Paikalliset

Lounaspaikka: Kauppahallin Bistro on kalanystävien lounastaivas

Eero Saarikoski
Kalaliike S. Wallinin Bistrossa työskentelee neljä kokkia. Markus Peltonen ja Murat Ekiz valmistivat perjantaina lounasannoksia.
Kalaliike S. Wallinin Bistrossa työskentelee neljä kokkia. Markus Peltonen ja Murat Ekiz valmistivat perjantaina lounasannoksia.

Vilkkaimpaan lounasaikaan Turun kauppahallissa sijaitsevan Kalaliike S. Wallinin Bistron tiskillä on jonoa. Perjantai on lohiburgeripäivä ja useampi asiakas tilaakin ”sellaisen mediasta tutun maailman parhaimman lohifileehampparin”. He viittaavat Ilta-Sanomissa julkaistuun juttuun, jossa esiteltiin Suomen parhaimpia hampurilaisia.

Myös perinteinen kermainen lohikeitto uppoaa lounasasiakkaisiin. Siitä kalaliikkeen lounas sai alkunsa parikymmentä vuotta sitten.

Tarkoitus oli vain käyttää kalatiskin antimia paremmin hyödyksi, joten lounasasiakkaille alettiin valmistaa keittoa.

Eero Saarikoski
Maailman paras lohihampurilainen on yksi Kalaliike S. Wallinin Bistron suosikkilounaista.
Maailman paras lohihampurilainen on yksi Kalaliike S. Wallinin Bistron suosikkilounaista.

Aluksi oli kaksi pöytää ja kuusi asiakaspaikkaa. Vuoden 2010 Kauppahallin uudistuksen jälkeen kalatiskin jatkeeksi rakennettiin Bistro, jossa alettiin valmistaa kalakeiton lisäksi muitakin kala-annoksia.

– Siihen aikaan bistroja ei ollut hallissa eikä muuallakaan Turussa. Bistron viehätys on avokeittiössä. Ihmiset pääsevät näkemään, miten annokset syntyvät, vuonna 1887 perustetun, Suomen toiseksi vanhimman kalaliikkeen, Kalaliike S. Wallinin vetäjä Jaakko Manelius kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sana Bistron herkuista on kiirinyt puskaradion avulla ja paikan suosio on kasvanut vuosi vuodelta. Sen myötä Bistroa on laajennettu ja nykyään hallin käytävällä on reilut parikymmentä asiakaspaikkaa.

Avokeittiössä häärää neljä kokenutta keittiömestaria, jotka kehittävät tuoreista raaka-aineista kilvan uusia annosvaihtoehtoja ruokailijoiden silmien edessä.

– Keittiömestareilla on vapaat kädet. Peruslähtökohta on, että tehdään pieteetillä erittäin laadukkaista raaka-aineista helposti valmistettavaa ruokaa. Kaikki tehdään liemistä ja kastikkeista lähtien itse.

”Ihmiset pääsevät
näkemään, miten
annokset syntyvät.”

Bistrossa on tarjolla päivittäin vaihtuva lounas tiistaista lauantaihin. Maanantai on keittopäivä, jolloin on tarjolla kahta erilaista kalakeittoa. Päivän lista täydentyy vasta saman päivän aamuna, kun tiedetään, mitä kalaa on tarjolla.

Maneliuksen mukaan vakioasiakkaat tulevat kalaruokien perässä aina Raumalta, Tampereelta ja Kotkasta asti. Asiakkaat ovat tottuneet myös esittämään omia toiveitaan.

– Monen suosikkipäivä on tiistai, jolloin on tarjolla silakkaa, muikkuja tai kampelaa. Perinteinen silakkalaatikko tehdään kokonaisista silakoista ja siinä on läskiä päällä. Se on sellaista, mikä on kolmannella lämmityskerralla parhaimmillaan. Sitä tehdään myytäviin annoslaatikoihin, joita asiakkaat hakevat kotiin.

Eero Saarikoski
Lounaslistan hintavin annos sisälsi paahdettua siikaa kampasimpukkacevichen, uusien perunoiden, levämädin ja voikastikkeen kera.
Lounaslistan hintavin annos sisälsi paahdettua siikaa kampasimpukkacevichen, uusien perunoiden, levämädin ja voikastikkeen kera.

Perjantaina tarjolla oli kermaista lohikeittoa ja Rosalan limppua, boullabaissea, jokirapu-ceasarsalaatti, maailman paras lohihampurilainen ranskalaisilla perunoilla ja paahdettua siikaa kampasimpukkacevichen, uusien perunoiden, levämädin ja voikastikkeen kera.

Testattavaksi valikoitui siika-annos, mikä oli niin hyvää, että olisi tehnyt mieli nuolla kastikkeiden viimeisetkin rippeet lautaselta. Ruokailukokemuksen täydensi Bistron rento tunnelma ja Kauppahallin elävä meno ja puheensorina.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Juttusarjassa esitellään Turun seudun lounaspaikkoja.


Kalaliike S. Wallinin Bistro

Turun kauppahalli

Linnankatu 15, Turku

Lisätietoja: www.s-wallin.fi

Bistro avoinna: ma 11–16, ti–pe 11–15.30 ja la 11–14.30. Lounaan hinta 8,50–16,90 euroa.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.