JSN:lta langettava päätös Turun Sanomille
Turun Sanomat julkaisi kesäkuussa alaikäisiin kohdistuneista törkeistä seksuaalirikoksista kertoneessa uutisessa tuomitun nimen.
Julkisen sanan neuvoston (JSN) mukaan tämä oli kohtuutonta arkaluonteisen rikoksen uhria kohtaan, ja katsoi Turun Sanomien rikkoneen Journalistin ohjeiden kolmea kohtaa ja antoi lehdelle huomautuksen.
Lisäksi JSN:n toteaa päätöksessään, että kyseessä oli vakava rikos, ja alan vakiintuneen käytännön mukaan lehdellä olisi ollut perusteet tuomion perusteella tuomitun nimen julkaisemiselle.
Tässä tapauksessa tuomitun nimen julkaiseminen ja tekojen kuvailu yhdessä kuitenkin mahdollistivat alaikäisen uhrin henkilöllisyyden paljastumisen siten, että hän oli tunnistettavissa lähipiiriään laajemmin.
Kesäkuussa tehdyssä kantelussa oli vedottu Journalistin ohjeiden kohtiin 30 ja 33. Neuvosto oli lisännyt kanteluun kolmanneksi kohdan 34.
Kantelija kertoi olleensa kesäkuussa yhteydessä Turun Sanomien päätoimittajaan Kari Vainioon puhelimitse ja pyytänyt tuomitun nimen poistamista jutusta uhrien suojelemiseksi. Kantelijan mukaan muut tiedotusvälineet olivat kysyneet asiaa uhrien asianajajilta, eivätkä ole saaneet lupaa julkaista rikoksen tekijän nimeä uhrien suojelemiseksi.
Vastauksessaan Vainio toteaa, että hänelle oli soitettu kesäkuussa noin kello yksi yöllä ja pyydetty, että seuraavan päivän painetussa sanomalehdessä ei kerrottaisi kyseisen rikoksen tekijän nimeä, ja keskustelun aikana hän ymmärsi, että soittajan perusteluna oli uhrien suojeleminen ja että hän oli yhden uhrin omainen.
Hän muistaa sanoneensa ensimmäiseksi, että – ottamatta kantaa nimenjulkaisemiseen – lehti on jo painettu ja sitä jaetaan parhaillaan tilaajille, joten nimeä ei voi enää poistaa paperilehdestä.
Päätoimittajan mukaan toimittaja oli kirjoittanut uutisen käräjäoikeuden tuomiosta julkisen selosteen sekä tuomiosta ilmi käyvien seikkojen perusteella. Uhrien suojelemiseksi jutussa ei kerrottu uhrien tarkkoja ikiä, tekijän kotikuntaa tai rikosten tekopaikkakuntia.
Päätoimittajan mukaan lapsiin kohdistuvat törkeät seksuaalirikokset sosiaalisessa mediassa ovat hälyttävästi lisääntyneet. Ne ovat yhteiskunnallisesti merkittäviä ilmiöitä, joita on syytä kaikin keinoin torjua.
Vainion mukaan tässä tapauksessa nimen julkaisemiselle oli perusteita: tuomion mukaan kyse oli törkeästä rikoskokonaisuudesta, jossa oli toistakymmentä uhria, ja tekijä määrättiin pidettäväksi vangittuna ja tuomittiin viiden vuoden ehdottomaan vankeustuomioon. Lisäksi nimen julkaisemista puolsi se, että tekijä oli tuomion mukaan houkutellut alaikäisiä uhrejaan sosiaalisessa mediassa.
Julkisen sanan neuvoston päätös