Paikalliset

4H-yrittäjä Heta Loukiainen pitää kesäkahvilaa Kupittaan siirtolapuutarhan sydämessä

Marttiina Sairanen
Heta Loukiainen pyörittää tämän kesän 4H-yrittäjänä Kupittaan kesäkahvilaa. Hän leipoo lähes kaikki tarjottavat itse. -Ehdoton bravuurini on puolukkapiirakka, jota ole leiponut samalla reseptillä lapsesta asti. Kesäkuussa hitti on ollut porkkanakakku, Loukiainen sanoo.
Heta Loukiainen pyörittää tämän kesän 4H-yrittäjänä Kupittaan kesäkahvilaa. Hän leipoo lähes kaikki tarjottavat itse. -Ehdoton bravuurini on puolukkapiirakka, jota ole leiponut samalla reseptillä lapsesta asti. Kesäkuussa hitti on ollut porkkanakakku, Loukiainen sanoo.

Kesällä voi kahvitella paikoissa, joihin ei muulloin pääse. Eri puolilta Turkuakin löytyy kesäkahviloita, joista osa on avoinna koko kesän, toiset vain muutamina päivinä. Kesäkahviloiden viehätys perustuukin niiden hetkellisyyteen ja omaleimaisuuteen. Joissakin houkuttelee paikan suosikkipulla tai -piirakka, toisissa sijainti tai erikoinen rakennus. Osa kesäkahviloista on niin piilossa, ettei niihin eksy edes vahingossa. Niistä kerrotaan kuiskaten vain harvoille.

Monet kesäkahvilat sijaitsevat matkan päässä, mutta aivan Turun keskustastakin löytyy muutama. Yksi niistä on viehättävä Kupittaan kesäkahvila, joka sijaitsee Kupittaan siirtolapuutarhassa. Kahvilan toiminnasta vastaa tänä kesänä 4H-yrittäjä Heta Loukiainen.

Loukiaisella oli jo aiempaa kokemusta 4H-yrittäjyydestä. Hänellä oli 13-vuotiaana matonpesuyritys, ja kerran hän oli ollut veljensä kanssa täyttämässä ilmapalloja eräässä tapahtumassa. Oman yrityksen pyörittäminen alkoi kiinnostaa taas, kun hän ei tänä keväänä onnistunut saamaan kesätöitä muualta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Osallistuin 4H-yrittäjyyskurssille, jossa minulle ehdotettiin kesäkahvilan pyörittämistä. Kahvila avautui 7. kesäkuuta, ja työ on ollut tosi kivaa ja leppoisaa.

Marttiina Sairanen
Kesäkahvilaan pääsee kolmena päivänä viikossa.
Kesäkahvilaan pääsee kolmena päivänä viikossa.

Kesäkahvila on avoinna kolmena päivänä viikossa, keskiviikkoisin, torstaisin ja sunnuntaisin ainakin heinäkuun loppuun asti. Tarjolla on leivonnaisia, makeita ja suolaisia piirakoita, jäätelöä sekä juomia. Loukiainen leipoo lähes kaikki tarjottavat opiskelijakaksiossaan.

– Ehdoton bravuurini on puolukkapiirakka, jota ole leiponut samalla reseptillä lapsesta asti. Kesäkahvilaan olen leiponut myös kinkku- ja tomaattipiirakkaa sekä porkkanakakkua, mikä on ollut ehdoton hitti, Loukiainen sanoo.

4H-toiminnanjohtaja Paula Harjamäki kertoo, että 4H-yrittäjyys on osa 4H:n perustoimintaa, ja tietoa yrittäjyydestä on jaettu jo kymmenen vuoden ajan kouluvierailuilla. Nuorten asenne yrittäjyyttä kohtaan on Harjamäen mukaan muuttunut myönteisemmäksi ja yrittäjyys kiinnostaa nuoria yhä enemmän.

"Kahvila avautui 7. kesäkuuta, ja työ on ollut tosi kivaa ja leppoisaa."

Heta Loukiainen

– Kiinnostus on ollut suurta etenkin sen jälkeen, kun videobloggaaja Arttu Lindeman mainitsi siitä YouTube-kanavallaan, Harjamäki sanoo.

4H-yrittäjyyden alaikäraja on 13 vuotta. 4H-yritys on harrastustoimintaa, jossa harjoitellaan yritystoimintaa, kuten rahastamista, asiakaspalvelua ja veroilmoituksen tekemistä. 4H-yritys saa tuottaa voittoa 7000 euroon asti. 4H-yhdistys antaa nuorille yrityskoulutusta ja vapaaehtoiset yritysohjaajat auttavat tarvittaessa esimerkiksi ratkomaan ongelmia.

– Nuorilla on paljon ideoita ja ahkeruutta. Nuoret ovat perustaneet kahviloiden lisäksi muun muassa mehubaarin, siivous- ja pihapalveluita, lasten ja eläinten hoitopalveluita, bändejä sekä temppu- ja synttäriyrityksiä.

4H-yrittäjyys antaa Harjamäen mukaan nuorille kokonaisvaltaisen kokemuksen yrittäjyydestä, kun he ovat itse vastuussa toiminnasta. Kesäkahvilan pitäjät oppivat esimerkiksi olemaan niin työntekijöitä kuin työnantajia apureilleen, leipomaan, tarjoilemaan, siivoamaan, markkinoimaan, palvelemaan asiakkaita ja tekemään lopuksi tilinpäätösraportin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– 4H-yritys on hyvä oppimiskokemus, turvallinen tapa kokeilla yrittäjyyttä ja lisäksi siitä saa opintopisteitä. Osa on innostunut yrittäjyydestä ja pitää sitä jatkossakin yhtenä mahdollisuutena työllistyä. Toiset ovat yllättyneet suuresta vastuusta eivätkä halua ryhtyä yrittäjiksi enää koskaan.

Harjamäen mukaan 4H-yrittäjyys on ihmisille kohtuullisen tuttua. Tieto yrityksistä kulkeutuu parhaiten nuorten omien verkostojen ja lähipiirin kautta.

– Tänä keväänä kysyntää oli paljon, kun ihmiset kaipasivat poikkeusaikana monenlaista apua, Harjamäki sanoo.

Kupittaan Kesäkahvila on avoinna keskiviikkoisin, torstaisin ja sunnuntaisin klo 12–17 Kupittaan siirtolapuutarhassa os. Kunnallissairaalantie 4, Turku. Kupittaan Kesäkahvila löytyy Facebookista www.facebook.com/kupittaankesakahvila/.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.