Paikalliset

Kuori otti listalleen laadukasta vegemättöä

Ari-Matti Ruuska
Kuoren ravintoloitsijat Marjaana Pohjola ja  Katariina Vesterinen alkoivat valmistaa työntekijöidensä kanssa falafeleja myyntiin kauppoihin. Lisäksi ravintolasta saa perjantai- ja lauantai-iltaisin take away -annoksia.
Kuoren ravintoloitsijat Marjaana Pohjola ja Katariina Vesterinen alkoivat valmistaa työntekijöidensä kanssa falafeleja myyntiin kauppoihin. Lisäksi ravintolasta saa perjantai- ja lauantai-iltaisin take away -annoksia.

Lounaalla ravintola Kuoren tavaramerkki ovat olleet falafelit ravintolan avaamisesta, vuodesta 2016 lähtien. Kasvisravintolan suositussa falafelbaarissa asiakkaat saavat vastapaistettuja falafeleja avokeittiöstä päivittäin vaihtuvin lisukkein.

Koronaepidemian aiheuttama poikkeustila laittoi kaiken uusiksi. Ravintola Kuoren omistajat Katariina Vesterinen ja Marjaana Pohjola toteavat, että linjaus ravintoloiden sulkemisesta oli raskas viesti.

– Ensimmäiset pari viikkoa olivat lamaannuttavia. Oli raskasta lomauttaa henkilökuntaa. Ilmassa oli suuri hämmennys, että mitä nyt, Pohjola sanoo.

Ravintoloitsijat eivät jääneet ihmettelemään tilannetta, vaan totesivat, että he ovat edelleen yrittäjiä ja koittavat jatkaa positiivisella asenteella.

– Olimme jo pitkään miettineet, että haluaisimme valmistaa kasvisruokatuotteita myös vähittäismyyntiin. Nyt siihen tuli tilaisuus ja intoa kokeilla, miten suunnitelma lähtisi käyntiin. Tuotteeksi valikoitui falafelimme, Vesterinen kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Huhtikuun puolesta välistä lähtien Kuoren falafeleja on myyty Kupittaan Citymarketissa, K-Supermarket Förissä ja K-Supermarket Nummenpakassa. Vegaanisten ja gluteenittomien falafelien lisukkeena on mukana ravintolan omaa vegaanista chilimajoneesia.

– Puntaroimme, että jos tuotteet eivät myy Kupittaan Citymarketissa, niin sitten eivät missään. Kauppa on alueella niin suuri toimija.

Ari-Matti Ruuska
Falafelit ovat olleet ravintola Kuoren tavaramerkki lounaalla ravintolan avaamisesta, vuodesta 2016 lähtien.
Falafelit ovat olleet ravintola Kuoren tavaramerkki lounaalla ravintolan avaamisesta, vuodesta 2016 lähtien.

Kysyntä yllätti ravintoloitsijat. Menekki oli niin suurta, että tuotteet myytiin käsistä ja asiakkailta alkoi tulla kyselyjä, koska lounaspyöryköitä saa lisää.

– Aloitimme melko pienellä määrällä, noin 15 kilolla. Keskimäärin meillä menee normaalitilanteessa noin 20 kiloa falafeleja yhden lounaan aikana, Pohjola kertoo.

– Nyt olemme jo nelinkertaistaneet kauppoihin valmistamamme määrän. 60–80 kiloa on maksimimäärä, jonka pystymme valmistamaan, sillä tuotteet tehdään alusta saakka itse ja pyöritämme falafelit käsin. On hienoa, että olemme nyt pystyneet ottamaan väkeä takaisin töihin, Pohjola iloitsee.

"60–80 kiloa on maksimimäärä, jonka pystymme valmistamaan, sillä tuotteet tehdään alusta saakka itse ja pyöritämme falafelit käsin."

Marjaana Pohjola

Tällä hetkellä tuotteita viedään kauppoihin pari kolme kertaa viikossa, mutta tavoitteena ravintoloitsijoilla on laajentaa tuotantoa. Hankinnassa on falafelkone, joka antaa yhden välineen vastata laajempaan kysyntään.

Kuukauden tauon jälkeen Kuori aukaisi myös ravintolan oven ja ryhtyi myymään take away -annoksia perjantai- ja lauantai-iltaisin. Illallismenun sijaan tarjolla on lohturuokaa.

– Koska falafelit lähtivät myymään niin hyvin kaupoissa, emme toistaiseksi myy lounasta ravintolasta ulos. Mietimme, mitä muuta asiakkaamme kaipaisivat, ja ajattelimme että se on hyvin tehtyä ja laadukasta vegemättöä, lohturuokaa tähän tilanteeseen, Vesterinen kuvailee.

Listalle valikoituivat itsetehty hampurilaisannos, tuunatut ranskalaiset sekä kevyemmäksi vaihtoehdoksi salaatti. Annosten täytteet vaihtuvat viikoittain. Vappuna ja äitienpäivänä tarjolla oli teemamenut.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Asiakaspalaute oli heti todella liikuttavaa. Ihmiset jakoivat kokemuksiaan ruuista muun muassa Instagramissa, Vesterinen kuvailee.

– Pohdimme, olimmeko ylivarautuneet ensimmäiseen viikonloppuun, mutta annokset myytiin ensimmäisenä iltana neljässä tunnissa loppuun ja seuraavana päivänä kahdessa tunnissa, Pohjola jatkaa.

Kuori suosii kotimaisia raaka-aineita ja lähialueen tuottajia. Toistaiseksi raaka-aineita on ollut hyvin saatavilla

– Kotimaisten kasvisten ja marjojen suhteen kesä ja syksy ovat meidän kulta-aikaa. Seuraan keskustelua siitä, saadaanko ja minkä verran ulkomaista työvoimaa avuksi maatiloille, miten käy sadon ja vaikuttaako tilanne esimerkiksi raaka-aineiden hintaan, Pohjola puntaroi.

– Päivä ja viikko kerrallaan tässä mennään, koska ei voi tietää, mitä tulevaisuudessa tapahtuu. On kuitenkin hienoa, että pystymme tekemään mielekästä työtä ja tarjoamaan osaamistamme asiakkaillemme.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (2)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Sivustaseuraaja
Kaupungin paras
Oiva esimerkki siitä kun vuori ei siirry, niin... sitten tehdään jotain uudella konseptilla.
Viinatislaamot tekevät käsidesiä, ompelimot suojamaskeja jne. Ravintoloistakin pelastuvat ne, jotka osaavat ajatella uusiksi. ”Kylähulluilla” olisi taas tekemistä.

Lounaalla en ole käynyt aikoihin, mutta Kuori on ehdottomasti kaupungin paras (fine dine) vege ravintola ja kiitoksen ansaitsevat myös vege cocktailit.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Just
Jep
Hienoa toimintaa. Ainakin itsellä meni boikottiin ne mestat, jotka sulkivat ovensa yrittämättä mitään luovaa keinoa tässä ajassa ja jäivät vaan kyttäämään tukia.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.