Paikalliset

Hapanjuuriherkut leviävät Kakolasta kaupungille

Marttiina Sairanen
Bageri Å:n yrittäjät Maija Salo (oik.) ja Mari Heikkurinen polkivat yhdessä ensimmäisen testikassikierroksen, jossa oli yhdeksän eri noutopistettä eri puolilla Turun keskustaa.
Bageri Å:n yrittäjät Maija Salo (oik.) ja Mari Heikkurinen polkivat yhdessä ensimmäisen testikassikierroksen, jossa oli yhdeksän eri noutopistettä eri puolilla Turun keskustaa.

Marraskuussa Kakolanmäen päälle, entiseen Kakolan yhteissaunaan, avautuneessa leipomo Bageri Å:ssa leipiä, pullia ja croissantteja leivotaan tavalliseen tapaan, vaikka kahvilan ovet on suljettu toistaiseksi asiakkailta koronaepidemian vuoksi.

Kun asiakkaat eivät voi tulla kahvilaan herkkujen luo, leipomon kolmea nuorta yrittäjää, Maija Salo, Mari Heikkurinen ja Jere Bragge, päättivät kuljettaa herkut asiakkaiden luo. Pääsiäisen aikaan aloitettua kuljetuspalvelua kehitetään asiakkaiden toiveiden mukaan. Ennakkoon tilatut ja maksetut leipomotuotteet kuljetetaan tiettynä päivänä sähköpyörällä yhdeksään eri noutopisteeseen eri puolille Turun keskustaa.

– Haluamme toimia vastuullisesti ja kannustaa ihmisiä lähtemään kävelylle, mutta kuitenkin pysymään lähellä kotia. Haluamme myös tuoda ihmisten arkeen jotain positiivista ja levittää Kakolan kauemmas mäeltä. Siitä syntyi ajatus aikaistaa pyörähankinta ja aloittaa kuljetuspalvelu, leipurimestari Maija Salo kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Bageri Å sai alkunsa vuosi sitten keväällä, kun omaan alaan ja leipomiseen intohimoisesti suhtautuva kolmikko alkoi suunnitella omaa leipomoa.

– Halusimme luoda paikan, mikä tarjoaa ainutlaatuisia elämyksiä arjen keskelle. Olemme innovatiivisia, haluamme kehittyä jatkuvasti ja kehittää uudenlaista leipomokulttuuria. Mottonamme onkin oppiminen vie eteenpäin, Salo sanoo.

Bageri Å on Suomen ensimmäinen käsityöleipomo, jolla on oma kivimylly. Itävaltalainen Osttiroler A700 -kivimylly jauhaa jyvistä paikan päällä leipomon käyttämät jauhot. Jauhoissa on korkeampi ravintopitoisuus, kun ne jauhetaan tuoreena, alhaisessa lämpötilassa.

– Myllytoiminnalla halutaan varmistaa suora yhteys pitkäaikaisiin sopimusviljelijöihin, jotka näin saavat reilun korvauksen laadukkaasta luomuviljastaan. Kaikissa käytettävissä raaka-aineissa painotetaan erityisesti, että niiden viljely on ekologista sekä hyväksi maaperälle.

Marttiina Sairanen
Bageri Å aloitti pääsiäisenä leipomotuotteiden kuljetuspalvelun, jonka avulla tuotteet kuljetetaan Kakolanmäeltä lähelle asiakkaita. Jo ensimmäinen testikassi sai asiakkailta hyvän vastaanoton ja paljon positiivista palautetta.
Bageri Å aloitti pääsiäisenä leipomotuotteiden kuljetuspalvelun, jonka avulla tuotteet kuljetetaan Kakolanmäeltä lähelle asiakkaita. Jo ensimmäinen testikassi sai asiakkailta hyvän vastaanoton ja paljon positiivista palautetta.

Leipomon toinen erikoisuus on croissanttien leivontaa varten rakennettu croissant-boksi eli 16-asteinen viilennetty tila, mikä mahdollistaa täydellisten croissanttien leipomisen. Tila on ainutlaatuinen, sillä samanlaista ei löydy toista Suomesta eikä monelta koko maailmasta. Salo tietää vain yhden: Australiassa eräällä juureen leivottuihin croissanteihin hurahtaneella leipurilla on vastaavan tyyppinen.

"Haluamme tuoda ihmisten arkeen jotain positiivista ja levittää Kakolan kauemmas mäeltä."

