Lounaspaikka: Trattoria pyrkii mahdollisimman pieneen hävikkiin

Muutamaa minuuttia vaille yksitoista Wiklundin toisen kerroksen Trattoria-ravintolaan on jonoa. Lounastajat ovat löytäneet hyvin viime maaliskuussa avautuneen ravintolan.

Riitta Salmi
– Pienemmällä lautasella pyrimme pienentämään hävikkiä, koska usein nälkäisenä tulee otettua liikaa ruokaa lautaselle.
– Pienemmällä lautasella pyrimme pienentämään hävikkiä, koska usein nälkäisenä tulee otettua liikaa ruokaa lautaselle.

– Lounaalla käy keskimäärin 200 asiakasta päivässä. Huippupäivinä reilusti enemmänkin, kertoo keittiöpäällikkö Toni Vanhala.

– Mukavasti käy ihmisiä purkutöistä ja toriparkista huolimatta, toteaa ravintolapäällikkö Susanna Lehtelä-Lekari.

Trattoria-ravintoloita on viisi ympäri Suomen. Kevään aikana viisi ravintolaa yhdistävät lounaslistansa.

– Olemme niin sanotusti pilottipaikka, ja olemme kokeilleet rohkeasti eri makuja. Nyt tiedämme hyvin, mitkä ruoat toimivat ja huhtikuun alusta kaikista Trattorioista saa samaa lounasta, Vanhala sanoo.

Hän on huomannut, että erityisesti kana maistuu lounasaikaan.

– Keitoista esimerkiksi metsäsienikeittoa menee paljon. Kana on ehdoton suosikki ja maukkaat kasvislisukkeet. Myös kala maistuu suomalaisille, Vanhala sanoo.

Riitta Salmi
Lounaalla on tarjolla päivittäin kolme eri vaihtoehtoa.
Lounaalla on tarjolla päivittäin kolme eri vaihtoehtoa.

Trattoriassa on päivittäin kolme eri lounasvaihtoehtoa. Voi valita salaattipöydän tai kotiruokalounaan, johon kuuluu salaattipöytä sekä keitto. Päivittäin on myös vaihtuva pizza. Kaikkiin annosvaihtoehtoihin kuuluu kahvi ja tee sekä jälkiruoka. Lounasaikaan ala carte -listalta voi myös tilata.

Haastattelupäivänä kotiruokalounaaksi on paistettua lohta, kukkakaalia ja romanescoa sekä tzatzikia. Päivän keittona on kasvisminestrone ja päivän pizza on broileria ja halloumia. Päädymme maistamaan selkeästi ravintolan suosituinta vaihtoehtoa, eli kotiruokalounasta.

Aluksi täytämme lautasen runsaasta salaattipöydästä, johon kuuluu muun muassa vihersalaattia, savulohi-perunasalaattia, chorizo-pastasalaattia, hedelmäsalaattia, erilaisia juustoja ja leipää.

Salaattipöydän antimista saa jo hyvin vatsan täyteen. Kotiruokalounaan lohi mennään noutamaan suoraan kokilta ja lohen viereen saa itse annostella perunaa ja lämpimiä kasviksia.

Pöydistä löytyy vesipullot, mutta hanasta on saatavilla myös suodatettua vettä ja hiilihapollista vettä.

Kala on maukas ja mehevä. Tzatziki sopii annokseen mainiosti. Annos on juuri sopivan kokoinen, eikä olo ole ähkyinen niin kuin usein buffetlounaalla saattaa käydä. Lounaan kruuna pieni pala mustikkakakkua ja kahvi. Teen juojille valikoima on erittäin laaja ja saatavilla on niin pussi- kuin irtoteetäkin useissa eri mauissa.

Ravintola huomioi erityisruokavaliot.

– Gluteenitonta saa aina pyytämällä ja kaikki on räätälöitävissä. Kaikki on mahdollista saada vegaanisena tai maidottomana, Lehtelä-Lekari kertoo.

Riitta Salmi
– Mukavasti käy ihmisiä purkutöistä ja toriparkista huolimatta, sanoo ravintolapäällikkö Susanna Lehtelä-Lekari.
– Mukavasti käy ihmisiä purkutöistä ja toriparkista huolimatta, sanoo ravintolapäällikkö Susanna Lehtelä-Lekari.

Trattoria pyrkii mahdollisimman pieneen hävikkiin ja annoslautanen onkin kooltaan suhteellisen pieni.

– Pienemmällä lautasella pyrimme pienentämään hävikkiä, koska usein nälkäisenä tulee otettua liikaa ruokaa lautaselle. Ruokaa saa hakea lisää ja kokilta saa vaikka heti pyytää lautaselle toisenkin lohenpalan, Toni Vanhala kertoo.

– Lautashävikkimme on lähes olematonta, Lehtelä-Lekari sanoo tyytyväisenä.

Niinä päivinä, kun ruokaa jää yli Trattoria hyödyntää ResQ Club-sovellusta. Sovelluksen avulla ihmiset voivat ostaa ravintoloiden ylijäämäruokaa edulliseen hintaan.

– ResQ toimii todella hyvin ja kaikenikäiset hakevat sitä kautta ruokaa, Toni Vanhala iloitsee.

Sisustukseltaan Trattoria on tunnelmallinen ja pöydissä on tuoreita kukkia.

– Haluamme, että lounashetki on muutakin kuin tarveruokailua ja vatsantäytettä. Ruokailun jälkeen astiat voi jättää pöytiin, me korjaamme ne. Haluamme tarjota kiireettömyyden tuntua lounaalla, Susanna Lehtelä-Lekari sanoo.

Juttusarjassa esitellään Turun seudun lounaspaikkoja.

" Olemme niin sanotusti pilottipaikka, ja olemme kokeilleet rohkeasti eri makuja."

Toni Vanhala

Trattoria

Lounas ma–pe klo 11–14.

Salaattipöytä 9,80 euroa, kotiruokalounas 12 euroa, päivän pizza 14 euroa. Kaikkiin annoksiin sisältyy jälkiruoka ja kahvi/tee.

Wiklundin toisessa kerroksessa, osoitteessa Eerikinkatu 11. Wiklundin toiseen kerrokseen pääse hissillä, joten ravintolaan on esteetön kulku.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.