Paikalliset

Vappupiknik espanjalaisella twistillä – crepes-letut, tortilla ja punasipulisalaatti

Riitta Salmi
Restonomi ja kotitalousopettaja Sari Saine antaa ruokavinkkejä vappuun. Koronaepidemian aikana piknikille voi lähteä vaikka omalle takapihalle tai lähimetsään.
Restonomi ja kotitalousopettaja Sari Saine antaa ruokavinkkejä vappuun. Koronaepidemian aikana piknikille voi lähteä vaikka omalle takapihalle tai lähimetsään.

Espanjalaiset tapakset ovat pieniä suolaisia kylmiä tai lämpimiä ruokia, joita syödään yleensä alkupaloina tai juoman seurana. Tapakset sopivat myös hyvin vappupiknikille, kertoo restonomi ja kotitalousopettaja Sari Saine.

Saine työskentelee paitsi Auran yhtenäiskoulun kotitalousopettajana, hän on ohjannut erilaisia ruokakursseja Naantalin opistolla ja Raision työväenopistolla jo yhdentoista vuoden ajan. Myös tapaskurssit ovat kuuluneet hänen opetukseeensa jo vuosia. Tänä vuonna opistojen kurssit ovat peruuntuneet, mutta Saine antaa ohjeita, miten erilaisia tapaksia voi valmistaa vappupiknikille.

– Minulla on ystävä Barcelonassa, jolla on siellä ravintola. Olen saanut häneltä muutamia tapasohjeita, jotka ovat hänen sukunsa reseptejä, Saine kertoo. Ystävältä saatuja ohjeita ovat muun muassa mallorcalainen tapasleipä, espanjalainen munakas eli tortilla ja crepes-lettuset.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Suomalaisista letuista ne eroavat siinä, että ne ovat hyvin ohuita, jotta ne pystyy käärimään ja laittamaan sisälle täytettä. Jos taikinaan lisää vichyä saa vielä ohuempia ja rapeampia tehtyä, Saine vinkkaa.

Riitta Salmi

Manchego-oliivi crepes (24 kpl)

Raaka-aineet:

4 dl maitoa

4 dl vehnäjauhoa

4 kananmunaa

2 rkl oliiviöljyä

2 rkl sokeria

Täyte:

6 rkl voita

100 g Manchego-juustoa raastettuna

1 dl mustia oliiveja hienonettuna

1. Sekoita taikinan ainekset kulhossa.

2. Anna turvota n. 20 minuuttia.

3. Paista ohukaispannulla voissa pieniä lettusia.

4. Täytä letut lämpiminä juustoraasteella ja hienonnetuilla oliiveilla.

5. Kiinnitä lettuset rulliksi cocktailtikuilla.

Riitta Salmi

Espanjalainen munakas, tortilla

Raaka-aineet:

0,5 dl oliiviöljyä

0,5 kg kuorittuja, ohuiksi

viipaloituja perunoita

½ viipaloitua sipulia

3 kananmunaa

suolaa ja pippuria

persiljaa koristeluun

1. Laita paistinpannulle oliiviöljyä ja kuumenna pannu.

2. Vähennä lämpöä ja lisää perunat sekä sipuli, kypsennä n. 15–20 minuuttia tai kunnes perunat ovat pehmentyneet

3. Vatkaa munat kulhossa ja lisää reilusti suolaa sekä pippuria.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

4. Lisää munaseos ja tasoita pinta painamalla perunat sekä sipulit tasaiseksi kerrokseksi.

5. Kypsennä 5 minuuttia pannua välillä ravistellen kunnes munakkaan pohja on hyytynyt.

6. Irrota munakas lastalla ja kumoa lautaselle varovasti.

7. Lisää öljyä pannuun ja liuta munakas varovasti takaisin pannuun kypsennetty puoli ylöspäin.

8. Jatka kypsentämistä 3 minuuttia tai kunnes munat ovat hyytyneet.

9. Anna tekeytyä 5 minuuttia ennen leikkaamista.

Riitta Salmi

Mallorcalainen tapasleipä

Raaka-aineet:

400 g karkeita vehnäjauhoja

1 pussia kuivahiivaa

1 tl suolaa

1 tl sokeria

2 rkl oliiviöljyä

1 rkl kuivaa valkoviiniä

n.2 dl lämmintä vettä

1. Siivilöi jauhot, kuivahiiva, suola ja sokeri kulhoon ja tee keskelle kuoppa.

2. Lisää öljy ja viini veteen ja kaada puolet nesteestä kuoppaan.

3. Sekoita jauhot vähitellen nesteen kanssa pehmeäksi taikinaksi.

4. Lisää nestettä tarvittaessa.

5. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa notkeaksi.

6. Muotoile taikinasta pallo.

7. Huuhtele kulho ja voitele oliiviöljyllä.

8. Pane taikina kulhoon ja pyörittele kauttaaltaan öljyiseksi.

9. Peitä kulho kelmulla ja siirrä lämpöiseen paikkaan kohoamaan nelinkertaiseksi.

10. Laita uuni kuumenemaan 230-asteiseksi.

11. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle työpöydälle, peitä ylösalaisin kumotulla kulholla ja anna levätä n. 10 minuuttia.

12. Muotoile taikinasta kaksi leipää.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

13. Vedä leivän pintaan veitsellä ristikkäisviiltoja.

14. Paista n. 20–25 minuuttia uunissa tai kunnes leipä on kullanruskea.

Riitta Salmi

Kinkkuun kiedotut perunat (6 henk.)

Raaka-aineet:

12 kuorimatonta perunaa

6 rkl oliiviöljyä

12 viipaletta serranokinkkua

1. Esilämmitä uuni 200-asteiseksi.

2. Keitä perunoita n. 15–20 minuuttia ja nosta jäähtymään.

3. Kaada oliiviöljy uunivuokaan.

4. Kääri jokainen peruna kinkkuviipaleeseen ja asettele ne vuokaan.

5. Paista 20 minuuttia, kääntele välillä.

6. Siirrä tarjoiluvadille ja ripottele hieman suolaa päälle.

Riitta Salmi

Makea punasipulisalaatti (6 henk.)

Raaka-aineet:

6 punasipulia

1/2 pnt pilkottua persiljaa

1/2 prk mustia oliiveja

6 rkl oliiviöljyä

2 rkl punaviinietikkaa

n. 4 rkl vettä

suolaa ja pippuria

1. Kiehauta kattilassa vesi, joka on kevyesti suolattu.

2. Lisää sipulit ja hauduta n. 20 minuuttia.

3. Valuta sipulit ja anna niiden tekeytyä sekä hieman jäähtyä.

4. Leikkaa sipulit paksuiksi viipaleiksi ja aseta ne matalaan vatiin.

5. Ripottele persilja ja oliiviöljy päälle, pippuroi maun mukaan.

6. Vatkaa etikat ja oliiviöljy kulhossa. vatkaa riittävästi vettä joukkoon jotta saat täyteläisen kastikkeen.

7. Kaada kastike sipulien päälle.

8. Koristele oliiveilla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.