Maija Salo

Croissantit ovat Salon intohimo. Hän on leiponut niitä kuusi vuotta ja halunnut kehittyä koko ajan paremmaksi. Viilennetty tila mahdollistaa kehittymisen, sillä boksissa saa leipoa rauhassa ilman kiirehtimistä.

– Croissanttien leivonnassa voi tarvitsee tietynlaisen lämpötilan ja elastisuuden, että taikinasta tulee hyviä croissantteja. Boksissa ei tarvitse kiirehtiä, koska voi ei lämpeä liian nopeasti. Meni jonkin aikaa ennen kuin tajusimme sen, sillä jo koulusta lähtien aina on toistettu sitä, että croissanttien kanssa pitää kiirehtiä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Croissanttien valmistuksessa tarvitaan lisäksi kaulauskonetta, jolla muotoillaan täydelliset croissantit. Taikinan ja voin kerroksia käännellään ja ajetaan koneen läpi niin monta kertaa, että valmiissa puolen sentin paksuisessa taikina-voi-levyssä on peräti 108 kerrosta.

Leipomon kaikki tuotteet leivotaan hapanjuureen, ilman teollista hiivaa. Käytössä on kaksi juurta. Reikäleivät ja saaristolaisleivät valmistetaan ruisjuureen ja muut leipomotuotteet vehnäjuureen.

Bageri Å:n vehnäjuuri on nimeltään Tuuli, minkä Salo on kehittänyt alusta asti itse. Ruisjuuri on puolestaan saatu lahjoituksena naapurilta eli Kakolan länsisellin asukkaalta. Ruisjuuren nimi on Albin ja se on peräisin 1300-luvulta Euran Kauttuan kylästä.

– Juuri on saatu Eskolan suvulta, joka on pystynyt jäljittämään juuren historian monen sukupolven taakse aina 1300-luvulle saakka. On hienoa, että Albinilla on niin pitkä historia ja saamme käyttää sitä omissa tuotteissamme, Salo sanoo.

Salolle hapanjuuri on ideologinen valinta. Hän haluaa tarjota asiakkaille laadukkaista raaka-aineista valmistettua hyvää ja terveellistä ruokaa.

– Kun jauhoille annetaan vettä, viljan bakteerit ja hiivat alkavat lisääntyä. Villihiivat muodostavat seokseen hiilidioksidia, joka auttaa leipää nousemaan. Bakteerit muodostavat maitohappoja, jotka vahvistavat leivän gluteeniverkostoa. Näin hapanjuurileivälle syntyy miellyttävä rakenne, suutuntuma sekä syvempi maku, Salo sanoo.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (1)

Vastaa
Sivustaseuraaja
Saako muualla kuin Turussa?
Vanhastaan tunnettua on, että jos vuori ei tule mohammedin luo, mohammedin täytyy siirtyä vuoren luo. Nämä uudet kotiinkuljetukset ovat oivallinen tapa pitää (tai ainakin yrittää) toiminta ja yritys hengissä. Luovuus ja kekseliäisyys ovat paremmassa kurssissa kuin pörssien osakkeet.
Kunnat ja niiden yritykset kilvan kehoittavat tukemaan paikallisia (pien)yrityksiä.
Niinpä koronatilanteen laajentuessa, aloin tutkiskella mitä mahdollisuuksia olisi saada valmisruokaa (vegaani) kotiini tuotuna, mieluiten ilman kontaktia tuojaan. Se osoittautui vaikeammaksi kuin olin uskonutkaan.

Vegaaniruoan valmistajia ja kotiinkuljetuksia Turussa oli useitakin, mikään niistä ei vain kuljettanut Turun ulkopuolelle (n. 8 km torilta).
Paikalliset toimittivat ruokaa omilla ehdoillaan, tarjoten vegaanille ei-oota.

Lopulta löysin Turusta tekijän ja toimittajan joka toimi minun ehdoillani - ja tuo kotiovelle. Suosittelen.

Mutta leivästä. Erityisesti juureen tehdystä.
Mummuni leipoi juureen tehtyä limppua, jonka täsmällisen ohjeen hän valitettavasti vei mukanaan hautaan. Mistään en ole onnistunut vastaavaa löytämään, vähän siihen suuntaan maistuvan löysin Puolasta 80-luvulla.
Muistan jotakuinkin aineet joita hän käytti, mutta kun aluperäistä juurta ei ole, enkä omista jauhopeukaloakaan, omat yritykseni ovat olleet suoraan sanoen surkeita.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.