokakauppojen vihannesosastoilta.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.