Uutiset

Video: Näin käytät kasvomaskia oikein – 10 kysymystä ja vastausta maskien käytöstä

Kasvomaskin käyttöä suositellaan nyt koko Varsinais-Suomessa niissä tilanteissa, joissa riittävää etäisyyttä ei muuten voida pitää. Alueellisen koronatyöryhmän suositus astui voimaan torstaina. Suositus koskee esimerkiksi yleisötapahtumia.

Koronavirusepidemian nykyisessä leviämisvaiheessa maskit ovat yksi toimista, joilla tartuntamäärien kasvua yritetään hidastaa.

Työterveyslaitoksen vanhempi asiantuntija Erja Mäkelä muistuttaa, että vain käyttämällä maskeja oikein niistä saadaan tarvittava hyöty.

– Kasvomaski on lisätoimi tilanteisiin, joissa turvaväliä ei voida muuten pitää, sanoo Työterveyslaitoksen Erja Mäkelä.

Hyvä kasvomaski suojaa jopa käyttäjäänsä, mutta Suomessa maskia käytetään nyt vähentämään viruksen leviämistä sen mahdollisesta kantajasta ympäristöön.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Maskit eivät pysäytä kaikkea, mutta ne jarruttavat viruspakettien leviämistä. Maskin läpi päässeet virukset eivät esimerkiksi lennä niin pitkälle kuin ilman maskia.

Maskin käyttö ei korvaa käsien pesua, etäisyyden pitämistä eikä kotiin jäämistä oireiden ilmaantuessa.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikössä on havaittu, että esimerkiksi joukkoliikenteessä maskia käytetään, mutta usein varsin välinpitämättömästi.

– Suurimmat virheet ovat, että maskia kosketellaan käytön aikana tai sitten se lasketaan välillä leuan alapuolelle ja nostetaan takaisin, sanoo sairaanhoitaja Maarit Sirkiä syyskuussa.

Yksikkö ohjaa ja neuvoo terveyden- ja sosiaalihuollon henkilökuntaa esimerkiksi tartuntatautien torjunnassa. Suu-nenäsuojuksen käytön opettaminen on yksi perusasioista.

Työterveyslaitoksen Erja Mäkelä vastaa kysymyksiin kasvomaskien käytöstä.

1. Miten kasvomaski toimii? Miksi sitä kannattaa käyttää?

– Kasvomaskia käyttämällä vähennetään hengitystie-eritteiden joutumista lähiympäristöön ja pinnoille. Hengitystie-eritteet levittävät virusta, joten niiden väheneminen vähentää tartuntoja.

– Tärkeää on käyttää kasvomaskia niissä paikoissa, joissa sitä tulee ohjeistuksen mukaan käyttää, kuten joukkoliikenteessä. Tärkeää on myös osata käyttää maskia hygieenisesti.

– Kun kyse ei ole hengityksensuojaimesta, lainsäädännön vuoksi kasvomaskin ei voida sanoa suojaavan maskin käyttäjää virustartunnalta, vaikka maskin suodatuskyky olisi hyvä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

2. Miten tunnistaa hyvän kertakäyttömaskin kauppojen laajasta valikoimasta?

– Suojaimessa pitäisi olla aina käyttöohjeet suomeksi ja ruotsiksi. Niistä tiedämme, että tuote on tarkoitettu Suomen markkinoille ja ohjeistus kertoo tarkemmin maskin käyttötarkoituksen.

– Suu-nenäsuojaimissa ja hengityksensuojaimissa on erilaisia merkintöjä ja luokituksia, jotka kertovat niiden tehokkuudesta. Merkinnät selitetään käyttöohjeessa. Jos suojain ei ole hengityksensuojain tai suu-nenäsuojain, siinä ei ole CE-merkintää. Suojattaessa muita kuin itseään on kuitenkin aika vähän merkitystä sillä, millaisen maskin valitsee käyttöönsä, kunhan valitsee sellaisen, jota pystyy käyttämään oikein. Sellaisia suojaimia, joissa on uloshengitysventtiili, ei suositella käyttöön, kun on tarkoitus suojata muita kuin itseään.

3. Mistä kankaasta kangasmaski pitää valmistaa?

– Suosittelisin kangasmaskiin tiivistä kangasta kaksi kerrosta päällekkäin. Kerroksien lisääminen ei välttämättä enää tuo lisää suojaa, mutta sen sijaan se saattaa vaikeuttaa maskin läpi hengittämistä.

– Puuvilla- ja polyesterikankaasta tehty maski toimii, jos siinä käytetty kangaskudos on tiivistä. Pimennysverhon polyesterikangas saattaa olla niin tiivistä, niin että sitä ei pidä olla kahta kerrosta, jotta sen läpi pystyy hengittämään.

– Science Advances -lehdessä julkaistun tieteellisen artikkelin mukaan fleecekangas saattaa jopa lisätä tartunnan mahdollisuutta, sillä polyesterifleece jakaa pisarat pienemmiksi pisaroiksi.

