Pomppaako verensokeri aterian jälkeen? – kannattaa suosia violettia perunaa
Violetin perunan syöminen voi auttaa pitämään verensokerin kurissa, selviää tuoreesta Turun yliopiston väitöksestä.
FM Johanna Jokioja selvitti väitöstutkimuksessaan violettien perunoiden ja niiden väriuutteen vaikutusta ihmisen aterianjälkeiseen hiilihydraattien aineenvaihduntaan ja tulehdusmerkkiaineisiin. Tutkimus antaa viitteitä siitä, että antosyaniineja sisältävien violettien perunoiden syöminen edesauttaa aterianjälkeisen verensokerin hallintaa.
Luontaisia violetteja ja punaisia väriaineita, eli antosyaniineja, sisältävät kasviperäiset elintarvikkeet on yhdistetty aiemmissa tutkimuksissa terveyttä edistäviin vaikutuksiin. Suomalaisille tuttuja antosyaniinien lähteitä ovat esimerkiksi mustikat ja puolukat, sekä punaisista rypäleistä valmistettu punaviini.
Johanna Jokiojan elintarvikekemian väitöstutkimuksessa tarkasteltiin violettikuoristen ja -maltoisten perunoiden terveysvaikutuksia. Tutkimusmenetelmänä käytettiin kliinisiä vaihtovuorotutkimuksia, joihin osallistui terveitä vapaaehtoisia miehiä. Tutkittu perunalajike oli Suomessa jalostettu Synkeä Sakari.
– Peruna on edullinen, monikäyttöinen ja ilmastoystävällinen kotimainen elintarvike, jota käytetään osana jokapäiväistä ruokavaliota niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Violetti peruna on antosyaniinipitoinen vaihtoehto yleisemmin käytetylle keltaiselle perunalle, Jokioja kertoo tiedotteessa.
Jokiojan tutkimus antaa viitteitä siitä, että nauttimalla antosyaniinipitoisia violetteja perunoita on mahdollista edesauttaa aterianjälkeisen verensokerin hallintaa. Violettien perunoiden syöminen lisää myös antosyaniinien ja muiden fenolisten yhdisteiden saantia osana monipuolista ruokavaliota.
Toistaiseksi violettien perunoiden saatavuus Suomessa on rajallista. Väitöstiedotteen mukaan Synkeää Sakaria ei ole saatavilla kaupallisesti, mutta ajoittain muita lajikkeita, kuten Blue Congoa, löytyy hyvin varusteltujen ruokakauppojen vihannesosastoilta.