TS Kaupunki

Lounaspaikka: Vietnamilaisittain täytettyjä leipiä

Marttiina Sairanen
Turun Kauppahallissa Saigon Sandwich myy noin sata banh mi -leipää päivässä. Leipää on valmistamassa Tuyet Pham.
Turun Kauppahallissa Saigon Sandwich myy noin sata banh mi -leipää päivässä. Leipää on valmistamassa Tuyet Pham.

Kim Huong Nguyen avasi viime vuonna Turun Kauppahalliin katuruokaravintola Saigon Sandwich Bakeryn, ja katuruokapiste on otettu hyvin vastaan. Tavoitteena on tarjota aitoja vietnamilaisia makuja. Aluksi Kim Huong Nguyen ehti perustaa katuruokapisteen Puistokadulle.

– Asiakkailta alkoi tulla toiveita, josko ravintolalle löytyisi paikka lähempänä keskustaa. Turun Kauppahallista löytyikin ihanteellinen toimipiste katuruuan myyntiin.

Saigon Sandwichissä myydään vietnamilaisia täytettyjä leipiä. Täytetyistä vietnamilaisista banh mi -patongeista on tullut suosittuja ympäri maailman. Monet kuitenkin sanovat, että parhaimmat banh mit löytyvät edelleen vain Vietnamista katukeittiöistä.

– Kun tulin Suomeen, minulla tuli ikävä kotimaani Vietnamin makuja. Tämä on yksi syy, miksi perustin oman leipomon ja katuruokapisteen. Aloin kehittää reseptejä ja halusin tarjota suomalaisten maisteltaviksi vietnamilaisia makuja, Kim Huong Nguyen kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
Marttiina Sairanen
Bahn mi on vietnamilainen täytetty leipä.
Bahn mi on vietnamilainen täytetty leipä.

Banh mi on ranskalaisen ja vietnamilaisen keittiön kohtaamisesta syntynyt täytetty leipä. Vietnam oli Ranskan siirtomaa. Leivän sanotaan saaneen alkunsa jo silloin, kun ranskalaiset lähtivät Vietnamista vuonna 1954.

– Ranskalaiset toivat vaalean leivän Vietnamiin. Vietnamilaiset kehittivät leivän väliin täytteitä. Vastapaistetun leivän tulee olla päältä rapea ja rouskuva, mutta sisältä hyvin pehmeä, Kim Huong Nguyen kuvailee.

Kim Huong Nguyen jatkaa, että Turussa tarjoiltavan leivän reseptin kehittämiseen hänellä kului kolmisen vuotta, jotta lopputuloksesta tuli hyvä ja leipä on pinnalta yhtä rapea ja sisältä pehmeä kuin mitä Saigonin kaduilla tarjoillaan.

"Aloin kehittää reseptejä ja halusin tarjota suomalaisten maisteltaviksi vietnamilaisia makuja."

Kim Huong Nguyen

– Lopputulokseen vaikuttaa esimerkiksi ihan Suomen ilmastokin, mutta sain suunniteltua hyvän leipäreseptin. Leivän pitää olla kuohkea, liian tiivis leipä ei ole hyvä, vaan pikemminkin tunkkainen. Leivomme kaikki leivät alusta lähtien itse ilman lisäaineita.

Turun Kauppahallissa Saigon Sandwich myy noin sata leipää päivässä. Täytevaihtoehtoja on monia: valita voi kanaa, porsasta, naudanlihaa, seitania tai soijaa.

– Lisäksi leipien välissä on muun muassa pikkelöityä porkkanaa, retikkaa, sipulia ja tuoreita kasviksia ja korianteria. Marinoimme kasvikset ja lihat itse. Teemme myös seitanin itse.

Tyypillistä leivissä ovat myös erilaiset maustekastikkeet.

– Yksinkertaisimmillaan kastike on soijakastiketta. Teen useita erialisia kastikkeita, joissa käytän monia maustesekoituksia. Majoneesimme on kasvispohjaista. Minusta kasvismajoneesi on parempaa kuin muut majoneesit.

– Kilpailijamme ovat esimerkiksi hampurilaiset, tacot ja kebabit. Banh mi on tervetullut vaihtoehto joukkoon, Kim Huong Nguyen hymyilee.

Juttusarjassa esitellään Turun seudun lounaspaikkoja.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Saigon Sandwich Bakery

Eerikinkatu 16, Turun Kauppahalli.

Avoinna ma–pe klo 11–17.30, la klo 11–16.

Leivät 4,95–5,95 euroa. Päivittäin vaihtuva ateriatarjous.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.