– Huivien hygieeninen käyttö on erittäin vaikeaa, ja ne on usein valmistettu harvaan kudotusta kankaasta. Esimerkiksi Bandana-huivi päästää puolet pisaroista eteenpäin, ilmeni Science Advances -lehden julkaisemassa testissä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

4. Kuinka monta maskia pitää varata yhtä päivää varten?

– Maskeja pitäisi olla yksi jokaista käyttökertaa varten. Päälle laitetaan aina vain puhdas maski puhtain käsin. Maski myös riisutaan puhtain käsin ja käytetylle maskille pitää olla paikka, esimerkiksi hyvä roskakori tai tähän tarkoitukseen varattu muovipussi laukussa.

– Olen käyttänyt termiä, että maskia käytetään tauosta taukoon. Se tarkoittaa, että maskia käytetään, kunnes se kostuu tai tulee tarve ottaa maski pois. Tällainen tarve voi olla jano tai syöminen. Kun maskin on kerran riisunut tai poistanut, pitää ottaa käyttöön uusi.

– Itse käytän maskia esimerkiksi niin, että puen sen päälleni kun lähden työpaikalta linja-autoon. Matkalla käyn pikaisesti kaupassa ja jatkan metrolla kotiin. Päästyäni metrosta puhdistan käteni ja laitan maskin kasvoiltani lähimpään roskakoriin, joka ei ole täynnä. Joskus siis riisun maskin vasta kotona.

– Tarkkoja aikarajoituksia maskin yhtäjaksoiselle käyttämiselle on vaikea antaa. Märkää maskia ei kuitenkaan saa käyttää.

5. Voiko vähän käytetyn kertakäyttömaskin jotenkin puhdistaa seuraavaa käyttökertaa varten?

– Ei voi. Myöskään hengityksensuojaimia ei voi puhdistaa ja käyttää uudelleen. Vain kangasmaskin voi pestä uutta käyttökertaa varten.

6. Miten kangasmaskit kuuluu pestä uutta käyttöä varten?

– Kangasmaskit on pestävä valmistajan ohjeen mukaan. Suosittelen, että maskit pestään vähintään 60-asteisessa vedessä, mutta mielellään 90-asteisessa.

– Pesukoneen pyörittäminen yhtä tai kahta kangasmaskia varten ei ole tarpeen. Kangasmaskit voi myös keittää, viiden minuutin keittäminen riittää. Vedessä pitää olla pieni määrä pesuainetta. Keittäminen vie pois myös muut mahdolliset mikrobit.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Jos kangasmaskeja pesee pesukoneessa, on tärkeää huolehtia, että pesukone on puhdas. Jos pesukonetta ei ole puhdistettu vähään aikaan, kannattaa puhdistus tehdä ennen kasvomaskien pesua. Sen jälkeen puhdistus koneen ohjeen mukaan. Omassa koneessani se on kerran kuukaudessa.

7. Miten löydän itselleni sopivan kangasmaskin?

– Kannattaa ostaa uutta mallia yksi tai kaksi kappaletta ja kokeilla, tuntuuko tuote hyvältä ja pysyykö se omilla kasvoilla hyvin. Jos tuote on sopiva, niitä voi ostaa lisää.

8. Voiko kertakäyttömaskeja ja kangasmaskeja käyttää vuorotellen?

– Hybridikäyttö on hyvä. Kotona kannattaa olla kertakäyttömaskeja, jos ei joka ilta ole aikaa pestä kangasmaskeja.

9. Miten voi estää silmälasien huurtumisen maskia käyttäessä?

– Nenäpinne kannattaa laittaa huolellisesti, jotta silmälasit huurtuvat vähemmän. Linja-autossa tai kauppaan mennessä pitää varata hetki, jolloin voi olla hiljaa ja rauhallisesti, jotta myös huurtuminen hellittää. Suojalaseille on olemassa huurtumisenestoaineita.

– Ohjeeni on, että maskin nenäpinne muotoillaan nenälle kummankin käden kahdella sormella yhtä aikaa.

– Suu- ja nenäsuojaimessa pitää huolehtia, että suojaimen ulos näkyvät taitokset ovat alaspäin.

10. Pitäisikö myös työpaikalla käyttää maskia?

– Maskia ei tarvitse käyttää, jos työpisteiden etäisyys on riittävä.

– Maskin käyttöä kannattaa harkita, jos työpaikalle tulee ulkopuolisia työntekijöitä, esimerkiksi huoltotyöntekijöitä ja turvavälejä on hankala noudattaa.

– Maskia käytetään tilanteissa, joissa joudutaan menemään lähelle toista henkilöä ja olemaan lähellä jonkin aikaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Tämä on hyvä muistaa, sillä esimerkiksi kaupan henkilökunnalla ei ole todettu huolestuttavaa määrää tartuntoja. Lyhyt kohtaaminen ei ole ongelma.

