Paikalliset

Oluenpanija tavoittelee aina uusia makuja

Lennart Holmberg
Jaakko Hartemaan Mallassepät on perustettu vuonna 2017.
Jaakko Hartemaan Mallassepät on perustettu vuonna 2017.

Turkulainen Jaakko Hartemaa on toiminut oluenvalmistajana ja yrittäjänä Mallassepät-yrityksessään nyt kolmen vuoden ajan. Se, että Hartemaasta tuli oluenpanija, oli sattumaa ja sai alkunsa kaveriporukan haasteesta kymmenisen vuotta sitten.

– Olimme menossa kavereiden kanssa mökille, ja meillä oli kilpailu, että kuka valmistaa mukaan parhaimman käymistuotteen, hän muistelee.

Hartemaa tutustui oluentekoon ja hankki laitteistot, joilla alkoi kokeilla oluenpanemista.

– Oluentekohan ei ole mitenkään mahdottoman vaikeaa, vaikka itsekin luulin, että se on jotenkin hankalaa ja mystistä.

Tuosta kokeilusta sai alkunsa harrastus, joka sittemmin myöhemmin muuttui työksi.

– Silloin hankittu laitteisto, jolla pystyi valmistamaan sata litraa olutta on nykyisin edelleen käytössä yrityksessämme koekeittolaitteistona, Hartemaa sanoo.

Hartemaa on alkuperäiseltä ammatiltaan sähköasentaja, mitä työtä hän on tehnyt 15 vuoden ajan. Alun perin hän epäröi jättää päivätyönsä ja alkaa olutyrittäjäksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Ajattelin, että se pilaisi hyvän harrastuksen, hän toteaa.

Kim Ketonen kuitenkin sai ylipuhuttua ystävänsä yrittäjäksi. Yhteinen Naantalissa toimiva Mallassepät-panimo perustettiin vuonna 2017.

Eikä yrittäjäksi ryhtyminen pilannut Hartemaan intoa oluenpanemiseen.

– Edelleen se jaksaa kiehtoa, ala kehittyy koko ajan ja aina voi kokeilla uusia tuotteita, Hartemaa kuvaa.

Oluenteko on perusperiaatteiltaan helppoa.

– Raaka-aineet ovat yksinkertaisimmillaan vain vettä, mallasta, humalaa ja hiivaa, Hartemaa kertoo.

”Oluentekohan ei ole mitenkään mahdottoman vaikeaa, vaikka itsekin luulin,
että se on jotenkin hankalaa ja mystistä.”

Variaatioita saadaan esimerkiksi eri hiivalaaduilla tai esimerkiksi paahdetulla maltaalla.

Ensimmäinen vaihe oluenteossa on vierteen keittäminen. Tämän jälkeen vierteeseen lisätään hiiva ja käymisastioissa sen annetaan käydä vähintään viikon ajan.

Lopuksi olut siirretään kirkastankkiin, jossa se kypsyy vielä parin, kolmen viikon ajan.

– Nopeimmillaan tekoon menee siis vähintään neljä viikkoa ennen kuin päästään pullottamaan, Hartemaa kertoo.

Erikoisoluiden kysyntä on kasvanut viime vuosina koko ajan, ja pienpanimoita on perustettu paljon. Hartemaa myöntää, että alalla on jonkin verran kilpailua.

Hän kertoo, että erikoisoluita tehdessä täytyy olla valmis jatkuvasti uudistumaan, sillä ihmiset haluavat maistella aina uusia olutmakuja.

Mallassepillä on kolmen vuoden aikana ollut valikoimissaan jo yli 30 eri tuotetta. Osa tuotteista on toki sellaisia, mitä saatavilla on jatkuvasti, mutta kuukausittain he myös tekevät uusia kokeiluita.

– Tällä hetkellä pinnalla ovat esimerkiksi New England IPA sekä hapanoluet, joissa maistuu jokin marja tai hedelmä, Hartemaa kertoo.

Parasta hänen nykyisessä työssään onkin jatkuva uudistuminen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Luovuus on parasta ja se, kun saa tehdä uusia innovaatioita ja kokeilla uusia asioita, hän toteaa.

Mallassepät on mukana Turussa viikon päästä järjestettävillä panimofestivaaleilla, Turun Suurtorilla järjestettävillä Ølfesteillä.

Ølfest 7.–8. elokuuta. Vanha Suurtori, Turku.


Jaakko Hartemaa

34-vuotias turkulainen.

Koulutukseltaan sähköasentaja

Aloitti oluenteon harrastuksena kymmenen vuotta sitten.

Pyörittää Mallassepät-yritystä yhdessä Kim Ketosen kanssa.

Perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi lasta.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.