Paikalliset

Rakkaudesta ruokaan ja kaupunkiin – Satu Ijäs on yksi Turun lähettiläistä

Marttiina Sairanen
– Jonkin verran minulla on harkittua sisältöä, mutta en suunnittele kovinkaan paljon postauksia vaan menen intuitiolla. Teen postauksia paikoista, joissa olisin joka tapauksessa käynyt, Satu Ijäs sanoo.
– Jonkin verran minulla on harkittua sisältöä, mutta en suunnittele kovinkaan paljon postauksia vaan menen intuitiolla. Teen postauksia paikoista, joissa olisin joka tapauksessa käynyt, Satu Ijäs sanoo.

Mistä saa Turun parhaimmat hapanjuurileivät? Mistä löytyvät kaupungin uusimmat ja viihtyisimmät kahvilat ja ravintolat? Mistä saa ostettua take away -ruokaa poikkeusaikana? Entä mitä ruoka- ja juomauutuuksia kaupunki tarjoaa? Satu Ijäksen luotsaama Instagram-tili @eatturku on täynnä kauniita kuvia, lounaspaikkasuosituksia, suolaisia ja makeita herkkuja, vinkkejä ja ideoita niin kaupunkilaisille kuin turisteillekin.

Ijäs perusti tilin pari vuotta sitten, kun hän kaipasi tekemistä vapaa-ajalle. Ijäs on koulutukseltaan kokki. Hän on työskennellyt Tallink Siljan laivoilla, ensin Europalla ja nykyään Baltic Princessillä, jo yli kymmenen vuotta.

– Laivatyössä on paljon vapaa-aikaa, ja kaipasin jotain tekemistä. Tykkään ruuasta ja valokuvaamisesta, joten perustin @eatturku-tilin, jossa voin yhdistää ne. Tili on matkan varrella muuttunut ja mukaan on tullut muutakin kuin ruokaa, Ijäs kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Instagram-tilin ylläpitäminen on Ijäkselle paitsi harrastus myös keino tehdä hyväntekeväisyyttä ja yhteistyötä eri tahojen kanssa. Hyväntekeväisyyden rooli on korostunut etenkin koronaepidemian aiheuttamana poikkeusaikana, mikä on ollut erityisen haastava kahviloille ja ravintoloille.

– Haluan auttaa ja mainostaa paikkoja ja tuotteita, joista tykkään, joista itse haluaisin kuulla ja tietää ja joiden arvot ovat kohdillaan. Mainostan mielelläni käsityöihmisiä ja pienyrityksiä. On ollut hienoa huomata, että omalla työllä on ollut merkitystä ja mainitsemieni yritysten somekanavien seuraajamäärät ovat kasvaneet.

Ijäs laittaa vapaa-ajallakin mielellään perheensä kanssa ruokaa, mutta hän käy paljon myös ulkona syömässä etenkin lounaita. Hänen suosikkilounaspaikkojaan ovat Turun kauppahallin ravintolat, Nooa ja Kuori Food & Wine.

"On ollut hienoa huomata, että omalla työllä on ollut merkitystä ja mainitsemieni yritysten somekanavien seuraajamäärät ovat kasvaneet."

– Minulla on museokortti ja käyn paljon museoissa. Samalla tulee istuttua niiden kahviloissa. Tykkään etenkin Taidemuseon Café Victorista.

Turussa Ijästä kiehtovat myös luontokohteet, kuten Katariinanlaakso, sekä vanhat kauniit rakennukset, niiden arkkitehtuuri ja hienot yksityiskohdat.

Viime aikoina silmiin ovat osuneet esimerkiksi kunnostettu Verdandin talo Aurakadun ja Linnankadun kulmassa, sitä vastapäätä sijaitseva Old Bank ja joen toisella puolella, Vartiovuorenpuiston kupeessa, Kotikatu 2:ssa sijaitseva As Oy Lausteentorni.

– Olen viime aikoina katsonut aiempaa enemmän ylöspäin ja huomannut hienoja yksityiskohtia, kuten Old Bankin hienon suomukuosisen katon.

Ijäs valittiin hiljattain Turun lähettilääksi. Turun lähettiläät ovat Turku-rakastajia, jotka tykkäävät jakaa kotiseutunsa ilosanomaa sosiaalisessa mediassa ja omissa ryhmissään. Keväällä 2018 perustettuun Turun lähettiläiden ryhmään kuuluu lähes sata lähettilästä, joista somessa aktiivisia on noin puolet. He tuovat omissa somekanavissaan esiin kaikkea mitä Turkuun ja turkulaisuuteen kuuluu – kukin omalla tyylillään.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Satu Ijäs käyttää somekanavansa ylläpitämiseen muutaman tunnin päivässä. Valokuvaamisen, kirjoittamisen ja paikoissa käymisen lisäksi aikaa vie ihmisen viesteihin ja kysymyksiin vastaaminen.

– Jonkin verran minulla on harkittua sisältöä, mutta en suunnittele kovinkaan paljon postauksia vaan menen intuitiolla. Teen postauksia paikoista, joissa olisin joka tapauksessa käynyt, Ijäs sanoo.


Satu Ijäs

Asuu perheineen Raisiossa.

Koulutukseltaan kokki. Valmistunut 2006 Rasekon hotelli- ja ravintola-alan linjalta.

Työskentelee kokkina Tallink Siljan Baltic Princessillä.

Pitää Instagramissa suosittua Turkuun ja Turun ruokapaikkoihin keskittyvää @eatturku -tiliä.

Harrastaa liikuntaa ja valokuvausta.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.