Jutun tietoja on päivitetty 8.10. Päivityshetkellä Varsinais-Suomi on koronavirusepidemian kiihtymisvaiheessa. TS julkaisee jutun uudelleen uuden maskisuosituksen myötä.

Juha Paju-Heikkilä
Sairaanhoitaja Maarit Sirkiä näyttää, miten suu-nenäsuojusta käytetään oikein.
Sairaanhoitaja Maarit Sirkiä näyttää, miten suu-nenäsuojusta käytetään oikein.

Maskin käyttö

Milloin maskia tulisi käyttää?

Koronavirusepidemian kiihtymisvaiheessa maskin käyttöä suositellaan seuraavissa tilanteissa ja seuraaville henkilöille:

Joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää.

Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa.

Julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää. Näitä ovat muun muassa kaupat ja ostoskeskukset, postit, pankit, kirjastot, liikuntaan tai urheiluun sekä niiden seuraamiseen käytettävät tilat (vähintään yleiset tilat ja pukeutumistilat), uimahallit, maauimalat kylpylät ja saunat (yleiset tilat ja pukeutumistilat), kirkot, konserttisalit, teatterit, elokuvateatterit, museot ja galleriat, huvi- ja teemapuistot, nähtävyyksien, festivaalien ja markkinoiden sisätilat sekä kongressi- ja messukeskukset.

Alueelliset viranomaiset voivat antaa alueellaan omia täydentäviä tai rajatumpia suosituksia, jotka perustuvat niiden omaan riskinarviointiin.

Lähde: THL:n suositus kasvomaskien käytöstä kansalaisille.

Maskisanasto

Termit ja suojaustaso

Hengityssuojaimissa tulee olla CE-merkintä ja sen perässä neljän numeron sarja.

FFP-luokka (1, 2 tai 3) kertoo suojaimen tehokkuuden. 1 suojaa vähiten, 2 ja 3 ovat tarpeen vain terveydenhuollossa aerosoleja muodostavia toimenpiteitä tehtäessä.

Jos hengityssuojaimessa ei ole venttiiliä, se suojaa myös muita kuin käyttäjäänsä.

Jos hengityssuojassa on venttiili, suoja päästää läpi saman verran kuin kangasmaski. (Lähde: Science Advances -lehden tutkimus.)

Suu-nenäsuojaimessa tulee olla CE-merkintä ja sen pitää olla EU-standardin EN 14683 mukainen.

Suu-nenäsuojaimen tyyppi kerrotaan roomalaisnumeroinnilla. I- ja II-tyypin tuotteet eivät levitä käyttäjän omia eritteitä ympäristöön. II- ja IIR-tyypin suojaimia käyttää hoitohenkilöstö.

Kuitumaskeissa bakteerisuodatuksen tehokkuus kerrotaan BFE-luvulla. Jos luku on yli 70 prosenttia, suodatuskyky on hyvä verrattuna kangasmaskeihin.

Lähde: Työterveyslaitos.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (5)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Esko Jaentti
Muuan vanhempi keuhkotautiasiantuntija lausui
Muuan erittäin päteväksi arvioimani keuhkotautispesialisti totesi, että hyvälaatuisen FFP2-luokan maskin voi kyllä käyttää pariin otteeseen uudestaankin, jos se välillä asetetaan 70-asteiseen uuniin yli puolen tunnin ajaksi Jos maskissa on sulavia tai muulla tavalla muotoaan muuttavia osia, niin tämä lämpökäsittely kyllä tuhoaa maskin helposti.

Nämä ns. kirurgimaskit ovat ilman muuta kertakäyttörimpuloita.

Maailmalta löytyy kyllä verrattain edullisia (polyesteri-)kangasmaskeja, joihin voi sujauttaa "PM2.5"-merkityn, monikerroksisen suodattimen. Olen itse käyttänyt tällaista, ja voin vakuuttaa, että jos itse maski on mitoiltaan ja malliltaan sopiva, niin sen suodattimen kanssa antama suoja on varsin hyvä (suurin piirtein FFP2:een verrattava). Tällaisen yhdistelmän käyttö ei edes käy kovin kalliiksi, ja niinpä esimerkiksi Saksassa näitä näkee käytettävän varsin paljon.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Jylppy
Filsut sieraimissa
Käytän töissä paperimaskia vain jos tarvitsee suojata omat keuhkot pölyltä. Monenlaisille aineille löytyy omat suojat, guugeltele vaikka tuollainen: suodatinsuositukset.pdf

Sama linkkinä jos saa linkin laittaa. https://www.agripalvelu.fi/files/suodatinsuositukset.pdf
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Timo Oivo
FFP2
FFP2-maski ei ole heti poisheitettävä. Kun laittaa sen viikoksi syrjään, ei siinä enää eläviä viruksia ole. Uuteen kierrokseen vaan.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Pyöräilijä
Tärkein unohtui
Käytetty maski pitää heittää roskikseen, ei kadunvarteen tai luontoon.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Lisää