Paikalliset

Turun yliopisto kehitti jauhomadoista karjalanpiirakoita ja kukkakaaleista jäätelöä

Esko Keski-Oja
Hankkeessa hyödynnettiin jauhomatoja ruoan raaka-aineena.
Hankkeessa hyödynnettiin jauhomatoja ruoan raaka-aineena.

Turun yliopistolla keksitään keinoja vähän arvostettujen tai aiemmin kuluttajalle kelpaamattomien bioraaka-aineiden käytön lisäämiseen. Turun yliopiston Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksen (FFF) vetämän ja Business Finlandin rahoittaman FoodiEX-hankkeen tuloksena syntyi uudenlainen tuotekehitysprosessi, jossa kuluttajille tarjotaan uusia, houkuttelevia ja kestävän kehityksen mukaisia ruokatuotteita.

– Kuluttajien ostokäyttäytymisessä on tapahtunut viidessä vuodessa aivan merkittävä muutos, ja kuluttajakysyntä kestävän kehityksen raaka-aineille kasvaa koko ajan. Näin myös tällaiselle tuotekehityksessä auttavalle tutkimukselle on tarvetta.

Kuluttajat eivät pysty muuttamaan käytöstää, jos heille ei tuoteta uusia ratkaisuja, sanoo hankkeen tutkimuskoordinaattori Laura Forsman Turun yliopiston Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskukselta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hankkeessa pilotoitu tuotekehitysprosessi sai aikaan yhdeksän uudenlaista tuotetta, joista kahta potentiaalisinta testattiin Espanjassa, Ranskassa, Ruotsissa ja Suomessa. Toinen tuotteista oli nimeltään Vermis Valtonen, karjalanpiirakasta tuunattu cocktail-piirakka, jonka proteiinipitoisuutta ja makua ryyditti jauhettu jauhomato.

Toinen tuote oli vegaaninen jäätelö Kuura, jonka koostumus perustui kokonaisten, lehtineen päivineen paahdettujen kukkakaalien rakenteeseen. Eurooppalaisille testikuluttajille maistatettiin vadelman ja mustikan makuista versiota.

– Kuluttajakeskeinen lähtökohta on entistä oleellisempi uusien raaka-aineiden, ennestään tuntemattomien viljakasvien, proteiinien ja alihyödynnettyjen kalojen muokkaamisessa uusiksi tuotteiksi, kertoo hankkeen vastaava johtaja Mari Sandell.

Esko Keski-Oja
Jauhomatoja käytettiin cocktail-piirakassa.
Jauhomatoja käytettiin cocktail-piirakassa.

Vuonna 2017 alkanut projekti käynnistettiin kyselyllä, jossa selvitettiin suomalaisten asenteita luonnosta saatavia, vielä alihyödynnettyjä raaka-aineita kohtaan. Tulosten perusteella uudenlaiseen tuotekehitysprosessiin valittiin mukaan aliarvostetut kasvinosat kuten porkkanankuoret ja parsakaalinvarret, luonnon alihyödynnetyt kasvit kuten mustaherukan lehdet sekä hyönteisproteiinit kuten jauhomadot.

Monien alihyödynnettyjen bioraaka-aineiden käytön esteitä ovat ihmisten ennakkoajatukset siitä, mitä on soveliasta syödä. Tähän haasteeseen tuotekehitysprosessiin valjastettiin kuluttajien mielipiteisiin vaikuttavia ruoka-auktoriteetteja eli keittiömestareita ja vaikuttajaviestijöitä.

Tarkempia tutkimustuloksia kuluttajille suunnatusta testistä ei vielä julkistettu, vaan niitä on luvassa myöhemmin.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.